logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5735Z - laptop uruchamia się bez włącznika po wyjęciu baterii

wit2 17 Sty 2011 11:09 3454 6
  • #1 9017709
    wit2
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, chciałem się podłączyć pod temat kolegi ale został mój post usunięty.Pisze od początku.

Jak w temacie Acer zamilkł i już nie chciał się odezwać.Po sprawdzeniu dosłownie wszystkiego wydawałoby się ze jest wszystko ok aha zauważyłem że jak wyciągnę baterię wewnętrzną to startuje po włożeniu wtyczki od zasilacza ale sam bez naciśnięcia włącznika. Ale męczyła mnie jedna sprawa mianowicie włącznik po wylutowaniu okazało się ze wogóle nie działa. Rozebrałem drania i w środku okazało się ze są brudy tak jak by ktoś napchał tam jakiejś folii,po wyczyszczeniu wlutowaniu włącznika Acer chodzi aż milo :) Pisze ten post ponieważ wiele jest na ten temat. Jeśli to pomoże komukolwiek.
    Acer Aspire 5735Z - laptop uruchamia się bez włącznika po wyjęciu baterii
  • #2 10034589
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Czy wymieniałeś włącznik na nowy?
    Czy problem miałeś z rozkręceniem obudowy?
    Pytam, bo mnie to czeka.
  • #3 10038641
    wit2
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    cobra_bajka napisał:
    Czy wymieniałeś włącznik na nowy?

Napisałem, że wyczyściłem.
    cobra_bajka napisał:
    Czy problem miałeś z rozkręceniem obudowy?

Nie, rozebrałem ich już sporo.
    cobra_bajka napisał:
    Pytam, bo mnie to czeka.

Działaj.
  • #4 10039039
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Wczoraj włącznik padł. :cry:
    Tylko na krótko odpalić można było laptopa.

Zdjąłem obudowę/jej fragment, nie trzeba nawet odkręcać śrubek.
    Wylutowałem włącznik, wlutowałem nowy SMD i teraz pięknie działa.
    Także to nic strasznego, nawet dla kogoś, kto mam minimalne pojęcie o lutowaniu. :)
  • #5 10040949
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Do czyszczenia włącznika nie trzeba go wylutowywać. Wystarczy odlutować i zdjąć ta metalowa blaszkę z wierzchu i już mamy wszystko na wierzchu. Możemy zobaczyć czy są brudy, czy blaszkę szlak trafił.
  • #6 10041245
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Jak ktoś ma zgrabne łapki, to może taką czynność wykonać.
    Ja do takich się nie zaliczam, niestety.
    Poza tym, rozbieranie uszkodzonego włącznika moim zdaniem, mija się z celem, jak nowy SMD kosztuje 0,60 zł.
  • #7 10041747
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Jak się nie ma odrobiny precyzji w raczkach, to moim zdaniem łatwiej rozebrać wyłącznik niż odlutować stary bez pourywania pól lutowniczych. Oczywiście wybór leży, w każdego prywatnej gestii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire 5735Z, który uruchamia się bez naciśnięcia włącznika po wyjęciu baterii. Po rozebraniu laptopa i wyczyszczeniu włącznika, urządzenie zaczęło działać poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą włącznika, sugerując, że można go łatwo wymienić na nowy SMD lub wyczyścić bez wylutowywania. Wskazują również, że rozkręcenie obudowy nie jest skomplikowane, a nowy włącznik jest niedrogi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA