logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD 1,5 TB z systemem plików RAW – nieudane formatowanie po restarcie Windows XP

berger00 14 Sty 2011 08:23 4803 8
REKLAMA
  • #1 9003373
    berger00
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Nowy dysk zewnętrzny WD – 1,5 TB

Po podłączeniu był widoczny i sprawny, następnie uruchomiłem kopiowanie plików na niego by zwolnic dyski z kompa. W trakcie tej czynności uruchomiła się aktualizacja Wina XP i nastąpił restart. Teraz dysk zewnętrzny, chociaż jest widoczny, ma pojemność 0 bajtów, a w dodatku próba formatowania go kończy się niepowodzeniem (na samym końcu z powodu jakiegoś błędu - nie wymienionego bliżej z nazwy - po 6 godzinach formatowania). System zapisu RAW .
    Skorzystałem z TestDisk

Zakładam ten watek ponieważ nie chodzi o odzyskanie partycji czy jakiś danych, a o tym najczęściej jest mowa w elektrodzie; interesujących mnie konkretnych informacji nie znalem.

(Próbowałem dodać obrazki z TestDisk ale nie wiem czy się załadowały.)

Dodano po 10 [minuty]:

moze teraz sie uda dolaczyc
    Załączniki:
    • WD 1,5 TB z systemem plików RAW – nieudane formatowanie po restarcie Windows XP screenshot.14-01-2011 02.08.47.png (17.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9003530
    berger00
    Poziom 10  
    chodzi mi po głowie edytowanie dysku, ale chciałbym się upewnić u kogoś z doświadczeniem ze idę w dobrym kierunku.
  • #3 9004325
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Nie wiem czy nie będą tutaj winne większe niż standardowo sektory w tym dysku. Zobacz, czy da się sformatować u kogoś kto ma Win7 albo przynajmniej Vistę. A tu podaj jego SMART żeby zobaczyć czy jest sprawny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10437734
    Suchy
    Poziom 17  
    Witam, chciałbym się podpiąć pod temat. Mam dysk z partycją RAW z której już odzyskałem wszystkie dane, chciałbym go sformatować na NTFS tak żebym mógł go ponownie używać jako nośnik na kopie zapasowe ale narzędzie formatowania windows 7 nie radzi sobie, na końcu wyskakuje monit, że formatowanie nie może być zakończone powodzeniem. Czy są jakieś narzędzia którymi mógłbym kompletnie wyczyścić dysk i utworzyć partycję NTFS.

Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Michał.
  • #6 10437936
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Partedmagic liveCD
  • #8 10660025
    Suchy
    Poziom 17  
    Witam, dziękuję za odpowiedź i przepraszam za tak długi czas mojej reakcji :)
    Co to jest SMART i jak uzyskać informację które mam podać.

Dzięki,

Pozdrawiam,
    Michał.
  • REKLAMA
  • #9 10660518
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Wpisz w wyszukiwarkę S.M.A.R.T. - jest to to skrót od Self Monitoring, Analizing and Reporting System. Obszerny artykuł na ten temat masz też na elektrodzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nowym zewnętrznym dyskiem WD o pojemności 1,5 TB, który po restarcie systemu Windows XP przestał być dostępny do formatowania, pokazując pojemność 0 bajtów i system plików RAW. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i formatowania, w tym użycie narzędzi takich jak TestDisk oraz DMDE, a także sprawdzenie parametrów SMART dysku. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z formatowaniem dysku RAW na NTFS, wskazując na problemy z narzędziem formatowania w Windows 7 i proponując użycie Partedmagic liveCD do całkowitego wyczyszczenia dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA