logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5735z problem z przyciskiem włączania

lena190 22 Lip 2011 23:52 3638 10
REKLAMA
  • #1 9748279
    lena190
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    od pewnego czasu mam problem z przyciskiem włączania Acera 5735z. Podczas normalnego naciskania, laptop nie włącza się. Trzeba dłuższy czas przytrzymywać przycisk palcem i szukać odpowiedniego "miejsca" na nim, aby laptop uruchomił się. Dodam, że komputer nie spadł, nie został zalany, uderzony, ani w jakikolwiek sposób uszkodzony. Jedyne co mogę stwierdzić, to fakt, iż w środku w obudowie coś przesuwa się (jakby kawałek plastiku bądź czegoś o podobnym dźwięku).
    Czy mielibyście jakiś pomysł, co zrobić z tym problemem i jaka może być przyczyna?
    Dziękuję za jakiekolwiek rady.
  • REKLAMA
  • #2 9748747
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Rozbierz laptopa i sprawdź ten przycisk od włączania.
  • REKLAMA
  • #3 9748774
    mim2brs
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Z opisanego sposobu włączania i szukania tego miejsca na przycisku spróbowałbym od wymiany samego przycisku
  • #4 9749198
    lena190
    Poziom 10  
    Czy gdzieś oprócz allegro można kupić taki przycisk? Na all, niestety nie ma do mojego modelu. Obawiam się, że czeka mnie wizyta w serwisie...
  • #5 9752384
    mim2brs
    Poziom 11  
    Z tego co można było wywnioskować po zdjęciu które dostałem stawiam na micro switcha 6x6 mm
    aukcja nr 1687625777 na alledrogo
  • REKLAMA
  • #6 9752642
    lena190
    Poziom 10  
    Wygląda niemal identycznie. Jak go zamocować?
  • #7 9752901
    mim2brs
    Poziom 11  
    Hmm nie znam dokładnie tego modelu ale chyba trzeba będzie rozkręcić cały kadłub, wyjąć płytę główną i dopiero teraz będziemy mieli dostęp do płytki z przyciskiem. Sama wymiana nie powinna przy stworzyć problemu.
  • REKLAMA
  • #8 9754109
    lena190
    Poziom 10  
    Dostęp jest łatwy, gdyż po zdjęciu przedniego panelu mam widoczne wszystkie przyciski pomocnicze wraz z tym nieszczęsnym włącznikiem. Tak czy inaczej poszukam kogoś, kto poprawnie mi wykona tą wymianę, gdyż sama wolę nie ryzykować. Na elektronice jeszcze się nie znam :)
    Dziękuję za wskazówki. Dam znać co z tym wyszło.
  • #9 10034494
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Niestety, po dłuższym użytkowaniu, mój włącznik też odmówił posłuszeństwa.
    Czy wymiana na nowy pomogła Ci w tym problemie?

Jak samemu zdjąć obudowę i dostać się do niego?
  • #10 10038043
    lena190
    Poziom 10  
    U mnie obyło się bez wymiany. Przeczyściłam przycisk sprayem do czyszczenia styków i póki co działa.

Pozdrawiam
  • #11 10038138
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Dzisiaj mój włącznik kompletnie umarł.
    Nie dał rady włączyć laptopa.
    Zmuszony byłem do próby zdjęcia obudowy/bardzo prosta sprawa, nawet jednej śrubki nie trzeba było odkręcić.
    Po oględzinach udałem się do sklepu, kupiłem mikro-włącznik SMD i dokonałem wymiany.
    Teraz lekkie "muśnięcie" włącza laptopa.

Prosty zabieg, a ile radości przysparza. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z przyciskiem włączania laptopa Acer Aspire 5735z, który wymaga dłuższego przytrzymywania lub szukania odpowiedniego miejsca, aby uruchomić urządzenie. Sugerowane rozwiązania obejmują rozebranie laptopa w celu sprawdzenia przycisku, a także wymianę uszkodzonego mikro-włącznika. Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że czyszczenie sprayem do styków pomogło w ich przypadku. Wymiana mikro-włącznika SMD okazała się skuteczna dla jednego z użytkowników, co przywróciło pełną funkcjonalność przycisku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA