logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neony LED w skuterze – czy warto montować drugi akumulator tylko do oświetlenia?

piki58 16 Sty 2011 15:02 3334 8
REKLAMA
  • #1 9013899
    piki58
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    witam
    chciałbym zamontować w swoim skuterze neony http://allegro.pl/najmocniejsze-neony-neon-led-szybka-wysylka-gratis-i1402117030.html więc wpadłem na pomysł zakupienia drugiego akumulatora, który będzie znajdował się w kufrze i będzie zasilał tylko te neony.Chciałbym się dowiedzieć czy "takie coś" będzie zdawało egzamin czy zamontować neony normalnie po jeden akumulator dodając bezpiecznik i włącznik.Proszę o pomoc w tej sprawie, ponieważ chcę żeby mój skuter miał ładne podświetlenie.
  • REKLAMA
  • #2 9014011
    diodaled123
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Prawdę mówiąc to nie jest neon tylko wężyk z wetkniętymi diodami po obu stronach. Neon to tak jak nazwa wskazuje szklana rurka napełniona gazem. Akumulatora do tego nie ma sensu montowania.
  • REKLAMA
  • #3 9014019
    piki58
    Poziom 10  
    czyli mogę podłączyć pod jeden i nie bać się że zabraknie prądu
  • #4 9014042
    diodaled123
    Poziom 16  
    Tak, ale jak akumulator ma 12V a ,,niby'' neon pod 3V to fajnie błyśnie :D Zastosuj rezystorek.
  • REKLAMA
  • #5 9014047
    fubus84
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Prądu ci na pewno nie zabraknie, bo takie coś na ledach pobiera tylko śladowe ilości prądu w porównaniu do normalnych żarówek
  • REKLAMA
  • #6 9014079
    diodaled123
    Poziom 16  
    Prądu nie zabraknie, ale diody mogą nie wytrzymać takiego napiecia.

Dodano po 2 [minuty]:

Akumulator zapewne ma 12V, a diody są na 3V więc szykuje się ładny błysk :D Diody pobierają mało prądu.Mam w domu lampki LED-owe 200sztuk i pobierają 12W prądu. To niewiele w porównaniu do lampek tradycyjnych.
  • #7 9014091
    piki58
    Poziom 10  
    diody będą po 12v więc raczej nie będzie błysku tylko oczekiwany efekt
  • #8 9014100
    diodaled123
    Poziom 16  
    A jak będą pod 12V to powinno być dobrze. Akumulator na pewno nie padnie o to się nie martw. Będziesz miał fajny efekt pod skuterem :D
  • #9 9014143
    piki58
    Poziom 10  
    a jaki najlepszy będzie bezpiecznik do tej instalacji, bo słyszałem że trzeba zakładać, ale wole mieć pewność że nie spale instalacji lub całego skutera

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zamontować neony LED w skuterze i rozważa zakup dodatkowego akumulatora do ich zasilania. W dyskusji podkreślono, że neony to w rzeczywistości diody LED, które pobierają niewielką ilość prądu, co sprawia, że nie ma potrzeby montowania drugiego akumulatora. Użytkownicy sugerują podłączenie neonów do istniejącego akumulatora 12V, jednak zalecają zastosowanie rezystora, aby uniknąć uszkodzenia diod. Wskazano również na konieczność zainstalowania bezpiecznika w celu ochrony instalacji elektrycznej skutera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA