Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z wycieraczkami

grzebykl 16 Paź 2004 21:26 1898 2
  • #1 16 Paź 2004 21:26
    grzebykl
    Poziom 10  

    dziś padły mi wycieraczki w mondeo z 1996 roku. były włączone na czasówki nagle stojąc na czerwonym świetle słysze takie pstrykanie pod kierownicą, coś jakby przekażnik załączał sie i odpuszczał z częstotliwością 2 pstryknięć na sekunde sprawdzam wycieraczki a one ani rusz. przekaźniki wyglądają ok żadnych nadpaleń styków, wymontowałem silnik podłączyłem na krótko do akumulatora i działa na pierwszym i drugim biegu. jedynie co to jest troche nadpalony styk i blaszka bezpiecznika - taki z bimetalem 10A, jak w zamian włożyłem zwykły 20A to od razu go spaliło. jak odłącze przekaźnik i włoże z powrotem to mogę załączyć wycieraczki na jeden ruch - ręcznie bez załączania czasówek i na stałe jak w chce włączyc czasowe to bimetal w bezpieczniku odbija.
    nie wiem co robić proszę poradźcie cos :?:

    0 2
  • #2 17 Paź 2004 11:04
    WaldekR
    Poziom 11  

    Witaj, czy wycieraczki działają na 1 biegu normalnym bez czasówki? Jeżeli tak to przyczyna leży w automacie czasowym , lub jego sterowaniu (włącznik), jeżeli nie to sprawdź napięcie np. żarówką na uzwojeniu 1go biegu silnika w momencie włączenia. Jezeli napięcie pojawia się po czym przepala się bezpiecznik to coś blokuje silnik (być może zatarty mechanizm)albo przyczyna leży w samym silniku. Jeżeli napięcia wogóle nie ma napięcia to sprawdź obwód włącznika. :)

    0
  • #3 01 Lis 2004 21:46
    kryststgpom
    Poziom 25  

    Sprawdź działanie mechanizmu przy odłączonych ramieniach wycieraczek, jeśli będzie ok to wyczyść sworznie, te które wychodzą na zewnątrz na podszybiu, one są często przyczyną wadliwej pracy wycieraczek.

    1