logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto inwestować w nową kartę graficzną do Pentium 4 i Gigabyte GA-8SIMLNF?

GelapCahaya 20 Sty 2011 16:26 978 7
REKLAMA
  • #1 9032475
    GelapCahaya
    Poziom 10  
    Myślałem ostatnio nad kupnem karty graficznej o większej pamięci, specjalnie do nowych gier komputerowych. Przeglądając różne produkty zauważyłem, że wszystkie jakie widziałem mają pamięć DDR2 lub DDR3 czyli większą od mojej. Z innego tematu na doczytałem się jednak, że nie ma to znaczenia, ale nie pozostały sprzęt utrzyma taką nową kartę. Z tego powodu chciałbym się zapytać: czy jest sens inwestować w mój komputer?

Specyfikacja:
    procesor Intel Pentium 4 3.06GHz (1 rdzeń)
    RAM DDR 1024MB (2x512MB)
    HDD 120 GB
    płyta główna Gigabyte GA-8SIMLNF

I jeszcze jedno pytanie: czy ilość bitów na karcie graficznej musi odpowiadać np. ilości, którą mam na aktualnej karcie (ATI Radeon 9600SE 128MB 128bit)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za poświęcenie czasu na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9032541
    among
    Poziom 31  
    Ocena: 99
    Za dużego wyboru dobrych kart graficznych pod Twoją płytę główną to Ty nie masz. Twoja płyta ma slot AGP więc wszelkie nowe karty ze złączem PCI-E nie będą u Ciebie pasować. Z dobrych kart pod ten slot proponowałbym Ci ATI Radeon HD3850 ale jest to wydatek ponad 300 zł. Lecz nawet mając taką kartę to o najnowszych tytułach możesz zapomnieć. Większość takich gier wymaga już procesorów Dual-Core. Modernizację Twojego komputera proponowałbym zacząć od Płyty wraz z prockiem. Koszt używanej płyty z procesorem Dual-Core to wydatek około 250 zł. Zyskasz slot PCI-E i możliwość montażu nowszych kart graficznych. Jeżeli możesz to podaj także nazwę i model zasilacza gdyż to też jest bardzo ważne przy wyborze karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #3 9032625
    GelapCahaya
    Poziom 10  
    Co do zasilacza: jakim programem mogę sprawdzić jego specyfikację?

Na aukcji znalazłem taką kartę, czy ona by u mnie pociągnąła? Ma mniej bitów ale AGP 8x tak jak w mojej aktualnej.

SPECYFIKACJA
    Złącze AGP x8
    Producent chipsetu NVIDIA
    Typ chipsetu GeForce 6200
    Rodzaj pamięci DDR2
    Szyna pamięci 64-bitowa
    Wielkość pamięci 512 MB
    Taktowanie rdzenia 350 MHz
    Taktowanie pamięci 533 MHz
    Taktowanie RAMDAC 400 MHz
    Złącza zewnętrzne - 15-pin D-Sub: 1, DVI: 1, TV-Out: 1
    Chłodzenie pasywne
    Obsługiwane standardy DirectX 9.0 , OpenGl 1.3, Shader Model 3.0
    Pozostałe parametry:
    Superscalar GPU architecture
    Microsoft DirectX 9.0 Shader Model 3.0 support
    NVIDIA CineFX 4.0 engine
    NVIDIA UltraShadow II technology
    NVIDIA Intellisample 4.0 technology
    Video scaling and filtering

Skoro procesor nie pociągnie nowych tytułów to nasówa mi się kolejne pytanie: czy ten dual core poczedłby na mojej płycie? Jeśli tak to jakie procesory polecacie? W płycie złącze na procesor to Support :
    Socket 478 mPGA
  • #4 9032636
    Razor509
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    VRAM, a RAM to dwie różne rzeczy, które nie kolidują ze sobą. Sam pomyśl, jeżeli byłoby tak jak mówisz, to obecnie najszybsze na rynku pamięci RAM DDR3 nie mogłyby współpracować z pamięciami GDDR5 na karcie graficznej. Na jakiej podstawie ludzie wysuwają takie durne wnioski?
    Ilość bitów ma wpływ na wielkość i szybkość przesyłu danych.

among napisał:
    Koszt używanej płyty z procesorem Dual-Core to wydatek około 250 zł

Już lepiej zainwestować w tani zestaw na AM3, który będzie dużo bardziej przyszłościowy.

W obecny zestaw już nie opłaca się inwestować, bo da Ci to nie wielki przyrost wydajności.
  • #5 9032671
    GelapCahaya
    Poziom 10  
    Ok. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 9032688
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    Sprzedaj to co masz i złóż coś np na AM2+ czy AM3 + grafa na PCI bo taki sprzęt złożysz tanio i będzie w miarę wydajny. Procesor potrafi ograniczyć grafikę więc według mnie nie ma sensu.

Żeby nie być gołosłownym to proszę o zapoznanie się z lekturą http://forum.pclab.pl/topic/616017-Masz-s%C5%82aby-procesor-a-kupujesz-mocn%C4%85-grafike/

Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam
  • #7 9033409
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Wymiana karty Radeon 9600 128 MB 128 bit na GForce 6200 512 MB 64 bit jest bezsensowna to karty o podobnej wydajności.
    Jeśli konieczna jest modernizacja a zakup lepszego sprzętu niemożliwy, to sensowne jest kupno karty GForce 7300 GT Galaxy 128 MB DDR3 128 bit, to dość wydajna karta, można poszukać za ~160-180 zł. Można też poszukać Palita 7300 GT 256 MB DDR3. Nie są to prądożerne karty, wydajnościowo Galaxy 7300 GT wyprzedza karty 7600 GS.
  • REKLAMA
  • #8 9041422
    GelapCahaya
    Poziom 10  
    Dzięki za rady. Komputera tego raczej nie sprzedam, bo jedyny jaki mam ;P
    Co do modernizacji innymi kartami: chodziło mi raczej o te posiadające 512mb pamięci, ale jak się już dowiedziałem jest to bezcelowe na moim sprzęcie :(

A z lekturą chętnie się zapoznam :)

Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup nowej karty graficznej do swojego komputera z procesorem Intel Pentium 4 i płytą główną Gigabyte GA-8SIMLNF. Zauważa, że dostępne karty mają pamięć DDR2 lub DDR3, co rodzi pytania o kompatybilność z jego sprzętem. Odpowiedzi sugerują, że ze względu na slot AGP na płycie głównej, możliwości wyboru kart graficznych są ograniczone. Proponowane modele to ATI Radeon HD3850 oraz GForce 7300 GT, jednak podkreślono, że nawet z nową kartą, wydajność w nowych grach będzie ograniczona przez stary procesor. Użytkownik powinien rozważyć modernizację całego zestawu komputerowego, aby uzyskać lepszą wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA