logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar Gracja P-124 - Programator nie przeskakuje po naprawie styków

rafalbdg 08 Paź 2012 20:03 3732 6
REKLAMA
  • #1 11391187
    rafalbdg
    Poziom 9  
    Witam,mam problem z programatorem P-124 pralki Polar Gracja,mianowicie:po rozłożeniu na części(wymiana spalonych styków) i ponownym złożeniu,programator nie przeskakuje,pobiera wodę,bęben obraca w obie strony,wiruje,itd.,ale to wszystko odbywa się po ręcznym przekręceniu programatora.Czyżbym coś źle poskładał?,acha silniczek niby słychać że pracuje-Proszę o pomoc i dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11391835
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    rafalbdg napisał:
    Czyżbym coś źle poskładał?
    Cewka blokady programatora prawidłowo założona? Widełki mają nachodzić na kołeczek i w stanie spoczynkowym odsuwać go na zewnątrz.
    Może też być źle złożony mechanizm blokady 16' albo popychacza krzywki wolnej - to wszystko jest ze sobą powiązane. Patrzyłeś na obrazki na forum?
    http://and.elektroda.eu/elektronika/warsztat/P124/
  • REKLAMA
  • #3 11392592
    rafalbdg
    Poziom 9  
    właśnie składałem wszystko według tych ilustracji i waszych wskazówek na forum,ale skoro twierdzisz to musiałem coś poknocić przy składaniu i raczej nie dojde co jest źle ponieważ jestem zielony z tego tematu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11395540
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    rafalbdg napisał:
    musiałem coś poknocić przy składaniu i raczej nie dojde co jest źle ponieważ jestem zielony z tego tematu
    Trochę samozaparcia i cierpliwości.
    Nie ma tu żadnej elektroniki, czysta piękna mechanika widoczna jak na dłoni - posiedzisz to zrobisz.
    Sprawdź koniecznie czy czarna dźwignia (element blokady 16' razem z różowym kołem) jest dobrze osadzona na ośce wystającej z programatora, i czy sama ośka nie jest złamana (jest zrobiona z kruchego metalu).
    Dla sprawdzenia najprościej jest podłączyć sobie programator na stole (sam silniczek) i obserwować jego pracę.
  • REKLAMA
  • #5 11397152
    waldek.grom
    Poziom 13  
    Ocena: 88
    witam podłącz też sam silniczek do pod prąd z gniazdka (230V) złap palcami trybik który obraca się jeżeli pod wpływem przytrzymania stanie to silniczek do wywiany
  • #6 11397451
    rafalbdg
    Poziom 9  
    Witam,Dzięki bardzo za motywacje,posprawdzam na pewno jeszcze raz czy wszystko jest tak jak na ilustracji no i silniczek też,jeżeli będą jakieś postępy odezwe się pochwalić,a na razie dziękuje za cenne porady-pozdrawiam
  • #7 11659482
    robik64
    Poziom 2  
    Witam wszystkich użytkowników! Miałem podobny problem. Zawinił silniczek który nawet po lekkim przytrzymaniu trybu napędzającego przestawał się kręcić. Postanowiłem go rozebrać. Jest z tym trochę zabawy, gdyż trzeba wyłuszczyć pokrywkę od strony trybika z zabezpieczonych poprzez zaklepanie trzech wąsów na zewnętrzej obudowie. Ale dobry śrubokręt z dobrze zaostrzonym grotem w dużej mierze w tym pomógł. Okazało się że pekł trzon plastikowej szpulki pomiędzy której kołnierzami znajduje się kolisty magnes. Pomogła w tym kropelka-klej. Przykleiłem dolny kołnierz szpulki do magnesu, potem górny, złożyłem silniczek i .... okazało się, że trybiku nie zatrzymam palcami. Czyli wszystko ok. Założyłem go zpowrotem do programatora i pralka zaczęła chodzić jak nowa.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programatorem P-124 pralki Polar Gracja, który po wymianie spalonych styków nie przeskakuje automatycznie między programami, mimo że silniczek działa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności montażu cewki blokady oraz mechanizmu blokady, a także osadzenia dźwigni. Wskazówki obejmują podłączenie silniczka do zasilania w celu testowania jego działania oraz sprawdzenie, czy nie doszło do uszkodzenia elementów mechanicznych. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem, w którym uszkodzenie silniczka zostało naprawione poprzez sklejanie pękniętej szpulki, co przywróciło prawidłowe działanie programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA