logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam płytę główną Aopen Ax63 po wyłączeniu pozostała martwą?

M@jk! 07 Lut 2003 00:59 2520 17
REKLAMA
  • #1 95306
    M@jk!
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mam płytę główną Aopen Ax63, działała przez bardzo długi czas, aż pewnego dnia po zwykłym zamknieciu systemu i wyłączeniu komputera, już się nie podnisła.

Po właczeniu jej kręci się wiatrak na procku i po 10 sekundach wydobywa sie szybki piskliwy dzwiek z głosniczka systemowego.

Sprawdzałem chyba już wszystko co można do niej podpiąć i co mogło by spowodować jej uraz ale nic nie pomogło.

Może ktoś wie jak ją uratować, przydała by sie...........
  • REKLAMA
  • #2 95308
    bizonek
    Poziom 12  
    JAki to jest dzwięk ?
    piiiiiiiiiiiiii
    czy pi pi pi ? :D
  • #3 95350
    M@jk!
    Poziom 15  
    :D no więc jest to bardzo szybkie "wkurzjące" pi pi pi pi pi pi pi pi :D
  • #4 95384
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Zatem jest to bios Award'a. A kod to jeden z tych które moga oznaczać wszystko.

Sprawdz pamięć i kartę graficzną. Na początek wyjmuj oba elementy i przetrzyj styki. Jak masz dwie kości pamięci to spróbuj na jednej a potem na drugiej.
  • #5 95464
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    jeśli nie grzebałeś w kompie to możesz mieć:
    -uszkodzony regulator napięcia być może i jeden z tranzystorów (częsta usterka przy PIII) wydaje mi się,że tam chodzą LM z końcówką 25 lub 26
    -uszkodzony np.przez wirusa Bios
    na początek sprawdź elementy elektroniczne jak wyżej następnie zajmij się Bios-em
  • #6 95744
    M@jk!
    Poziom 15  
    No więc tak:
    :arrow: deliberabundus:
    Tak Award, grafika i pamiec nic nie maja do tego gdyż,gdy wszystko było wsadzonie byl tylko ten sygnał, a gdy wyjalem grafe, byl sygnal braku grafy a potem ten pisk przerywany i tak samo z pamiecia, wiec tak i tak to cholerstwo piszczy, nie ważne czy jest coś wszadzone czy nie.

:arrow: tedd:
    powiem ci że ta plyta dzialala przez długi czas na celku 433, a pozniej dolozono do niej pIII 833 i nie chodzil on na swojej oryginalnej czestotliwosci tyko był "krecony" tzn, plyta go nie wyrywala na 133 tylko trzeba bylo ustawic na 112 to wtedy dzialał, no i przestał, gdzie jest ten regulator napieć??
  • REKLAMA
  • #7 95941
    tedd
    Poziom 25  
    podaj nazwę płyty.aby wyeliminować część usterek musisz sprawdzić zachowanie płyty z nowym Bis-em
  • REKLAMA
  • #9 96151
    M@jk!
    Poziom 15  
    Model plyty juz podałem na poczatku Aopen Ax63 !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Bios był wgrany najnowszy !!!!!!!!!!!!!!!!!

:arrow: Mgim, po polsku please :)
  • #11 96206
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Piszesz, że płyta ma nowy bios. Po jego zapisie płyta działała poprawnie?

Zresetuj BIOS zworką Clear CMOS (JP14). Upewnij się czy JP23 masz utawione na 3-4 (Host Clock: 100-153MHz).
    Jak reset bios'u nie da rezultatów to wypnij z płyty zasilanie wiatraczka na procesorze.

Czy jesteś pewny sprawości procesora?
  • #12 96634
    M@jk!
    Poziom 15  
    deliberabundus napisał:
    Piszesz, że płyta ma nowy bios. Po jego zapisie płyta działała poprawnie?

Zresetuj BIOS zworką Clear CMOS (JP14). Upewnij się czy JP23 masz utawione na 3-4 (Host Clock: 100-153MHz).
    Jak reset bios'u nie da rezultatów to wypnij z płyty zasilanie wiatraczka na procesorze.

Czy jesteś pewny sprawości procesora?

Ej, bez przesady, aż takim laikiem nie jestem :)
    Reset biosu nic nie daje, plyta dzialała z nowym biosem no problem, zworka jest na 3-4, procesor 100% sprawny, a raczej trzy procki!!, wypinałem wiatrak i nic, a wogule co niby wyjecie wtyczki witraka by miało dać????
  • #13 96649
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    mqim widziałem coś takiego ale chyba do slotu pamięci się wkładało chociaż już teraz pewny nie jestem... Ile takie cudo kosztuje??
  • #14 96656
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Czasem "zawiesza" się moduł biosu odpowiedzialny, za rejestrację obrotów watraka (swego czasu szczególnie w Solteku). W takiej sytuacji pomagało zresetowanie biosu, albo odpięcie ma moment wiatraka (z regóły to pierwsze załatwiało sprawę)
  • #15 96853
    tedd
    Poziom 25  
    nadal są dwa tory postępowania:
    1.Uszkodzony Bios (rejestry mostka VIA693 robią psikusy),aby wyeliminować ten etap odpal płytę bez pamięci .Jęśli nadal będzie piszczeć jak piszesz to punkt 2 jeśli sygnalizuje dźwiękiem brak pamięci to masz Bad Bios odzywa się BOOT BLOCK.
    2.Za gniazdem LPT są dwa tr.CMOS,cewka,dioda i reg.nap. w tej wersji RC5051 (często pada) lub RC5054.Sprawdź napięcie (procesor w slocie) na diodzie ma być około 1,75V,zwróć uwagę czy nie napęczniały ELKI,sprawdż czy tranz. z lewej nie jest uszkodzony.Reg.RC podaje napięcie na oba tranz. brak jednego z napięć powoduje piszczenie.
    Jeśli nie masz części nic nie zrobisz są nie do zdobycia.W instrukcji płyty jest pokazany prawidłowy przebieg zasilania procesora
  • #16 96900
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Daniel Kociniewski napisał:
    ... ale chyba do slotu pamięci się wkładało ..... Ile takie cudo kosztuje??

Nie- do slotu ISA (starsze) i teraz PCI (ta nowa karta).Widziałem coś takiego na ALLEGRO cena coś koło 150-180 zł.
  • REKLAMA
  • #17 97015
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Miałem sporo płyt AOpen AX63Pro w serwisie. Największy problem z nimi to wysychające elektrolity. Jak będziesz je wymieniał - wymień od razu wszystkie.
  • #18 97086
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Jest na ALLEGRO (numer aukcji 10356560) takowa ale chyba ciut przesadził "pacjent" z ceną.Jedną uwagę wzrok mój przykuł,iż jest to już "robione w kraju".Jutro zadzwonię do firmy która robi płytki - może coś takowego już robili.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Aopen AX63 przestała się uruchamiać po normalnym wyłączeniu komputera. Po włączeniu wentylator procesora działa przez około 10 sekund, a następnie pojawia się szybki, piskliwy sygnał dźwiękowy z głośniczka systemowego, charakterystyczny dla BIOS-u Award. Testowano wyjmowanie i czyszczenie pamięci RAM oraz karty graficznej, jednak sygnał dźwiękowy pozostaje niezależnie od podłączonych komponentów. Reset BIOS-u (Clear CMOS) oraz sprawdzenie ustawień zworki JP23 nie przyniosły efektu. Procesor jest sprawny, a BIOS był aktualizowany do najnowszej wersji i działał poprawnie przed awarią. Podejrzewane są uszkodzenia regulatora napięcia (często występujące przy procesorach Pentium III) lub uszkodzenie modułu BIOS, zwłaszcza rejestrów mostka VIA693. Zalecane jest sprawdzenie napięć na elementach zasilania procesora, wymiana elektrolitów na płycie (częsty problem w modelach AX63Pro) oraz ewentualne użycie karty testowej POST do diagnozy. W przypadku uszkodzenia elementów zasilania (tranzystory, regulatory RC5051/RC5054) naprawa może być trudna ze względu na brak dostępności części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA