logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewanie się karty Nvidia GEforce FX5200 (Gigabyte GV-N52) - co robić?

Maciek5252 14 Sty 2011 18:48 2980 8
REKLAMA
  • #1 9005611
    Maciek5252
    Poziom 11  
    Mam kartę graficzną Nvidia GEforce FX5200(Gigabyte GV-N52) CV-N52128DS strasznie mi się zgrzewa i obawiam się że może mi się spalić,nie wiem co robić?
  • REKLAMA
  • #2 9006172
    adorbelo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Co to znaczy zgrzewa? Wersja z wiatrakiem czy bez? Czy system jest niestabilny? Jaki zasilacz?
  • Pomocny post
    #3 9006778
    saturas93
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Najlepiej to zakupić dobrą pastę termoprzewodzącą wyciągnąć radiator oczyścić radiator i chip do czysta następnie nałożyć nową i włożyć radiator zamontować i sprawdzić czy dalej się grzeje. Aha i czy inne karty podłączone pod pc też się grzeją czy tylko graficzna. Warto też sprawdzić czy na karcie nie spalił się żaden element.
  • REKLAMA
  • #4 9007080
    Maciek5252
    Poziom 11  
    System to Windows XP sp3
    Zasilacz 400W
    Oryginalnie to była to wersja bez wiatraka ale zamontowałem wiatrak i parę stopni mi spadła temperatura ale nadal jest podwyższona.Na jednym elemencie jest tak jakby brązowawy osad ale nie wiem czy jest spalony bo karta chodzi ale bardzo szybko łapie wysoką temperaturę
  • #5 9007154
    adorbelo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A jaka marka i model zasilacza? Kiedy pojawil sie problem? Czy "zgrzewanie" powoduje niestabilnosc systemu?
  • REKLAMA
  • #6 9007396
    Maciek5252
    Poziom 11  
    Kiedy to się zaczęło to nie wiem bo mnie nie było ale jak teraz go sprawdziłem to zauważyłem że się grzeje.Zasilacz to Qoltec Silentline 400W.A system działa normalnie tylko temperatura szybko idzie do góry nie wiem czy szykować się na wymianę karty czy po prostu ten model karty graficznej ma to do siebie że się tak grzeje.
  • Pomocny post
    #7 9007637
    holy996
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    U kart, z serii Fx wysoka temperatura to normalność, a tym bardziej że system masz stabilny, to nie ma co panikować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9008381
    turfa8
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Polecam wymienić pastę termoprzewodzącą gdyż to dosyć stara karta graficzna i mogło się dostac odrobinke powietrza pod radiator i stąd te grzanie
  • #9 9008786
    Maciek5252
    Poziom 11  
    Udało się wymieniłem pastę termo przewodzącą i temperatura jeszcze bardziej spadła teraz trzyma się w przedziale 50'C +/- parę stopni jak gram.
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z przegrzewaniem się karty graficznej Nvidia GeForce FX5200 (Gigabyte GV-N52). Po zamontowaniu wentylatora temperatura spadła, ale nadal była zbyt wysoka. Użytkownik zasilany przez zasilacz Qoltec Silentline 400W zauważył brązowy osad na jednym z elementów karty, ale system działał stabilnie. Użytkownicy forum zasugerowali wymianę pasty termoprzewodzącej oraz czyszczenie radiatora, co ostatecznie przyniosło pozytywny efekt, obniżając temperaturę do około 50°C podczas grania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA