logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Fujitsu 20GB MPG3204AH?

Andrzej Maciejewski 04 Sty 2005 12:14 3216 10
  • #1 1108667
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Problem jak w temacie:

Dyskusja przekonała mnie, że ten przypadek i to jednak zadanie dla profesjonalistów.
    Dysk wysłałem o wyniku powiadomię jak wróci.
  • #2 1108959
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    No to masz chłopie problem. Dyski te były wadliwe, Fuji oficjalnie przyznało się do błędu konstrukcyjnego. Niektórzy dystrybutorzy wymieniali je na coś innego. AB wymieniło mi te dyski na Seagate, ale teraz już chyba jest po gwarancji... Odradzam Ci Fuji.
    Opisz dokładnie co się dzieje. Postaram się coś zaradzić. YR1
  • #3 1109017
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Z tą elektroniką nie jest tak że "tylko elektronika".Podstawienie z identycznego nie pomoże odzyskać danych bo te dyski maja unikalny numer z elektroniki zapisany na talerzach i inny egzemplarz nie pozwoli odczytać danych.Może jest jakiś sposób ale generalnie trudno z tym ,nie znam przypadku żeby komuś się udało.Sam mam taki dysk ze spaloną elektroniką i podstawienie z drugiego dysku nie pomogło.
  • #4 1109039
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    YR1 napisał:
    No to masz chłopie problem. Dyski te były wadliwe

Wiem, dlatego wspomniałem o "ustalonej renomie" Fujitsu.
    Szukając po necie znalazłem jeszcze parę problemów i ostrzeżeń.

1. Różne wersje firmware nawet w tych samych typach
    2. współpraca między obszarem "service area" a elektroniką, (niebezpieczeństwo że podłaczenie nowej elektroniki może namieszać w "service area").
    Trochę się zaczynam bać żeby "się nie narobiło" ale z drugiej strony źle to już jest.

Odzyskałem kiedyś dane przez wymianę elektroniki ale to był HDD 40 MB
    było lekko łatwo i przyjemnie choć też straciłem dużo czasu bo boot sektor przesunął mi się z pierwszego cylindra pierwszej glowicy sektora na cylinder w środku dysku (tak jakby głowice się zamieniły miejscami) i dzień Boży minął nim wyczaiłem, gdzie są dane.

Dzisiaj po południu jeszcze raz przeanalizuję objawy, postaram sie jutro opisać.
  • #5 1109453
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    No i dobrze znalazłeś. W Fujitsu MPG nie przekłada się elektronik a jeśli już to trzeba się zatroszczyć by była kompatybilna z wersją SA. Coś kiedyś było na ten temat na forum mhdd. Jeśli hdd kręci talerzami ale nie zgłasza w BIOSie to jest szansa ale jak klupie to już kiepskawo.
    Ja kiedyś naprawiłem MPF ze stronki www.a-ff.com
  • #6 1109523
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    taki mały manifest co do posiadaczy tych dyskow a takze o mniejszej pojemnosci [MPE304AE] jest na układzie pewny scalak o raczej duzej wielkosci [bardzo sie grzeje] po prostu wystarczy załozyc na to niewielkiej wielkosci radiator np; od chipsetu lub grafiki, posiadam ten dysk juz ponad dwa lata, od nowosci przymocowałem ten kawałek aluminium i nie ma problema- mysle ze to znacznie przedłuży jego życie ;)
  • #7 1109653
    roodzeek
    Poziom 23  
    Racja - chłodzenie głównego procka w tych hdd pomaga ale _przed_ awarią. A z tego co wiem to najbardziej wrażliwe były MPF/MPG zrobione na układzie Cirrus Logica. On się przegrzewał i uszkadzał SA. Jak już SA ma błąd to zakładanie radiatorów nic nie da.
  • #8 1109669
    marexx
    Poziom 18  
    Damnian napisał:
    taki mały manifest co do posiadaczy tych dyskow a takze o mniejszej pojemnosci [MPE304AE] jest na układzie pewny układ scalony o raczej duzej wielkosci [bardzo się grzeje] po prostu wystarczy załozyc na to niewielkiej wielkosci radiator np; od chipsetu lub grafiki, posiadam ten dysk juz ponad dwa lata, od nowosci przymocowałem ten kawałek aluminium i nie ma problema- mysle ze to znacznie przedłuży jego życie ;)

U mnie MPG3204At chodzi z ... cooler'kiem od P I MMX :lol:
    Jednego Fujitsu tak już załatwiłem(wiedziałem, że się grzeje, a zapomniałem założyć chłodzenie)
    Teraz dysk pracuje praktycznie non stop, a układzik o którym pisałeś jest zimny...
  • #9 1111333
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Wczoraj904-01-2005) wlaczylem fuji do kompa:
    1. BIOS go nie widzi (oczywiście nie mogłem przetestować go programen Fjdt.exe )
    2. Słychać klekotanie tak jakby ramię z głowicami wykonywało maksynalny ruch (seek) z cylindra pierwszego do ostatniego i odbijało sie o jakieś ograniczniki.
    (nie widziałem tego ale tak to sobie interpretuję te odgłosy).
    Załączam oryginalne obrazki HDD i etykietki

Wedrując po necie trafiłem na DOS'owy program do testowania Fujitsu:
    http://www.dslmodemsdirect.com/Fujitsu_HD_Test_Utility/Fjdt.exe
    przetestowałem innego Fujitsu (8GB) z dobrym skutkiem .
    Do używania tego programu dobrsze jest przeczytać załączony opis
    Status_Code_FJDT_Rev02.pdf

Oba te programy zostały zamieszczone przez Fuji w wyniku wyroku sądowego nakazującemu Fuji podjęcie "działań naprawczych" związanych z wyprodukowaniem "babola".
    Załączniki:
    • Fjdt.exe (192.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Status_Code_FJDT_Rev02.pdf (95.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane z dysku Fujitsu 20GB MPG3204AH? Fujitsu-front.jpg (43.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane z dysku Fujitsu 20GB MPG3204AH? Fujitsu-pcb.jpg (47.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane z dysku Fujitsu 20GB MPG3204AH? Fujitsu-etykieta.jpg (43.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1111968
    roodzeek
    Poziom 23  
    Jak klupie "słychać klekotanie tak jakby ramię z głowicami wykonywało maksynalny ruch (seek) z cylindra pierwszego do ostatniego i odbijało się o jakieś ograniczniki" to raczej masz małe szanse na naprawę. Takie odgłosy zwykle są objawem uszkodzonej głowicy lub przedwzmacniacza. Jedno i drugie wewnątrz obudowy.
  • #11 1112265
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Wykonalem dziś parę telefonów do firm zajmujących sie profesjonalnie naprawa dysków. Sugerowali, (z zastrzeżeniem że kompetentna diagnoza możliwa jest tylkko po wizji lokalnej) że nie jest to walnięta elektronika tylko uszkodzenie mechaniczne np głowicy lub elektronika (wzmacniacz) nie czyta tego co glowica mu podeśle.
    Czyli nie na "domową" naprawę.

Ale i nie na profesjonalna, o czym przekonałem się otrzymując spowrotem w Maju 2005 roku dysk nienaprawiony z nastepująca diagnozą:

Nie mozna odczytać sektorów, na których jest zapisany FIRMWARE, odczytanie firmware jest konieczne żeby kontroler miał swój program (rozumiem, że po właczeniu ma tylko tyle rozumu, ze potrafi odczytać sektory z programem i to co odczyta umieścic jako wykonywalny przez siebie program w swojej pamięci RAM).

Są dwie metody dalszej postępowania:

1. zidentyfikować na podstawie numeru seryjnego wersje firmware odtworzyć ją z innego egzemplarza (lub otrzymać od Fujitsu) , przegrac ja do kontrolera HDD i dalej walczyć.

2. Odczytać płytę jako bez użycia głowic, (rodzaj fotografii układu domen magnetycznych na talerzu) ale koszty tego nie mieszcza sie w głowie.

Podsumowując, odpuszczam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Fujitsu MPG3204AH o pojemności 20GB ma poważne problemy z odzyskaniem danych, które wynikają z wad konstrukcyjnych i specyfiki działania elektroniki oraz firmware. Dyski te były znane z awarii spowodowanych przegrzewaniem układu Cirrus Logic, co prowadziło do uszkodzenia obszaru serwisowego (Service Area) i elektroniki sterującej. Wymiana elektroniki na inną nie gwarantuje odzyskania danych, ponieważ każdy dysk ma unikalny numer zapisany na talerzach, powiązany z elektroniką. Problemy objawiają się m.in. klekotaniem głowic, które wykonują maksymalne ruchy seek i odbijają się od ograniczników, co wskazuje na uszkodzenie mechanicze głowicy lub przedwzmacniacza. Próby naprawy domowej są mało skuteczne, a profesjonalne serwisy często nie są w stanie odczytać firmware, który jest niezbędny do działania kontrolera. Wymagana jest kompatybilność wersji firmware i elektroniki, a także chłodzenie układu, aby zapobiec awariom. Dostępne są narzędzia diagnostyczne, takie jak program Fjdt.exe, które pozwalają na testowanie dysków Fujitsu, jednak w przypadku poważnych uszkodzeń mechanicznych odzyskanie danych jest bardzo trudne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA