logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie złożyć programator typ-p-124 po wymianie styków?

basta25 14 Paź 2004 15:25 7679 10
REKLAMA
  • #1 912249
    basta25
    Poziom 11  
    Witam mam problem spalil mi sie programator, rozlozylem na czesci pierwsze. Mialem stary polarowski programator budowa ta sama ale styki inny uklad wiec zmienilem styki jak w tym spalonym powkladalem dokladnie jak mialo byc. Po zlozeniu mechanizmow , sprezynek,itp...
    Przyszla proba generalna podlaczylem jak bylo i tu problem sie pojawia.
    Nr 1 -po wlaczeniu prania zasadniczego uruchamia sie elektrozawor prania wstepnego
    Nr2 - podczas wypompowania wody zalacza sie grzalka
    Nr 3- po przejsciu dwuch skokow programatora od wlaczenia programu zasadniczego automat caly czas stoi w miejscu po przesunieciu prog. dalej juz pracuje normalnie.
    jak mam to uruchomic aby dzialalo jak powinno . ten bebenek ustawilem na automacie na 0 a pozniej wkladalem plytki plastikowe z stykami odwrotnie nie moglem wlozyc bo sie nie da... Moze wlozylem programator odwrotnie do automatu gora do dolu kostki wlazly bo takie same 2 niebieskie 2 biale... Jezeli ktos ma rysunki jak powinno prawidlowo zostac zlozone oraz jak ustawic bebenek sterujacy. jak programator powinien byc zamontowany w pralce... Brak mi pomyslow a typ pralki PDH - 585
    Typ programatora to TYP - P- 124
    Bardzo prosze o wszelka pomoc kto juz to skladal albo tych co maja mozliwosc wyslania rysunkow. Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 912374
    basta25
    Poziom 11  
    Dziekuje za szybka odpowiedz ale to jeszcze nie to co chcialem poszukam jeszcze w internecie pozdrawiam goraco jeszcze raz dziekuje
  • REKLAMA
  • #4 912777
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    1 i 2 nieprawidłowe podłączenie kabelków.
    3 Szwankuje mechanizm (wihajster ze stopu ZnAl, czarna zapadka z dwoma spr. i trzy trybka) przytrzymujący programator 16'. W tym progr. możesz te ustrjstwo wywalić.
  • REKLAMA
  • #5 912912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 913334
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Witam.
    Jak można pomylić podłączenie przewodów skoro są tutaj tylko cztery kostki modułowe i nawet długość przewodów nie pozwoliłaby innego podłączenia.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #7 913675
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Paw_el napisał:
    Witam.
    Jak można pomylić podłączenie przewodów skoro są tutaj tylko cztery kostki modułowe i nawet długość przewodów nie pozwoliłaby innego podłączenia.

A jezeli kostka się wypaliła?
  • #8 913707
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    basta25 napisał:
    Witam mam problem spalil mi się programator, rozlozylem na czesci pierwsze. Mialem stary polarowski programator budowa ta sama ale styki inny uklad wiec zmienilem styki jak w tym spalonym powkladalem dokladnie jak mialo byc. Po zlozeniu mechanizmow , sprezynek,itp...
    Przyszla proba generalna podlaczylem jak bylo i tu problem się pojawia.
    Nr 1 -po wlaczeniu prania zasadniczego uruchamia się elektrozawor prania wstepnego
    Nr2 - podczas wypompowania wody zalacza się grzalka
    Nr 3- po przejsciu dwuch skokow programatora od wlaczenia programu zasadniczego automat caly czas stoi w miejscu po przesunieciu prog. dalej juz pracuje normalnie.
    jak mam to uruchomic aby dzialalo jak powinno . ten bebenek ustawilem na automacie na 0 a pozniej wkladalem plytki plastikowe z stykami odwrotnie nie moglem wlozyc bo się nie da... Moze wlozylem programator odwrotnie do automatu gora do dolu kostki wlazly bo takie same 2 niebieskie 2 biale... Jezeli ktos ma rysunki jak powinno prawidlowo zostac zlozone oraz jak ustawic bebenek sterujacy. jak programator powinien byc zamontowany w pralce... Brak mi pomyslow a typ pralki PDH - 585
    Typ programatora to TYP - P- 124
    Bardzo prosze o wszelka pomoc kto juz to skladal albo tych co maja mozliwosc wyslania rysunkow. Z gory dziekuje i pozdrawiam

Witam.
    Zgodnie z tym opisem nie ma mowy o spalonych przewodach, a spalony programator był prawdopodobnie na stykach 9H,9B,1H styki od silnika głównego.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #9 915405
    jurdan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    skontaktuj się z adresem "bajur3@neostrada.pl" bo jak go do mnie przyślesz do wyjdzie odemnie jak nowy oczywiscie ze bezplatnie
  • #11 924576
    basta25
    Poziom 11  
    Witam i dziekuje wszystkim za pomoc sprawe tego programatora zalatwilem dzieki diagramu czasowego.
    Jescze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich ....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy poprawnego złożenia i podłączenia programatora typ-p-124 po wymianie styków, który uległ spaleniu. Po wymianie styków i złożeniu mechanizmu pojawiły się błędy w działaniu: elektrozawór prania wstępnego uruchamia się przy praniu zasadniczym, grzałka włącza się podczas wypompowywania wody, a programator zatrzymuje się po dwóch skokach. Dyskusja wskazuje, że najczęstszą przyczyną problemów jest nieprawidłowe podłączenie przewodów, mimo że kostki są podobne i mają ograniczoną możliwość błędnego montażu. Zalecane jest sprawdzenie schematu montażowego programatora oraz ewentualne usunięcie mechanizmu wihajstra (elementu z stopu ZnAl z zapadką i trybikami), który może powodować zacięcia. Udostępniono linki do opisów i diagramów czasowych programatora, które pomogły w rozwiązaniu problemu. Wskazano również, że uszkodzone styki dotyczą głównie połączeń silnika głównego (styki 9H, 9B, 1H). Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki analizie diagramu czasowego programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA