Najlepiej to zakupić dobrą pastę termoprzewodzącą wyciągnąć radiator oczyścić radiator i chip do czysta następnie nałożyć nową i włożyć radiator zamontować i sprawdzić czy dalej się grzeje. Aha i czy inne karty podłączone pod pc też się grzeją czy tylko graficzna. Warto też sprawdzić czy na karcie nie spalił się żaden element.
System to Windows XP sp3
Zasilacz 400W
Oryginalnie to była to wersja bez wiatraka ale zamontowałem wiatrak i parę stopni mi spadła temperatura ale nadal jest podwyższona.Na jednym elemencie jest tak jakby brązowawy osad ale nie wiem czy jest spalony bo karta chodzi ale bardzo szybko łapie wysoką temperaturę
Kiedy to się zaczęło to nie wiem bo mnie nie było ale jak teraz go sprawdziłem to zauważyłem że się grzeje.Zasilacz to Qoltec Silentline 400W.A system działa normalnie tylko temperatura szybko idzie do góry nie wiem czy szykować się na wymianę karty czy po prostu ten model karty graficznej ma to do siebie że się tak grzeje.
Udało się wymieniłem pastę termo przewodzącą i temperatura jeszcze bardziej spadła teraz trzyma się w przedziale 50'C +/- parę stopni jak gram.
Dzięki za pomoc
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłosił problem z przegrzewaniem się karty graficznej Nvidia GeForce FX5200 (Gigabyte GV-N52). Po zamontowaniu wentylatora temperatura spadła, ale nadal była zbyt wysoka. Użytkownik zasilany przez zasilacz Qoltec Silentline 400W zauważył brązowy osad na jednym z elementów karty, ale system działał stabilnie. Użytkownicy forum zasugerowali wymianę pasty termoprzewodzącej oraz czyszczenie radiatora, co ostatecznie przyniosło pozytywny efekt, obniżając temperaturę do około 50°C podczas grania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.