logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie złożyć programator typ-p-124 po wymianie styków?

basta25 14 Paź 2004 15:25 7688 10
REKLAMA
  • #1 912249
    basta25
    Poziom 11  
    Witam mam problem spalil mi sie programator, rozlozylem na czesci pierwsze. Mialem stary polarowski programator budowa ta sama ale styki inny uklad wiec zmienilem styki jak w tym spalonym powkladalem dokladnie jak mialo byc. Po zlozeniu mechanizmow , sprezynek,itp...
    Przyszla proba generalna podlaczylem jak bylo i tu problem sie pojawia.
    Nr 1 -po wlaczeniu prania zasadniczego uruchamia sie elektrozawor prania wstepnego
    Nr2 - podczas wypompowania wody zalacza sie grzalka
    Nr 3- po przejsciu dwuch skokow programatora od wlaczenia programu zasadniczego automat caly czas stoi w miejscu po przesunieciu prog. dalej juz pracuje normalnie.
    jak mam to uruchomic aby dzialalo jak powinno . ten bebenek ustawilem na automacie na 0 a pozniej wkladalem plytki plastikowe z stykami odwrotnie nie moglem wlozyc bo sie nie da... Moze wlozylem programator odwrotnie do automatu gora do dolu kostki wlazly bo takie same 2 niebieskie 2 biale... Jezeli ktos ma rysunki jak powinno prawidlowo zostac zlozone oraz jak ustawic bebenek sterujacy. jak programator powinien byc zamontowany w pralce... Brak mi pomyslow a typ pralki PDH - 585
    Typ programatora to TYP - P- 124
    Bardzo prosze o wszelka pomoc kto juz to skladal albo tych co maja mozliwosc wyslania rysunkow. Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 912374
    basta25
    Poziom 11  
    Dziekuje za szybka odpowiedz ale to jeszcze nie to co chcialem poszukam jeszcze w internecie pozdrawiam goraco jeszcze raz dziekuje
  • REKLAMA
  • #4 912777
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    1 i 2 nieprawidłowe podłączenie kabelków.
    3 Szwankuje mechanizm (wihajster ze stopu ZnAl, czarna zapadka z dwoma spr. i trzy trybka) przytrzymujący programator 16'. W tym progr. możesz te ustrjstwo wywalić.
  • REKLAMA
  • #5 912912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 913334
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    Witam.
    Jak można pomylić podłączenie przewodów skoro są tutaj tylko cztery kostki modułowe i nawet długość przewodów nie pozwoliłaby innego podłączenia.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #7 913675
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Paw_el napisał:
    Witam.
    Jak można pomylić podłączenie przewodów skoro są tutaj tylko cztery kostki modułowe i nawet długość przewodów nie pozwoliłaby innego podłączenia.

A jezeli kostka się wypaliła?
  • #8 913707
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    basta25 napisał:
    Witam mam problem spalil mi się programator, rozlozylem na czesci pierwsze. Mialem stary polarowski programator budowa ta sama ale styki inny uklad wiec zmienilem styki jak w tym spalonym powkladalem dokladnie jak mialo byc. Po zlozeniu mechanizmow , sprezynek,itp...
    Przyszla proba generalna podlaczylem jak bylo i tu problem się pojawia.
    Nr 1 -po wlaczeniu prania zasadniczego uruchamia się elektrozawor prania wstepnego
    Nr2 - podczas wypompowania wody zalacza się grzalka
    Nr 3- po przejsciu dwuch skokow programatora od wlaczenia programu zasadniczego automat caly czas stoi w miejscu po przesunieciu prog. dalej juz pracuje normalnie.
    jak mam to uruchomic aby dzialalo jak powinno . ten bebenek ustawilem na automacie na 0 a pozniej wkladalem plytki plastikowe z stykami odwrotnie nie moglem wlozyc bo się nie da... Moze wlozylem programator odwrotnie do automatu gora do dolu kostki wlazly bo takie same 2 niebieskie 2 biale... Jezeli ktos ma rysunki jak powinno prawidlowo zostac zlozone oraz jak ustawic bebenek sterujacy. jak programator powinien byc zamontowany w pralce... Brak mi pomyslow a typ pralki PDH - 585
    Typ programatora to TYP - P- 124
    Bardzo prosze o wszelka pomoc kto juz to skladal albo tych co maja mozliwosc wyslania rysunkow. Z gory dziekuje i pozdrawiam

Witam.
    Zgodnie z tym opisem nie ma mowy o spalonych przewodach, a spalony programator był prawdopodobnie na stykach 9H,9B,1H styki od silnika głównego.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #9 915405
    jurdan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    skontaktuj się z adresem "bajur3@neostrada.pl" bo jak go do mnie przyślesz do wyjdzie odemnie jak nowy oczywiscie ze bezplatnie
  • #11 924576
    basta25
    Poziom 11  
    Witam i dziekuje wszystkim za pomoc sprawe tego programatora zalatwilem dzieki diagramu czasowego.
    Jescze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich ....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy poprawnego złożenia i podłączenia programatora typ-p-124 po wymianie styków, który uległ spaleniu. Po wymianie styków i złożeniu mechanizmu pojawiły się błędy w działaniu: elektrozawór prania wstępnego uruchamia się przy praniu zasadniczym, grzałka włącza się podczas wypompowywania wody, a programator zatrzymuje się po dwóch skokach. Dyskusja wskazuje, że najczęstszą przyczyną problemów jest nieprawidłowe podłączenie przewodów, mimo że kostki są podobne i mają ograniczoną możliwość błędnego montażu. Zalecane jest sprawdzenie schematu montażowego programatora oraz ewentualne usunięcie mechanizmu wihajstra (elementu z stopu ZnAl z zapadką i trybikami), który może powodować zacięcia. Udostępniono linki do opisów i diagramów czasowych programatora, które pomogły w rozwiązaniu problemu. Wskazano również, że uszkodzone styki dotyczą głównie połączeń silnika głównego (styki 9H, 9B, 1H). Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki analizie diagramu czasowego programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA