logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potrzebny czujnik ruchu o nietypowym obszarze detekcji

Waise 22 Sty 2011 19:26 2582 15
  • #1 9042476
    Waise
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

poszukuję pomysłu na czujnik ruchu, który wykrywał by ruch zarówno człowieka, jak i np. samochodu. Czyli prawdopodobnie jakiś doppler. Ale zależy mi na tym, aby dało się dobrać zasięg (około 5 metrów), oraz kąt detekcji. Muszę uzyskać obszar detekcji jak najbardziej zbliżony do przedstawionego na rysunku (czarny - urządzenie, czerwony - obszar detekcji, zielony - wymiary). Nie wykluczam użycia kilku czujników, żeby uzyskać taką wysokość, ale nawet nie wiem w tej chwili czego szukać.

Mam nadzieję, że moje rysunki w paincie są jednoznaczne. Pozdrawiam
  • #2 9042640
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Bariera podczerwieni, a dokładnie listwa z kilkoma wiązkami podczerwieni
  • #3 9042658
    Waise
    Poziom 10  
    Tak zwana kurtyna świetlna. Z tym, że żeby zabezpieczyć taki obszar, potrzebował bym dwóch. Do tego wydaje mi się, że koszty będą duże. Może ktoś się orientuje? Na dodatek trzeba by było około 30 detektorów i źródeł na jedną kurtynę, które zajmą masę miejsca w układzie. I obowiązkowo drugi układ na przeciwko. Dlatego myślałem o czymś ultradźwiękowym, albo co.
  • #4 9042746
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Powodzenia...
  • #5 9042892
    Waise
    Poziom 10  
    Obszar detekcji nie musi dokładnie wyglądać jak na obrazku. Narysowałem tylko idealny kształt. Ale jeśli będzie zbudowany ze stożków, to też będzie ok.
  • #6 9043828
    marcc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    5m zasięgu, 2-3m wysokości, 0,3m szerokości... no nie wiem, czy taką barierę da się znaleźć... ;)

Może umiejętność czytania postów kolegi i 15 sek. googlowania wystarczy.
  • #7 9044975
    Waise
    Poziom 10  
    A czy ktoś byłby w stanie mi przybliżyć jak działa takie urządzenie?

http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=474

Szczególnie: Wykrywanie prędkości ruchu: 0,15...3,0m/s to znaczy, że nie zdetekuje niczego, co porusza się z prędkością większą niż 3m/s? Jest to spowodowane bezwładnością elementu PIR? A może jest coś podobnego, co zareaguje i na przechodzącego człowieka, i na przejeżdżający samochód?
  • #8 9045096
    marcc
    Poziom 15  
    Myślę, że o zasadzie działania PIRa na tym forum było już trochę pisane... Polecam szukaj

Dlaczego się upierasz przy swoim, pisaliśmy Ci BARIERY - nawet w sklepie, który odwiedziłeś.
  • #9 9045124
    Waise
    Poziom 10  
    Nie upieram się. Bariery są fajne. Zresztą jedną właśnie buduję, tyle, że w świetle widzialnym. Z tym, że taką bariera podczerwieni ma zasięg, i właściwie żadnego wymiaru więcej. Ani nie jest to przemiatane, ani kolimowane, więc są to o ile dobrze rozumiem, pojedyncze wiązki, które detekują przerwanie. A takich wiązek potrzebował bym umieścić cały rząd, po obu stronach zabezpieczanej płaszczyzny. Chętnie poczytam o pomysłach jak to rozwiązać.
  • #10 9045361
    marcc
    Poziom 15  
    Wjedź na link, który zamieściłem post wyżej. Pooglądaj przynajmniej obrazki. Kolimowane???? - chyba właśnie na tym polega bariera wielowiązkowa

Nie wiem, czy jest sens tworzenia czegoś, co jest już gotowe i sprawdzone.
  • #11 9045383
    Waise
    Poziom 10  
    No przecież pooglądałem :D Kolimowane owszem, ale na jaką średnicę wiązki? 3mm? Czyli tak jak napisałem, trzeba by użyć wielu barier ułożonych w dwie kurtyny, po obu stronach chronionej płaszczyzny.
  • #12 9045525
    marcc
    Poziom 15  
    Poddaje się...

Powodzenia.
  • #13 9048343
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Myślę że taki czujnik spełni oczekiwania: REDSCAN RLS-3060 Optex.

Tylko cena... zabija
  • #14 9048773
    Waise
    Poziom 10  
    Bardzo fajny. Tylko szkoda, że trzeba by go od góry montować. Przynajmniej w teorii :)
  • #15 9048963
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Niekoniecznie. Zamontuj na słupku na wysokości jakiej chcesz mieć kurtynę, "soczewką" pionowo w dół". Stworzy ci się kurtyna po słupku do poziomu, prostopadle do słupka. Ustawisz zasięg maksymalny 5m i voila.

• #16 9049419
    Waise
    Poziom 10  
    No i fajnie :D Zamontuje na dwóch przeciwległych słupkach, przesunięte poza osiowo o te 10 cm, i mam dokładnie to co chciałem. A czy wykryje to przejeżdżający pomiędzy słupkami z prędkością do ~60km samochód?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje czujnika ruchu, który wykrywałby zarówno ludzi, jak i pojazdy, z zasięgiem około 5 metrów oraz specyficznym kątem detekcji. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie kurtyn świetlnych oraz barier podczerwieni, jednak użytkownik zauważa, że ich koszt i złożoność mogą być problematyczne. Wskazano również na możliwość użycia czujników ultradźwiękowych. W dyskusji pojawił się model REDSCAN RLS-3060 firmy Optex, który może spełniać wymagania, ale jego montaż i cena budzą wątpliwości. Użytkownicy sugerują różne metody montażu, aby uzyskać pożądany obszar detekcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA