logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silniczek z 4 kablami do gniazdka?

mazdamx75 15 Sty 2011 18:59 2500 11
REKLAMA
  • #1 9010320
    mazdamx75
    Poziom 2  
    Witam,
    jestem nowy, kiepsko poruszam się po forum stąd też nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat, ale do rzeczy, otóż jakiś czas temu kupiłem na pewnym sławnym polskim serwisie aukcyjnym silniczek. Chciałem zbudować młyn kulowy, ale silniczek nie ma zwyczajnej wtyczki do zwyczajnego gniazdka. Problem mam taki że tam są 4 kabelki i nie wiem jak to podłączyć i czy w ogóle ten silnik nadaje się do podłączenia bezpośrednio do gniazdka. Bardzo słabo się znam na tych sprawach dla tego zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Foto :

[M]
  • REKLAMA
  • #2 9010399
    varrior87
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Na tabliczce znamionowej jest wyraźnie napisane napięcie zasilania 220V, 50Hz, czyli sieciowe. Domyślam się, ze niebieskie kable to zero, czerwony faza, ale żółty nie wiem.

[Nie jest tak, jak przypuszczasz. Regulamin, punkt 12. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #3 9010440
    SebMarszal
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Kolego, zdjęcie w ramce na górze powinno wyjaśnić pytanie. Między żółty a niebieski podłączony jest kondensator (jaki nie widać ;-) ).
    Wypadało by znaleźć z necie opis tego silniczka.
    Pozdrawiam.
  • #4 9010560
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    Jeśli masz miernik to zmierz rezystancję między niebieskimi przewodami(powinna wynosić praktycznie zero)i jeśli tak jest to zmierz między niebieskim a żółtym i między niebieskim i czerwonym. Na te dwa przewody na których jest mniejsza rezystancja podłączasz zasilanie a na pozostałe dwa kondensator w granicach 8-10uF.
    Gdyby silnik miał trudności z rozruchem to zwiększ pojemność do 12-16uF.
    Ze zdjęcia wygląda że zasilanie powinno być podłączone między żółty a niebieski
  • #5 9010662
    snickers1958
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Mój przedmówca KACZOREK zdecydowanie ma rację i śmiało możesz podłączyć napięcie 230 Voltów pod złącze wspólne ( białe, plastikowe ). Pod konektory podłącz kondensator elektrolityczny 10 - 16 mF i powinien pracować. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 9010747
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

"Dawcą" silnika najprawdopodobniej była kserokopiarka, więc nie ma potrzeby "przesadzać" z pojemnością kondensatora. Pierwsze próby należy wykonać z zastosowaniem 4 ÷ 8µF.

Pzdr.
  • #7 9010947
    kazkowicz
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Niedopowiedzenia mogą być niebezpieczne, zatem warto nadmienić że kondensator powinien być przeznaczony do pracy w takich warunkach, czyli napięcie znamionowe rzędu 400V, foliowy a nie elektrolityczny.
  • REKLAMA
  • #8 9012856
    mazdamx75
    Poziom 2  
    Wiecie skąd można by taki kondensator wymontować? Bo z kupnem miał bym problem, musiał bym na necie zamawiać... a to wolałbym w ostateczności. Udało mi się znaleźć jeden 2,2uF 400V, ale to jeszcze nie to
  • #10 9013243
    mazdamx75
    Poziom 2  
    Niestety nie posiadam innych silników.
  • #11 9019401
    mazdamx75
    Poziom 2  
    Znalazłem na necie kondensator o takich parametrach :

Pojemność: 8uF
    Napięcie pracy :450V AC

Nada się ? Podobno jest właśnie stworzony do takich silniczków...
  • #12 9019682
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Często używane o podobnych pojemnośćiach i napięciu znajdziesz w starych (i nowych też) lampach jarzeniowych. Pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu silniczka z czterema kablami do gniazdka. Odpowiedzi wskazują, że silnik jest przeznaczony do zasilania 220V, 50Hz. Niebieski kabel prawdopodobnie jest zerem, czerwony to faza, a żółty może być połączony z kondensatorem. Zaleca się pomiar rezystancji między przewodami oraz podłączenie kondensatora o pojemności 8-10µF, a w razie problemów z rozruchem, zwiększenie pojemności do 12-16µF. Kondensator powinien mieć napięcie znamionowe 400V i być foliowy, a nie elektrolityczny. Użytkownik pyta o źródło kondensatora, a w odpowiedziach sugerowane są stare lampy jarzeniowe jako potencjalne źródło.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA