logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak małym kosztem zbudować subwoofer - głośnik 30 cm?

104zip 14 Sty 2011 19:09 3847 15
REKLAMA
  • #1 9005738
    104zip
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć.

Planuję zbudować małym kosztem subwoofer na głośniku przynajmniej 30cm. Poprzednia samoróbka na jakimś niebieskim no-name głośniku 20cm nie ma odpowiedniego kopnięcia, stąd temat.
    Poszukiwania głośnika zacząłem oczywiście od allegro i tu pojawia się pierwszy problem. Firmy typu Dibeisi, Peying czy SPX oferują takie głośniki po około 100 zł, SPX daje nawet za 109zł 2 głośniki. Z drugiej strony zajrzałem na stronę STX'a, tutaj pojawia się pierwszy najtańszy głośnik GDN-30-100-4-SC (69zł), jednak piszecie, że jest słaby. Co lepiej wybrać, allegro made in china, czy polskie po taniości, no i oczywiście, jakie inne propozycje?
    Zależy mi przede wszystkim na dobrym odwzorowaniu niskich częstotliwości, za średnie i wysokie odpowiadają kolumny z Unitry, póki co wystarczają.

Wzmacniacz jaki posiadam i używam aktualnie to Unitra Diora WSH-111 2x20w 4ohm, niby malutko ale jedne kolumny już się na nim posypały, a aktualny sub wysiada na 1/3 mocy, więc przyjmijmy, że wzmacniacz jest ok, i nie podlega wymianie :)

Myślałem też o wielkiej szafie na STX GDN-42-450-4-SC (147zł), tylko nie wiem czy jest sens do dosyć małego pokoju pchać coś takiego, a druga sprawa czy mega Unitra podoła z takim kolosem :D
  • REKLAMA
  • #2 9006262
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Witam

Po pierwsze jaki budżetem operujesz?
    Do pokoju nie musi być 30cm głośnik...
    Ja mam 12m^2 i na 20 cm głośniku szyby chcą polecieć :D a to tylko 60W...
    I głośnik 450W do Unitry? Takie głośniki to już estrada. I czym chcesz napędzać tego suba?

Pozdrawiam Maciej
  • #3 9006478
    DJ Kunix
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ja mam skrzynie Pyla na głośnik 25cm ale głośnik miał źle przyklejoną cewke i wymieniłem na wsumie jakąś tanią podróbkę Alphard'a 4 Ohm i moc muzyczna 300Watt ale tu się liczy znamieniowa a ma jej 150Wat, nie mało ni dużo. Gra świetnie ale myśle że grało by jeszcze lepiej z zamontowaną zwrotnicą i dłuższym bass-reflex'em.
  • #4 9006669
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Głośniki SPX to głośniki firmy Voice Kraft o ile się nie mylę. Są do d... Tematów o różnych subwooferach jest tutaj pełno!
  • REKLAMA
  • #5 9007113
    DJ Kunix
    Poziom 15  
    Jak dla mnie, nie ma co pakować dużo pieniędzy w markowe głośniki. Na rynku można dostać wiele zamienników, które są podobnej jakości jak te wiodące marki. Nie ukrywam, że mam podróbke, firmy Alphard a gra można powiedzieć że identycznie jak magnat czy jbl a kupiłem go za 150zł a nie za np. 350...
  • #6 9007205
    karol22m
    Poziom 12  
    To podaj mi zamiennik do Visatona Tiw 300, który będzie dorównywał swoją kulturą grania do w/w głośnika. Moim zdaniem nie słuchałeś lepszych głośników, dlatego piszesz takie głupoty..
  • #7 9008285
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    To tak jak odsłuchać oryginalnego tonsila a jego zamiennik wykonywany przez firmę "no name". Poczytaj tematy na "elektroda.pl" o subwooferach bo tam jest tego dużo. Proponują w niektórych tematach głośniki STX, które są po 80zł za sztukę. I wtedy bas będzie ;)
  • #8 9008394
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Shadowix napisał:
    Ja mam 12m^2 i na 20 cm głośniku szyby chcą polecieć :D

Thja, jasne. Jeszcze powiedz, że ściany pękają...

Cytat:
    Gra świetnie ale myśle że grało by jeszcze lepiej z zamontowaną zwrotnicą i dłuższym bass-reflex'em.

Bo nie słyszałeś dotąd lepszego, bądź podoba Ci się to, co jest. Zresztą, jak wyżej kolega pisał - znajdź takiej samej jakości lub znacznie lepszy tańszy zamiennik jakiegoś wyższego Visatona czy Perlessa...

Tak na szybko znalazłem głośnik STX wyglądający parametrami na już przyzwoity (nie miałem w go w rękach):
    http://www.stx.pl/gdn-27-450-4-sc.html
    Bardzo niska częstotliwość rezonansowa, spore natężenie przy 1w i 1 metrze - 94 dB. Skok to chyba 7,5 mm w każdą stronę. No i dość ciężki - 5,5 kg, ale to nie jest bardzo miarodajny parametr -tanie chinole mają czasem też kupę magnesu i żelastwa, a grają strasznie i szybko padają. Ten STX to typowo subwooferowy głośnik. Jeżeli nawet miałby "tylko" 150W ciągłej mocy w dobrej obudowie - czy warto kupować jakiś zamiennik, jeśli się okaże, że ten STX zagra bardzo szybko? Poszukaj opinii o nim.
    Ogólnie warto się głośnikami tej firmy zainteresować, ale tylko nowsze serie. Na stare nawet nie warto spoglądać.

A co do wzmacniacza, to na takiego dużego STX WSH-110 odpada. W ogóle na pełnowartościowego suba się raczej nie nadaje, Weź ten wzmacniacz sobie zostaw do mniejszych kolumn współpracujących przy wyższej mocy z subwooferem albo jako grajek sypialniany.

Jeszcze kilka spraw:
    - to, że ten głośnik ma 450 watów nie kwalifikuje go do estrady. O MTX Jackhammer też powiesz, że to estradówka...?
    - ta Unitra ma zapewne 2x35W mocy rzeczywistej przy 8R, a sub albo jest słaby, że się męczy albo to wzmacniacz dostaje ładnego przesteru...
  • #9 9008528
    Greg1702
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    PZ IX napisał:
    to, że ten głośnik ma 450 watów nie kwalifikuje go do estrady. O MTX Jackhammer też powiesz, że to estradówka...?
    - ta Unitra ma zapewne 2x35W mocy rzeczywistej przy 8R, a sub albo jest słaby, że się męczy albo to wzmacniacz dostaje ładnego przesteru...

To znaczy, że wzmacniacz do niego jest zdecydowanie za słaby.
  • REKLAMA
  • #10 9008782
    DJ Kunix
    Poziom 15  
    karol22m napisał:
    To podaj mi zamiennik do Visatona Tiw 300, który będzie dorównywał swoją kulturą grania do w/w głośnika. Moim zdaniem nie słuchałeś lepszych głośników, dlatego piszesz takie głupoty..

NIe pisze żadnych głupot tylko gdybyś nie wiedział, to przy normalnym odbiorze (w domu) nie odczujesz zbyt dużej różnicy. Miałem pyla i grał bardzo podbnie jak teraz Alphard... Nie będę się wypowiadał o estradzie bo nie mamza dużego doświadczenia. Im większa średnica głośnika tym mniej się męczy.
  • REKLAMA
  • #11 9009018
    PZ IX
    Poziom 35  
    Cytat:
    Miałem pyla i grał bardzo podbnie jak teraz Alphard...

Jak masz tak bez sensu pisać, to daj sobie spokój. Ja też może napiszę, że Pioneer jest taki siaki, a harman/kardon najlepszy. I jajco to wniesie do tematu. Przemyśl dlaczego.
    A no i ciekaw jestem czy faktycznie ten Twój Alphard ma 150 watów. Bardzo w to wątpię.

Cytat:
    Nie będę się wypowiadał o estradzie bo nie mamza dużego doświadczenia. Im większa średnica głośnika tym mniej się męczy.

Nie do końca tak jest z tą średnicą. Obecny trend to małe średnice i duży skok, w przypadku dużych niskotonowych to też jest widoczne. Ale plusem dużych głośników jest z reguły większa efektywność przy podobnym zejściu basu. Ale to zbyt ogólnie powiedziane, gdyż konstrukcja głośnika nie pozwala na zmianę jednego parametru bez modyfikowania innych. Samo zwiększanie membrany - masy drgającej - wymusza obniżenie częstotliwości rezonansowej, efektywności, pasma przenoszenia, charakterystyki częstotliwościowej. Jeszcze dochodzi często większa indukcja w szczelinie, wtedy zmiana efektywności jest kompensowana, ale z kolei wymusza to większe siły działające na cewkę, i tak dalej...
    Na dodatek głośnik głośnikowi nierówny. Jedna koncepcja nie pokazuje ogółu.

Wracając do kwestii WSH-110, napisałem błąd. Prawdopodobnie ma on jednak te 2x35-45W ale przy 4Ω. Nie zmienia to faktu, że do konkretniejszego subwoofera się kompletnie nie nadaje.
    A te 1/3 mocy to mam nadzieję, że było odczytywane ze wskaźników mocy, a nie z pozycji gałki wzmocnienia, na dodatek z podbijaniem basu i/lub konturem...? Ważne jest przy tym oszacowanie na wskaźnikach wskazu, przy którym wzmacniacz zaczyna przesterowywać. Wtedy trzeba odjąć od tego 6 decybeli i to jest mniej więcej 1/3 mocy wzmacniacza.
    Taki sub np. z zestawików Creative i wyprutych bebechach może dławic się i z taką WSH-110, kwestia samego głośnika i obudowy. no ale teraz nie dane mi jest oceniać, to tylko gdybania, bo nic o typie tego subwoofera nie wspomniano.
  • #12 9010709
    104zip
    Poziom 10  
    No to jeszcze raz. Ogólnie cała sprawa dotyczy właśnie czegoś do komputera. Stereo to te kolumny z Unitry, a sub to no-name 20cm w zamkniętej obudowie podpięty do Unitry WSH-111 (czarna wersja WSH 110). Z racji dosyć, a raczej bardzo skromnego budżetu wzmacniacz zostaje, radzi sobie bo oczywiście mogę go bardziej podkręcić i wtedy gra głośniej i wciąż czysto, ale co z tego, skoro basu z niebieskiej 8-calówki mało. Był kiedyś inny głośnik do niego podpięty, w mniejszej skrzyni, 6.5", grał lepiej wg. mnie, ale aktualnie wylądował w aucie z racji swoich małych gabarytów do małego bagażnika. Mniejsza z tym, wzmacniacz zostaje bo innego nie ma, ma być tylko jakiś lepszy głośnik dla którego zbuduję jakąś nową obudowę. Szczerze interesuje mnie ten głośnik STX GDN-30-100-4-SC z racji swojej ceny, zgaduję, że mój aktualny no-name głośnik nawet 100W nie ma, więc o moc też bym się raczej nie martwił, imprezy to raczej nagłaśniać nie będzie, ma stać w pokoju i dobrze odtwarzać niskie brzmienia. Czy spełni on moje oczekiwania?
    Co do podanego wcześniej głośnika STX 27cm, całkiem fajny, ale już troszkę więcej kosztuje i jest dosyć mocny, czy Unitra podoła?

Aha, rozumiem, że wynalazki z allegro z góry odrzucacie?

Jeszcze odnośnie zastosowania, wiadomo, hi-fi za 100zł nie zrobię, źródłem dźwięku jest komputer, wiadomo, na komputerze jeśli chodzi o muzykę szczęściem są mp3 320kbps, odtwarzane są też filmy w których dobrze jest czuć wybuchy i dźwięki V8, podobnie w grach. Doczytałem tu w jakimś temacie, że głośniki plastikowe/polipropylenowe itp do domu się nie nadają. Nie chcę też aby sub buczał. To ma grać jak najniżej i jak najmocniej się da nie zmieniając rzeczy innych niż głośnik i skrzynia. No i taniutko proszę :) Na pewno nawet przy takich wytycznych są opcje lepsze i gorsze :)
  • #13 9017790
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Cytat:
    Wzmacniacz jaki posiadam i używam aktualnie to Unitra Diora WSH-111 2x20w 4ohm, niby malutko ale jedne kolumny już się na nim posypały, a aktualny sub wysiada na 1/3 mocy, więc przyjmijmy, że wzmacniacz jest ok, i nie podlega wymianie

Wzmacniacz wysiada, i przesterowuje sygnał. Jeśli jakieś kolumny się posypały (i ile nie były to kolumny 5w) to też kwestia wzmacniacza.

W Unitrach nie siedzi nic specjalnego. Są to raczej przeciętne wzmacniacze.

Unitra niestety podoła temu STX-owi, jest za słaba.

Nie chce mi się komentować tej żenady o spadających szklankach i kasetonach. I może jeszcze tynk się posypał...
  • #14 9017876
    PZ IX
    Poziom 35  
    A które wynalazki Ciebie z allegro by interesowały? Tam jest wiele sprzętu, na pewno pokroju magicznych subów "kilkaset watt tuba" za 100 zł odpada.
    Mim zdaniem ten STX, który w linku podałem powinien starczyć. Głośnik ten ogólnie cieszy się dobrą opinią wśród budżetowych. 30-100-x-SC to przy nim prawdę mówiąc zabawka. Chociaż z samego parametru dBSPL decydującego o sprawności głośnika i Qts, który definiuje rodzaj obudowy. Nie wspominając o mocy znamionowej.
    Cytat:
    P.S. Żeby uratować honor Unitry w połączeniu z głośnikiem basowym: kolega ma 30cm głośnik pewnie znanej wszystkim firmy Alphard, ponoć to jakiś wysoki model sprzed kilku lat, pracuje w obudowie ok 60l BR, zasilały go już 3 różne wzmacniacze, każdy z nich to Unitra, żaden z nich nie miał więcej jak 30w na kanał rms. Głośnik ten powoduje spustoszenie w mieszkaniu, m.in. odpadł kaseton z sufitu w kuchni podczas gdy grał, spadła też szklanka z półki, zbierając ją z ziemi kolega oberwał drugą w głowę Very Happy Na prawdę nie wiem co w tych Unitrach siedzi, ale na warunki domowe jest to co najmniej zaskakujące, tym bardziej jestem przekonany, że póki nie składam zestawu hi-fi, Unitra da rade!

Chyba kiepski towar palicie. :lol: Jak już dorwać się do marihuany, to czystej.
  • #15 9018611
    104zip
    Poziom 10  
    Szczerze mówiąc nie dziwie się, że nie wierzycie w spadający kaseton i szklanki, bo jakby mi ktoś coś takiego powiedział, też bym na niego patrzył jak na wariata. No ale sam widziałem, nie wiem, może to wina niskiej jakości ścian w wielkopłytowych blokach i się drgania przenoszą, może ustawienie coś robi, no i sam kaseton mógł być słabo przymocowany^^ za to tynk się nie sypie :P W każdym razie przepaść jaka dzieli mój niebieski 8" noname, a tamten srebrny 12" alphard, oba podpięte do wzmacniaczy z Unitry, jest przeogromna, co znaczy, że jednak mimo niezbyt dobrego dopasowania Unitry do zasilania suba, można ją wykorzystać lepiej lub gorzej.
    No ale wracając do głośnika, GDN-27-450-4-SC ma 450W, a mówicie że wzmacniacz mam słaby, to znaczy, że nie wykorzystam tego co głośnik ma do zaoferowania, czy po prostu będzie to grać bardzo cicho (pytanie laika, poważnie nie wiem)? No a jeśli mógłby jako tako zagrać to czy np GDN-32-450-4-SC także? Bo przynajmniej na stronie STX'a kosztuje tylko 3 zł więcej, oba co prawda kosztują więcej niż planowałem wydać, jednak jeśli ma mnie to uszczęśliwić, to mogę to przemyśleć :D

I jeszcze jedno pytanie, GDN-30-100-4-SC w porównaniu do tych powyższych wypada słabo, a jak wypada w porównaniu do tych z allegro typu SPX, Dibeisi, ADX, Alphard, Mac audio, VK itp, wszystkie do 100zł.
  • #16 9028411
    karol22m
    Poziom 12  
    DJ Kunix napisał:
    NIe pisze żadnych głupot tylko gdybyś nie wiedział, to przy normalnym odbiorze (w domu) nie odczujesz zbyt dużej różnicy. Miałem pyla i grał bardzo podbnie jak teraz Alphard... Nie będę się wypowiadał o estradzie bo nie mamza dużego doświadczenia. Im większa średnica głośnika tym mniej się męczy.

Wytłumacz mi co to znaczy normalny odbiór w domu? Piszesz takie głupoty, że nawet odpisywać się nie chce...
    Offtop - propozycja dla każdego, nie przepłacajmy za głośniki, kupujmy podróby!! haha ;P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować subwoofer na głośniku 30 cm w niskim budżecie, ponieważ jego obecny subwoofer 20 cm nie spełnia oczekiwań. Rozważa głośniki z Allegro, takie jak Dibeisi, Peying, SPX oraz polski STX GDN-30-100-4-SC, który jest krytykowany za słabą jakość. Uczestnicy dyskusji sugerują, że nie warto inwestować w drogie głośniki, a zamienniki mogą oferować podobną jakość. Wzmacniacz Unitra Diora WSH-111, który użytkownik posiada, jest uznawany za zbyt słaby do napędzenia większych głośników. Wskazano również na inne modele głośników STX, takie jak GDN-27-450-4-SC, które mogą być lepszym wyborem, ale ich pełne możliwości mogą nie być wykorzystane z obecnym wzmacniaczem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA