logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 - migająca bateria, brak ładowania, gubienie zasięgu - co zrobić?

bony78 15 Paź 2004 17:26 2043 13
  • #1 914652
    bony78
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 9
    mam nokie 3210 i ma kilka wad
    1 nie chce sie ladowac miga bateryjka
    po 2 jak naladuje recznie i wlacze tel to chce podlaczyc ladowarke wyskakuje mi "nie laduje"
    po 3 gubi zasieg
    JESLI WIECIE JAK MOZNA TYM TRZEM PUNKTOM ZARADZIC TO PISZCZCIE
  • #2 914664
    bonczek87
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jezeli gubi zasieg to moze cos byc z anetna w telefonie, a z ta bateria to moze gdzies nie stykac na plycie, ale do konca to nie jestem pewny!!
  • #3 914673
    bony78
    sprawdzalem roztwieralem i nic takiego podejrzanego nie widzialem to raczej nie od anteny
  • #4 914797
    dyziek@
    Ocena: 14
    jezeli gubi to wygrzej PA (koncowka mocy) najczesciej pomaga, jezeli nie to wymiana. A co do tego 'nie laduje' to przelutuj jeszcze raz lapki laczace baterie z plyta glowna - napewno pomoze :-)
  • #5 915786
    grzechugd
    Poziom 21  
    Jeśli chodzi o punkt 2 to tu masz diagram naprawy http://gsmcenter.pl/naprawy/3210_diagram_04.html
    A punkt 3. Napisz dokładniej co się dzieje z zasięgiem po włączeniu telefonu, kiedy go gubi, w jakich sytuacjiach, czy znajduje sieci na wyszukiwaniu ręcznym. Może coś pomożemy.
  • #6 916103
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    A znasz historie tego telefonu? Moze sie wykapal gdzies? Na poaczatek proponowalbym zmienic flash + czysty eeprom, a pozniej dopiero bym sie bawil w podgrzewanie PA.
  • #7 916395
    bony78
    jak wlacze tel. to jest zasieg jak gdzies zadzwonie to wtedy gubi zasieg,
    a co do ladowania jak mam baterie wlozona "miga bateryjka" jak chce wlaczyc tel to mi znika bateryjka i nic nie swieci

jeszcze po 4 prawie nic nie slychac jak z kim rozmawiam "o ile sie uda"
  • #8 916417
    Marro8
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 10
    hmmm widać ze komórka jest po przejsciach ;] z zasiegiem to wymień końcówke mocy zapewne albo komórka sie topiła albo kilka razy spadła albo było zwarcie na wejsciu a z ładowaniem to nie wiem nigdy nie małem takiego problemu moze po prostu gniazdo sie uszskodziło jak masz mozliwośc co całe te gniazda wymień albo pozyć od kogos zeby zobaczyc czy działa
  • #9 926329
    olsenk
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    A może po prostu miała wgrywany nowy flash i po tym zaczela gubic zasięg?
  • #11 933806
    bony78
    a co to jest to cobbe
  • #12 933812
    bony78
    a co to jest to cobbe
  • #13 934779
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Jak nie wiesz co to COBBA to lepiej oddaj go od razu do serwisu, bo pewnie hot-airu nie masz, a suszarką tego nie zrobisz...
  • #14 936381
    karol_plocha
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    No dobrze, ale ja też chciałbym sie dowiedzieć co to jest COBBA.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3210 ma problemy z migającą ikoną baterii i brakiem ładowania, gubieniem zasięgu oraz słabą jakością dźwięku podczas rozmów. Migająca bateria i komunikat "nie ładuje" mogą wynikać z nieprawidłowego styku lub uszkodzenia połączeń baterii z płytą główną, co można naprawić przez przelutowanie odpowiednich nóżek. Gubienie zasięgu najczęściej jest związane z uszkodzeniem końcówki mocy (PA), którą można podgrzać lub wymienić. Problemy z zasięgiem mogą też wynikać z uszkodzonej anteny, ale w tym przypadku nie stwierdzono takiej usterki. Wskazane jest także sprawdzenie i ewentualna wymiana gniazda ładowania. W przypadku problemów z oprogramowaniem sugerowano wymianę flasha i wyczyszczenie EEPROM. Przelutowanie elementu COBBE może poprawić dźwięk i zasięg, jednak wymaga specjalistycznego sprzętu (hot-air). Wskazano, że jeśli nie ma się odpowiednich narzędzi, lepiej oddać telefon do serwisu. Dodatkowo, słaba jakość dźwięku podczas rozmów może być powiązana z uszkodzeniami wewnętrznymi telefonu, które często wynikają z upadków lub zwarć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA