logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne czcionki na windows 7 - rozwiązanie(częściowe)

SoLyLuna 14 Sty 2011 18:57 7697 1
REKLAMA
  • #1 9005669
    SoLyLuna
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Podaję rozwiązanie do problemu z postu

Dziwne czcionki na windows 7

jako, że temat zamknięty, założyłem ten.

W skrócie:
    chodzi o dziwne wyświetlanie czcionek, przez Windows 7 na monitorach LCD. "Dziwność" - przejawia się tym, że w oknach systemowych czcionki wyglądają poprawnie, natomiast w oknach innych programów np, przeglądarki, GG, czy wspomniany niżej Sunrise Seven są rozmyte.
    Dostrajanie ClearType nic nie pomaga.

Mam podobny problem u siebie.

Sprawę częściowo rozwiązuje zaznaczenie opcji
    "Użyj skalowania DPI stylu systemu Windows XP"

Wciskamy PPM na wolnym obszarze tapety, wybieramy "Rozdzielczość ekranu", następnie "Zmień wielkość tekstu i innych elementów" i z bocznej zakładki pozycje "Ustaw niestandardowy rozmiar tekstu (DPI)", w okienku, które się pojawiło na dole jest wymieniona powyżej opcja, którą zaznaczając przywrócimy w Windows 7 skalowanie DPI stylu jak w Windows XP.

Zaznaczyłem, że sprawa, się częściowo rozwiązuje,
    gdyż po zaznaczeniu tej opcji, czcionki są prawidłowo wyświetlane, tak jak w XP, natomiast problemy mogą się pojawić jeśli, użyjemy skalowania DPI większego od 100%. Wtedy mogą się sypać okna niektórych programów, zwłaszcza takie, które mają ustalone wymiary np. tak jest z programem Sunrise Seven (treść, niektóre opcje, się nie mieszczą, są ukryte pod ramką okna).
    Jeśli DPI zostawimy na 100%, wszystko jest Ok.

Niestety mnie to rozwiązanie nie satysfakcjonuje, gdyż mam w laptopie ekran 15,6/1600x900 i czcionka na ekranie nie jest za duża, więc dla zwiększenia komfortu zwiększam skalowanie tekstu do 108-115% DPI, i czasami napotykam na problemy z oknami jak np. w Sunrise Seven.

ClearType to jakaś porażka, nijak się nie da tego ustawić, jak w jednym miejscu czcionki są OK, to w innym są rozmazane! :cry:
    Jedynie sytuacja się poprawia z włączoną opcją skalowania DPI stylu systemu Windows XP, albo po downgrade do XP, jak to zrobił Martidev. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 10982945
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Wybaczcie za odświeżanie suchara. W razie czego proszę moderatora o scalenie mojego postu z postem autora.

Miałem podobny problem. Jeśli cudowanie z clear typem, wyłączanie wygładzeń nie pomaga to można podmienić czcionkę systemową. U mnie tylko to wyraźnie pomogło.
    Należy się też upewnić, że jeśli monitor jest podłączony pod HDMI to trzeba wyłączyć skalowanie obrazu.

Temat o tym jest tutaj.

Dodaję dwa pliki z artykułu, bo są na jakichś shareach, które ostatnio są hurtowo zamykane. Przed ich pobraniem radzę się zapoznać z powyższym artykułem. W przypadku automatycznego instalatora wystarczy go uruchomić i tyle :)
    Załączniki:
    • Windows Aero (Tahoma Font) Manual Installation.zip (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows Aero (Tahoma Font).exe (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA