logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KDC-PS9070. Na panelu nic się nie świeci.

pafcio 21 Lut 2005 21:27 3009 17
REKLAMA
  • #1 1252585
    pafcio
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam i prosze o pomoc kupilem kenwooda kdc-ps9070 z niby uszkodzoną taśmą ale okazało sie że jest dobra

radyjko po zasilaniu odtwarza plyte cd po nacisnieciu przycisku src przełącza sie na tuner i tyle sterowania tym radiem nie świeci sie nic na panelu. nie dziala wysowanie płyty podgłaszanie itd wogole nie można nim sterować z panelu

prosze o jakieś rady ewentualnie jakieś service manual

z góry dziękuje za wszelkie rady

Dodano po 31 [minuty]:

zauważyłem że coś kombinowane było przy układzie 24c01w6 pył przelutowywany z tego co się orientuje to jakiś eprom
    nie wiem czy te radia były kodowane
    może ktoś ma jakiegoś flasha do tego radyjka
  • REKLAMA
  • #2 1253365
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Ktoś robił coś w epromie po to żeby radio grało bez kodu. I gra,więc jest OK.Jestem przekonany,że poprzedni właściciel Cię nie okłamał.Nie wiem skąd Twoja pewność,że taśma jest dobra.Czy ją wymieniłeś?Jeśli nie, to zrób to.Zobaczysz,że nie miałeś racji.Wszystko zacznie działać poprawnie.
  • #3 1253402
    pafcio
    Poziom 10  
    Sprawdzałem taśme miernikiem wypiąłem i sprawdziłem przejścia przez taśme wszystko było w porządku
    Dlatego sądze że taśma jest sprawna
    Chyba że tak sie nie da sprawdzić. Nie chciałbym kupować nowej taśmy za 100 żeby sprawdzić że to jednak nie to

niewiem czy eprom (wsad) z innego radia może powodować taką usterke (radio praktycznie reaguje tylko na jeden przycisk "src")

jesli miałby ktoś sprawdzony wsad do epromu to proszę o udostępnienie
  • REKLAMA
  • #4 1253415
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Często bywa że po rozprostowaniu na stole przejścia są.Ugnij ją łagodnie w miejscu wyjścia z panela i przyjrzyj się charakterystycznym załamaniom.Tam są pęknięte ścieżki wewnątrz celuloidu.Możesz delikatnie zeskrobać powłokę skalpelkiem i zlutować je cyną.Ale to wystarcza na kilkanaście fikołków panela.
  • #5 1271130
    pafcio
    Poziom 10  
    kupiłem nową taśme i nadal to samo ( da sie wlanczać i przełączać pomiędzy cd tunerem i wyłanczać ale inne przyciski i wyświetlacz nawet nie drgnie) moze ktoś ma inny pomysł

moze jest jakiś układ odpowiedzialny za komunikacje pomiędze radiem a panelem może uszkodził się jakieś zasilanie ale nie wiem jak to sprawdzić
  • #6 1271268
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Czy ten kenwood nie powinien mieć przetwornicy ?? Pytam bo nie znam tego modelu.
  • #7 1271593
    pafcio
    Poziom 10  
    nie mam pojęcia

nie zdobyłem żadnej serwisowki do tego grajka

a jakieś zmiany w epromie nie będą miały wpływu na działanie tego radyjka
  • REKLAMA
  • #8 1271825
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    9070 to pierwszy model w który zaczęli montować przetwornicę z tyłu na kablu(tak jak pionier)
  • #9 1271847
    iNTELL
    Poziom 30  
    c280 napisał:
    9070 to pierwszy model w który zaczęli montować przetwornicę z tyłu na kablu(tak jak pionier)

Czyli sprawdź czy twój kenwood ma ogon z tyłu czy tylko zmostkowane 12V na napięcie anodowe ;)
  • #10 1271853
    c280
    Poziom 27  
    jak ma zmostkowane 12v to już po wyświetlaczu (powinno być 3v żażenie i 40 V klawiatura i wyśw)
  • #11 1271878
    iNTELL
    Poziom 30  
    c280 napisał:
    jak ma zmostkowane 12v to już po wyświetlaczu (powinno być 3v żażenie i 40 V klawiatura i wyśw)

Co ty gadasz ?? Anodowe to nie żażenie. Podajesz 12V zamiast 40V i radio uruchamia się na tyle że możesz je włączyć i używać - tylko zero treści na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #12 1271933
    c280
    Poziom 27  
    miałem na myśli zwarte przewody zasilania żażenia i sterowania wyświetlacza (swoją drogą jeśli poda 12V na wyśw to nie będzie zero treści tylko słabo będzi świecić. Na żażenie 12V przez stabilizator 3V i na coś tam działa -powinno być zmienne bo się wypala wyświetlacz)
  • #13 1271944
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ja zawsze podłaczam 12V żeby sprawdzić czy radyjko działa. Jak działa to nawijam przetwornice.
  • #14 1296451
    pafcio
    Poziom 10  
    rozerałem to radio i tak

jakiś majster wylutował tranzystorek q6 ze schematu wychodzi ze załącza napięcie na przetwornice no i brak jest samej przetwornicy czyli to bedzie prawdopodobna przyczyna tej usterki

nei wiem skąd zdobyć taką przetwornice do tego radia moze ktoś ma jakiś pomysł albo takie cudo na zbyciu

ew jakiś pomysł na zrobienie takiej przetwornicy
  • #15 1298646
    c280
    Poziom 27  
    kol iNTELL powinien wiedzieć jak to zrobić bo przed nawijaniem przetw sprawdza radio.patrz 2 posty wyżej.
  • #16 1305794
    pafcio
    Poziom 10  
    udało mi sie zdobyć servisówke ale nie moge odgadnąć jakie elementy półprzewodnikowe zostały użyte do budowy tej przetwornicy jesli ktoś byłby tak uprzejmy to prosił bym aby pomógł mi to rozszyfrować szczególnie chodzi mi o ten elemencik a1 ew czym mozna go zastąpić
    Załączniki:
    • Kenwood KDC-PS9070. Na panelu nic się nie świeci. spis element.JPG (50.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood KDC-PS9070. Na panelu nic się nie świeci. przetwornica.JPG (53.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1306011
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    To A1 to mi na trafko wygląda.
  • #18 12229332
    milansimon
    Poziom 1  
    A1 je blok, ktorý z 12 V vyrába +30 V (step UP-obvod 34063) pre LED diódy panelu a žeraviace-filament napätie 10.8 V pre VFD displej-napr. LM9022 (funguje aj 3 V =, oproti GND). Je potrebný dump pre EEprom 24Cxx, vypnutie Mask Key. Bez toho rádio hrá iba 30 min v DEMO Mode-znovu sa musí odpojiť a pripojiť akumulátor. Po vypnutí Mask Key sa rádio zapína následovne :
    - odpoj akumulátor a zapni zapaľovanie do polohy 2
    - zapoj znovu akumulátor
    - rádio je odklopí panel a je odkódovane
    Załączniki:
    • MP6090r 24c01A - unlock.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Kenwood KDC-PS9070, które po włączeniu odtwarza płytę CD i przełącza się na tuner, jednak panel sterowania i wyświetlacz pozostają nieaktywne, a inne funkcje jak wysuwanie płyty czy regulacja głośności nie działają. Użytkownik podejrzewał uszkodzoną taśmę łączącą panel, jednak pomiary miernikiem i wymiana taśmy nie rozwiązały problemu. W trakcie diagnozy odkryto ingerencję w układ pamięci EEPROM 24C01W6, co może wskazywać na modyfikację kodu zabezpieczającego, jednak nie jest to przyczyną braku reakcji panelu. Model KDC-PS9070 posiada przetwornicę napięcia zintegrowaną na kablu zasilającym, której brak lub uszkodzenie może powodować brak zasilania wyświetlacza i panelu sterowania. W radiu wylutowano tranzystor Q6 odpowiedzialny za załączanie przetwornicy, a sama przetwornica jest nieobecna, co jest prawdopodobną przyczyną usterki. Serwisówka potwierdza, że element A1 w układzie przetwornicy to transformator (trafko) step-up generujący napięcia +30 V dla LED i 10,8 V dla wyświetlacza VFD. Konieczne jest przywrócenie lub wymiana przetwornicy, aby panel i wyświetlacz działały poprawnie. Dodatkowo, radio wymaga dumpu EEPROM 24Cxx i wyłączenia Mask Key, aby uniknąć trybu demo ograniczającego czas działania do 30 minut. Procedura odkodowania obejmuje odłączenie akumulatora i odpowiednie sekwencje włączania zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA