logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny do pomieszczenia ok. 25 m kw. - do 400 zł

Ulenspiegel 18 Sty 2011 01:35 2831 5
REKLAMA
  • #1 9021241
    Ulenspiegel
    Poziom 2  
    Dobry wieczór,

jestem bliski podjęcia decyzji o kupnie zestawu amplituner stereo + cd w cenie ok. 2200 zł. Prawdopodobnie zdecyduję się na Denony DRA-500AE i DCD-510AE, ewentualnie Harman Kardon HK 3390 i HD980.

Ponieważ będzie to mój pierwszy sprzęt muzyczny o jakości wyższej niż radiomagnetofon Telefunken, nie sądzę bym dostrzegł jakąkolwiek różnicę między tymi zestawami ;-)

Zastanawiam się jednak nad głośnikami. Muzyki (stary rock, jazz, muzyka klasyczna, w tym opery) będę słuchał w pomieszczeniu ok. 25 m kw. Po pierwsze nie wiem, czy wybrać podłogowe, czy podstawkowe. Nie mam też pojęcia o markach. Zastanawiałem się nad głośnikami Magnat, ale także na tym forum, opinie na ich temat nie są przesadnie entuzjastyczne.

Czy mogę liczyć na podpowiedź?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9021276
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Za 400zł do pomieszczenia 25m2 ciężko coś dobrać, ale spróbujmy. Załóżmy, że ten Denon ma tą moc, którą podają w specyfikacji...

- Tonsil Voyager 200 (powinieneś znaleźć do 500zł) - Te tonsile, to polskie kolumny, potrafią pięknie zagrać praktycznie każdą muzykę i potrzebują przestrzeni, którą ty masz :) po prostu przy mniejszych metrażach bas dudni, a w przypadku 25m2 będzie mógł się pięknie rozejść po całym pomieszczeniu, coś pięknego ;)

- Diora Polaris 180 - trochę tańsze niż 400zł, można je trafić taniej w każdym razie. Kolumny również potrafiące zagrać bardzo przyjemne, jak cała seria Polaris.

- Tonsil Mildton 110 - dość ciężko trafić konkretnie 110, ale będę to powtarzał do znudzenia... potrafią zagrać pięknie, mocno i czysto za sprawą kopułkowego głośnika wysokotonowego, potrzebują przestrzeni za sprawą głośnika niskotonowego 30/100, którą... masz :)

Trzy wyżej wymienione propozycje, to oczywiście propozycje używanych kolumn głośnikowych. Nie łudź się, że za 400zł dostaniesz nowe kolumny, które chociaż w połowie zagrają tak dobrze jak którekolwiek z wymienionych wyżej polskich konstrukcji.

Kolumny te na pewno będą się nadawać do starego rocka czy jazzu, co do opery to szczerze powiem, że nie wiem, gdyż nie słucham.

Jeżeli nie chcesz kolumn używanych - odpuść kupno sprzętu, dopóki nie odłożysz większej kwoty pieniążków.

Co do Magnatów, mają dobre modele ale na kupno nie pozwala ci budżet.

No i to chyba na tyle, a marka sprzętu to też zależy bo można trafić świetny sprzęt niemiecki z lat 80 za grosze, który zagra pięknie, można trafić polski sprzęt za grosze również z lat 80, który zagra pięknie a można też trafić sprzęt za 5x większe pieniądze (1500-2000zł) który nie zagra tak jak polskie czy niemieckie wyroby z lat 80.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9021550
    Ulenspiegel
    Poziom 2  
    Dziękuję.
    Oczywiście wiem, że w tym budżecie mogę liczyć tylko na kolumny używane i nie stanowi to dla mnie problemu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9021590
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
  • REKLAMA
  • #5 9021602
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Skoro to nie stanowi problemu, to świetnie :). Pamiętaj też, żeby rozejrzeć się gdzieś po komisach i przed zakupem koniecznie, ale to koniecznie posłuchać, a nóż trafisz kolego na kolumny grające lepiej, przyjemniej. Dźwięk ma się tobie podobać, to tylko sugestie. Z wyżej wymienionych konstrukcji, jednak osobiście dla mnie najlepiej grają Voyagery (występują pod nazwą Scherzo 200 jak i Voyager 200) Mimo, że mam Mildtony 110 z chęcią zamieniłbym je na właśnie poczciwe Voyagery/Scherzo 200 :)

Życzę owocnych łowów :)

Edit do postu wariato:

- Diora ZgB 140-8-907 - Są również bardzo ciekawą propozycją z tym, że wątpię aby zagrały kulturalnie jazz czy rock, w sumie kwestia też wysterowania. Niemniej jednak ciekawa propozycja.

- Tonsil Z-GB-130-8-566 - Dokładnie Voyagery 200.

- Tonsil Viking - Dokładnie Voyagery 200.

- Jamo fc 6000 - Tu zaczyna się robić ciekawie. Miałem styczność z kolumnami Jamo z lat 80, z kolumnami o średnicy niskotonowego - 40cm, stanowczo odradzam, zero brzmienia. Nie wiem czy to była wina wzmacniacza znajomego(aczkolwiek wątpie - porządna Yamaha) czy też samych kolumn, ale grały bezdusznie.
  • #6 9025454
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Dlaczego chcesz wydać 2200zł na amplituner a tylko 400zł na kolumny? Lepiej byłoby kupić używany wzmacniacz do 1000zł a 1500 przeznaczyć na kolumny nowe bądź używane. Z pewnością przyniosłoby to lepszy efekt.
REKLAMA