logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

routery ZyXEL P-2602R-D1A i Pentagram p-6371 w netii

vanDan3k 27 Lut 2010 12:10 1766 1
REKLAMA
  • #1 7757566
    vanDan3k
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z podłączeniem drugiego routera do już stojącego i działającego routera. Chcę by wyglądało to mniej więcej tak jak na obrazku (drugi router znajduje się w domku gościnnym, kabelek już został przeciągnięty, mam możliwość zmiany końcówki z kabla prostego na crossowany)
    router 1- ZyXEL P-2602R-D1A
    router 2- Pentagram Cerberus p-6371
    [url]http://img15.imageshack

Obecnie routery są podłączone w dosyć dziwny sposób, który znalazłem na jakimś forum. Otóż kable jest wpięty w routerze 1 jak i routerze 2 w gniazdo lan, wyłączyłem DHCP i jakoś to powiedzmy działa. Działa do momentu gdy włączone są 2 komputery podpięte do drugiego routera- wygląda to tak jakby oba próbowały np otworzyć stronę internetową (ogólnie połączyć z internetem) przy pomocy tego samego połączenie w wyniku czego internet jest albo na zmianę na obu, albo nie ma wcale. Jak zapewne się domyślacie nie takiej pracy routerów się spodziewałem. Próbowałem też na chłopski rozum podłączyć pierwszy router w gniazdo WAN na drugim, jednak nie działa. Proszę o pomoc i podpowiedzi co mógłbym zrobić by na tych komputerach za drugim routerem internet działał normalnie.
    Pozdrawiam

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 7757974
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Wpięcie kabla w port WAN nie trzeba robić krosa. Następnie w zależności czy na zyxel jest włączony dhcp czy nie ustawić tak samo na pentagramie. Dać na LAN pentagrama inna grupę adresów niż jest na wan, włączyć NAT i będzie hulać. Podobnych problemów (takich samych tylko inne rutery w akcji) jest multum na serwerze wystarczy poczytać.
REKLAMA