logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Fujitsu 5200 40G nie wykrywa się w BIOS, błąd KERNEL DATA INPAGE

Julos 16 Paź 2004 12:05 1293 10
  • #1 916061
    Julos
    Poziom 11  
    Nie pamietam dokładnie jaki to jest typ (seria, etc.), bo nie wykrywa mi w/w dysku w biosie, a na obudowie nie pisze - albo jestem ślepy :P . Problem jest następujący: nie wykrywa go w biosie a jak już wykryje (raz na 50 uruchomień) to po pewnym czasie (ok.15 min) zawiesza się system bądź zgłasza komunikat błędu KERNEL DATA INPAGE. Problemy były z nim od początku gdyż podczas użytkowania (gdy był jeszcze dobry) pojawiał się komunikat o błedzie zainstalowanego sprzętu, tzn. że należy odinstalować nowo zainstalowany sprzęt gdyż to spowoduje uszkodzenie kompa. Ignorowałem to bo instalowałem sterowniki bez podpisu Microsofta i myślałem że to przez to. To na pewno jest problem z dyskiem gdyż próbowałem go u kumpla i podczas kopiowania zgłaszał ten sam błąd jądra co u mnie.Jeśli ktoś spotkał się z takim przypadkiem proszę o jakiekolwiek wskazówki czym to może być spowodowane i jak to naprawić. Z góry dzięki:)
  • #2 916112
    oxygen0
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Jaki masz sytem operacyjny? Kiedy kupiłeś ten dysk?
  • #3 916153
    Julos
    Poziom 11  
    winda XP professional, a dysk kupiłem rok temu - używany...
  • #4 916173
    oxygen0
    Poziom 14  
    Orientujesz się ile ten dysk ma lat? W swojej histori Fujitsu wypuściło serię wadliwych dysków 3,5 cala 40GB (oficjalnie się do tego nie przyznało) winę zato ponosiła najprawdopodobnie żywica któwa w podwyższonej temperaturze wchodziła w reakcję z parą wodną wytwarzając substancjęreagującą z nużkami elementów.
  • #5 916236
    Julos
    Poziom 11  
    Ma co najmniej ze 2 lata ale nie jestem pewien. Zapytam jeszcze tego kolesia od ktrórego go kupiłem...
  • #6 921588
    Julos
    Poziom 11  
    Dysk jest z 2001 z maja. Sprawdzałem ostatnio u kolegi - też go nie wykrywa na innym kompie. Model dysku to: MPG3409AT.
    Ponadto jeśli podłączam inny dysk do mojego kompa to pojawia się błąd o treści:

" Pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty , aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
    Jeżeli po raz pierwszy widzisz tekran błędu stop, ponownie uruchom komoputer.Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie wykonaj następujące kroki:
    Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów, usuń wszelkie nowo zainstalownae dyski twarde i kontrolery dysków twardych . Sprawdź dysk twardy, aby upwenić się , że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany.
    Uruchom program CHKDSK/F aby sprawdzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony, następnie ponowinie uruchom komputer.
    Informacje techniczne:
    ***stop:0x0000007B (0xF9E48640,0xC0000034,0x00000000,0x0000000) "
    Wiec to chyba jest problem i z dyskiem i z płytą główną. Zwłaszcza, że wypaliło mi jakis rezystor na płycie głównej, w miejscu za portem USB przy najbliższym temu portowi kondensatorze. Czy to może być powód nie czytania dysku?? Płyta EagleTec M830
  • #7 921605
    oxygen0
    Poziom 14  
    Ja miałem taki dysk też tak działał aż w końcu wyzionął ducha. W moim przypadku zjarał też zasilacz. W serwisie twierdzili że to wada całej partii. (żywica od laminowania). Prawdopodobnie nieda się nic już z nim zrobić. Pozdrawiam.
  • #8 921638
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    ech... MPG było tu wałkowane wiele razy...
    Zapomij o tym hdd... nawet jak naprawisz to szybko padnie. Problem jest w chipie CirrusLogica - a efektem najczęściej uszkodzenie mikroprogramu zapisanego na talerzach (ServiceArea) bez którego hdd nie będzie działał - dlatego się nie wykrywa.
  • #9 925013
    Julos
    Poziom 11  
    Zależy mi na danych jakie mam na tym dysku. Czy ktoś z was może mi poradzić który układ wymienić? Cirrus Logic?? Czy może co innego...?
    Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi :)
  • #10 925485
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam! problem ten jest do rozwiązania należy skontaktować się z firma, która posiada urządzenia do upgrade-u firmware-u zapisanego na talerzach. Z tego co wiem to firma MBM w Katowicach i dużo tańsza w warszawie na stronie www.recovery.pl jest namiar. Znajomy miał ten sam problem i stąd wiem. Cała operacja trwa w sumie z pół godziny i dysk staje się znowu widoczny dla systemu wraz z danymi zawartymi na dysku.
  • #11 925499
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Ja naprawiłem MPFa z podobną przypadłością używając www.a-ff.com

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Fujitsu 5200 40GB (model MPG3409AT) nie jest wykrywany w BIOS, a system Windows XP Professional zgłasza błąd KERNEL DATA INPAGE oraz stop 0x0000007B. Dysk ma około 2-3 lat i pochodzi z serii wadliwych 3,5-calowych dysków Fujitsu 40GB, które miały problemy z żywicą laminującą reagującą z wilgocią, co prowadziło do uszkodzeń mechanicznych i elektronicznych. Uszkodzenie dotyczy m.in. chipu Cirrus Logic, co powoduje utratę mikroprogramu (Service Area) na talerzach, uniemożliwiając wykrycie dysku. Próby użycia dysku na innych komputerach kończą się podobnymi błędami. Naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu do przywracania firmware’u, oferowanego przez firmy zajmujące się odzyskiwaniem danych, np. MBM w Katowicach lub serwis recovery.pl. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy naprawiali podobne dyski korzystając z usług www.a-ff.com. W przypadku uszkodzenia dysku i płyty głównej (np. przepalony rezystor) problem może być bardziej złożony. Zaleca się kontakt z profesjonalnym serwisem odzysku danych, gdyż samodzielne naprawy są mało skuteczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA