logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kabla do przesyłu 330V 400uF na 50m bez strat

bw 17 Paź 2004 10:47 1077 5
  • #1 917818
    bw
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich !!!

Mam do was serdeczne pytanie otórz. Posiadam prztetwornicę napięcia, do ładowania kondensatora 330V 400uF. I zależy mi aby wysłać ten ładunnek na odległość 50m, bez strat. Jakiego kabla powinienem użyć do tego celu :?:

P. S. Niemam zamiaru nikogo kopnąć tym prądem
  • #2 917839
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    witam..
    niema mowy zeby ci sie udalo przeslac takie napiecie na odleglosc 50m
    bez strat.
    proponuje zwiekszyc napiecie o 1/3 urzycie przewodow 2,5mm2
    moze cos z tego wyjdzie ale prad bedzie bedzie i tak odrobine mniejszy
    pozdrawiam..
  • #3 917851
    bw
    Poziom 2  
    ups. coś źle napisałem miało być z jak najmniejszą stratą
  • #4 917878
    zami
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Cytat:
    zależy mi aby wysłać ten ładunnek na odległość 50m

Co masz na myśli mówiąc, że chcesz "wysłać" ładunek?? Bo nie bardzo rozumiem. Jakiego typu odbiornik ma być na końcu tego kabla? W jaki sposób nastąpi rozładowanie tego kondensatora (tzn. w jaki sposób zamierzasz wykorzystać zgromadzoną w nim energię). Jęsli zamierzasz wykorzystać ją do wytworzenia impulsu wysokonapięciowego (w postaci szpilki) to w zyciu nie uzyskasz tego transmitując energię w kablu o takiej długości. Pięknie zadziałają własciwości dyspersyjne kabla oraz parametry transmisyjne (pojemność, indukcyjność jednostkowa) i ten impuls by pięknie się "rozmył". Już nie wspomnę o rezystansji jednostkowej.
  • #5 917920
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Pojedynczy przewód o przekroju 1.5 mm^2 ma rezystancję 18.1 om/km.Podwójny na odległości 50 m ma 1.8 oma.Straty napięcia
    Ustrat=Ukondensatora*1.8/(Rodb+1,8);
    Jest to maksymalne napięcie strat,bo kond. rozładowując się będzie zmniejszał napięcie na swoich zaciskach.Napięcie na kondensatorze z dołączonym obciążeniem Robc zmienia się w czasie:
    U(t)=Ukondensatora*e^(-t/(Robc*Ckondensatora);e=2.7172;Ukondensatora->napięcie do jakiego był naładowany kond.
    W twoim wypadku Robc=Rodbiornika+1.8.
    W międzyczasie nadszedł nowy post,to dodaję:można przyjąć że pojemność kabla wynosi 50nF/km,indukcyjność ok. 1mH/km. nie wiem czemu na końcu linijki jest dodany emotikon,więc powtarzam:
    Ustrat=Ukondensatora*1.8/(Rodb+jeden przecinek osiem);
  • #6 919413
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    czy mam rozumieć, że wysadzamy coś w powietrze?

to lubie! 8)

jeśli tak to po prostu można użyć grubego kabla, ale większość zależy od tego, co jest na drugim końcu - jaki zapłon (powinien mieć duży opór)
    w sumie może się udać, ewentualnie dodać jeszcze kondensator - dojdzie więcej energii

ja bym radził zrobić inaczej:

przetwornica---------40m--------kondensator--tyrystor-------10m-------cel
    włącznik-----------------------------------------------^

kondensator ładowałbyś cienkim kablem, tuż obok byłby tyrystor i pare metrów grubego kabla
    w odpowiednim momencie odpaliłbyś tyrystor przez inny cienki kabel, tyrystor zatrzaskiwałby się i kondensator rozładowałby się mając tylko kilka metrów grubego kabla do celu :)

albo nawet lepiej - przenosząc przetwornicę te 40 metrów tuż pod kondensator, zabezpieczając wszystko i mając przy sobie tylko włącznik tyrystora
REKLAMA