logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa CDC-MP3 - 2 szt przestały działać po zamianie paneli

krajech 07 Lut 2003 20:04 1891 4
REKLAMA
  • #1 95894
    krajech
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam wszyskich , mam amerykanska wersje radyjka samochodowego o identycznym symbolu i wygladzie co europejska roznica jest jedynie brak RDS. Moje pytanie czy jest mozliwosc uruchomienia RDS w mojej amerykanskiej wersji . Czy brak jest ukladu RDS czy jest to moze tylko blokada programowa?
  • REKLAMA
  • #2 95951
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Brak demodulatora RDS (np. TDA7330) i zwykle inna wersja procesora. Możliwe jest, że procesor ma kilka programów i przełącza się je zworkami (rezystorami, diodami). Bez schematu raczej nie dojdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 96380
    krajech
    Poziom 17  
    czy ktoś posiada taki schemat lub wie gdzie jest dostępny ?
  • REKLAMA
  • #4 14330389
    krajech
    Poziom 17  
    Odgrzebuję temat, bo użytkuję ( użytkowałem) 2 takie radyjka w 2 autach. Jedno w wersji bez RDS drugie z RDS poza tym identyczne , panele również. Córce nie łaczyło wejście AUX więc pożyczyłem jej swój panel i radio działało z dwa tygodnie, choć mówiła że czasem trzeba panel docisnąć. Ja po przelutowaniu wejścia AUX włożyłem panel do wersji amerykańskiej i radyjko działało do pierwszego wyłączenia. Po czym umarło i panel nie świeci i radyjko nie gra, na oryginalnym panelu też nie gra. Córka dziś zabrała swój panel ( ten po lutowaniu AUX) i twierdzi że radyjko nie gra na jej panelu ani na moim , tak więc padły na raz 2 radia tylko od czego i co mogło paść ( panele czy radia )
  • #5 14396374
    krajech
    Poziom 17  
    Mam 2 szt na warsztacie. Porównuję większość elementów. W jednym radyjku spalony tranzystor Q259 2SD1758 (5V reg) , w drugim tranzystor sprawny ale oba nie działają. Czy ktoś z fachowców może podpowiedzieć gdzie jeszcze szukać? Panele identyczne , porównałem wszystkie elementy w obu panelach - na 99% sprawne. Coś musiało jeszcze paść w radyjkach.
REKLAMA