Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z routerami (adsl->router(wi-fi)->LAN->Rout

20 Sty 2011 23:09 1749 4
  • Poziom 8  
    Witam!
    Mam dziwny, denerwujący mnie i cała moją rodzinkę problem z internetem przy konfiguracji. Na dwóch piętrach działają dwa routery. Pierwszy Netgear Wireless-G 54 DG834G łączy przez ADSL z netią, a kablem LAN z wejścia LAN nr1 Netgeara idzie do wejścia nr1 drugiego routera na piętrze (Pentagram cerberus P-6331-6).
    W Pentagramie wyłączyłem HCDP (czy jak to jest?) i teoretycznie wszystko byłoby cacy, bo można odbierać internet zarówno z pierwszego, jak i z drugiego routera (na dole jeden komputer używa neta, na górze 3 komputery).
    Problemem jest to, że po pewnym czasie wszystkie komputery nagle mają problem z połączeniem z pentagramem. Pentagram nie pozwala mi połączyć się z nim z niewiadomych mi przyczyn. Czasami problem sam znika po zrestartowaniu komputera (choć zazwyczaj to nie pomaga), czasami przy kolejnej próbie po godzinie czasu się udaje.
    Mógłby mi ktoś pomóc i spróbować podać ewentualne przyczyny tego rozłączania z routerem? Może trzeba jakieś ustawienia zmienić, może te dwa routery jakoś wzajemnie się zakłócają?
    Proszę o pomoc :)
  • Poziom 35  
    Obydwa routery nie mogą mieć takiego samego IP.

    Dla Netgeara możesz ustawić tak

    problem z routerami (adsl->router(wi-fi)->LAN->Rout

    Dla drugiego rouetera ustawiasz inny zakres IP np. 192.168.2.1 i zmień, aby przydzielało przez DHCP , a na kompterach w ustawieniach połaczeń sieciowych daj na przydzielanie automatyczne i powinno działać.

    Kabel z Netgear wkładasz do wejścia wan Pentagrama?

    Teraz zobaczyłem co to za router ten Pentagram, on posiada modem ADSL i nie ma wejścia WAN tylko wejście na linie telefoniczną RJ11 i nie nadaje się do takiego rozdzielenia internetu jak Ty chcesz, musisz posiadać router bez modemu ADSL z wejściem WAN RJ45
  • Poziom 43  
    Kolega romeok01 jak zwykle sieje zamęt(tym ostatnim zdaniem).
    Konfiguracja przedstawiona przez autora tematu jest prawidłowa, jedyne co może powodować konflikty to jedno IP dla obu routerów(w sensie, takie samo)
    Pytanie do autora - czy zmieniałeś LAN IP na pentagramie? Jeśli nie, zmień je na jakieś z końcówką załóżmy 253

    Chyba, że problem dotyczy "System windows nie może nawiązać połączenia z xxxx", wtedy to raczej jedynie leczenie kanałowe może pomóc - pierwszy router na kanał 1, drugi na kanał 12 i wtedy sprawdź. Może routerowi jest za ciepło?
    Na próbę zdejmij wszelkie zabezpieczenia.
  • Poziom 8  
    Ustawiłem tak, jak podpowiedzieliście - zmieniłem IP w pentagramie na 192.168.2.1
    i na razie wszystko działa. HCDP w pentagramie jest wyłączone.

    Jeśli przez najbliższe dwa dni będzie wszystko w porządku to wrócę i podziękuję. I mam taką nadzieję, że tak będzie :)
  • Poziom 8  
    Witam!
    Po dwóch dniach problem znowu się pojawił. Teoretycznie wszystko działa, ustawienia takie, jakie podałem w poście wyżej, komputer sieć widzi, ale nie może się do niej połączyć.
    Gdy resetuje router i uruchamiam go ponownie na tych samych ustawieniach, problem znika i komputer może się połączyć. Co to może być?
    W pewnym momencie po prostu przerywa połączenie i nie chce się z powrotem połączyć.