logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia obrazu DivX na Panasonic TX-29PM1P z Philips DVD737

17 Paź 2004 12:22 2506 22
REKLAMA
  • #1 918040
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2328616
    Tony_wro
    Poziom 11  
    Mam identyczny problem z moim tx-29pm1p, jak oglądam telewizje to wszystko gra, ale w momencie gdy przelacze sie na AV, komputer, dvd czy tez konsola, to pojawiają sie coraz mocniejsze zniekształcenia w zależności od jasności obrazu. Na załączonej ponizej fotce zaznaczyłem zniekształcone górne rogi obrazu, efekt jest taki ze gdy obraz ciemnieje to rogi wracają na swoje własciwe pozycje a gdy obraz robi sie coraz jasniejszy to rogi uciekają tak jak na fotce. Mam tak od nowości. Nie wspominając o tym,ze jak w nocy mam wrazenie ze czerń jest lekko zielona (brrr straszne wspomnienie Soniaka 29 cali ktory zakonczył żywot świecąc na zielono bo padło działo :cry: Czy grzebanie w ustawieniach serwisowych może cos pomóć:?::?::?: Czy jest osobny tryb do regulacji AV? Co należało by ruszyc, prosze o pomoc bo jestem kompletnym laikiem jezeli chodzi o telewizory.
    Załączniki:
    • Zniekształcenia obrazu DivX na Panasonic TX-29PM1P z Philips DVD737 100_1711panas zazn.JPG (36.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2328647
    loky
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Tez mam ten telewizor od kilku dni, nie podlaczalem jeszcze do niego dvd ani kompa ale juz widze ze w zaleznosci od jasnosci obrazu, logo stacji i np. zolty trojkacik pochylaja sie raz na zewnatrz a raz do srodka ekranu. Jak podlacze dvd i bedzie tak jak na tej fotce, dzwonie do serwisu, tak nie ma prawa byc!
    ps. pompowanie obrazu, nie ma przycisku na pilocie do zegarka, nie mozna usunac/pominac niedostroionych programow i przelaczac programow na okraglo, pokopana telegazeta, zwlaszcza podstrony... Kto To Projektowal !?!?
  • REKLAMA
  • #4 2329009
    Tony_wro
    Poziom 11  
    Ciekawe czy jest to wina zlej regulacji czy tez poprostu taki feler tych telewizorow, ale aż mi sie wierzyc nie chce zeby taka bida byla na AV ze obraz sie zweza na gorze pod wplywem zwiekszania jasnosci obrazu :cry:
  • #5 2329203
    loky
    Poziom 17  
    Cos mi mowi ze ten typ juz tak ma, nie znaczy to jednak ze musimy sie na to zgadzac. Ja bym to zdecydowanie traktowal jak usterke uniemozliwiajaca wlasciwe uzytkowanie i wolal serwis.
    Qrczej jestesmy w takim miejscu ze ktos moglby sie konkretnie wypowiedziec, bo i telewizor popularny i te znieksztalcenia pewnie tez latwe do wytlumaczenia dla kogos kto w tym siedzi.
  • #6 2329275
    Tony_wro
    Poziom 11  
    Niestety ja odkupilem ten telewizor od osoby, ktora go wygrala w jakims konkursie i nie ma na niego gwarancji :|
  • #7 2336299
    Tony_wro
    Poziom 11  
    Czy ktos jeszcze spotkal sie z takim zachowanie obrazu AV w tym modelu? moze da sie to gdzies wyregulowac :?:
  • REKLAMA
  • #8 2340052
    MaciejKa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Spotkałem się z tym objawem u mojej laski na 29PM11P i to przy oglaaniu tv z anteny. Od wczoraj mam ten sam model, i tez zwykla antena i u mnie jest spoko.
    Ktos pisal w temacie "Jaki tv kupic?" o separatorze galwanicznym, ze ponoc pomoze na te dolegliwość.
    Skoro juz chcemy podniesc wieloosobowy bunt w stosunku do firmy Panasonic i tych tv to moze przy okazji pompowania obrazu "poprosimy" o usunieci eusterki głosnej cewki na kineskopie w czasie pracy tv. ;)
  • #9 2340357
    loky
    Poziom 17  
    No ja glosnej cewki nie mam, pompowanie natomiast doprowadza mnie do lez ;( Co do separatora, ja znawca nie jestem ale to sie stosuje jak masz podlaczone rozne rzeczy do tv, np. komputer i cos "sieje" po kablu, chyba... Ja mam obcnie tylko antene a pompuje sie obraz jak glupi, te pofalowania w pionie w niektorych okolicznosciach... Dzis jeszcze zauwazylem ze jak wezme telegazete na polsacie np. na strony z programem to te reklamy na dole sa w ksztalcie trapeza a czarny obraz po bokach nie dochodzi w niektorych miejscach do samego konca.
    Nie kupilbym tego telewizora gdybym go wczesniej widzial, niestety nie bylo takiej mozliwosci. Braku przycisku zegarka na pilocie, braku "chodzenie w kolko programami", braku niebieskiego obrazu przy braku sygnalu nigdy nie pojme, to wszystko maja najprymitywniejsze stare telewizory!
  • #10 2340388
    MaciejKa
    Poziom 13  
    @ loky: zegarek masz chyba na pierwszym przycisku pod spodem pod przyciskiem wlacznika na pilocie.
  • REKLAMA
  • #11 2340636
    loky
    Poziom 17  
    Tam sie pokazuja dane na ktorym programie jestes, czy stereo, czestotliwosc itp. co ktorys raz owszem pokazuje sie tez zegarek, zeby bylo zabawniej jak to wcisniesz i dane znikna to zostaje na stale bialy nr. programu na ktorym jestesm znika dopiero jak wcisniesz to znowu. Dzwieku przestrzennego tez sie nie da na stale, trzeba sobie go wlaczac po kazdej zmianie programu. Nie qmam tego telewizora chwilami.
  • #12 2340676
    Tony_wro
    Poziom 11  
    No brak mozliwosci zapamietania dzwieku przestrzennego tez mnie doprowadza do jasnej anielki :cry:
  • #13 2340935
    MaciejKa
    Poziom 13  
    OK, u mnie (29PM11P) zegrek tylko sporadycznie sie nie pojawia, zazwyczaj jest. Co do dzwieku przestrzennego to jest po wlaczeniu na kazdym kanale. Nie ma tego problemu.
  • #14 2341647
    loky
    Poziom 17  
    Wiesz... w kazdym normalnym telewizorze, po wcisnieciu na pilocie przycisku "zegarek", widzisz zegarek... w tym widzisz rozne inne rzeczy, a zegarek widzisz albo nie widzisz... nawet nie ma przycisku "zegarek". A mniejsza juz z nim :(
  • #15 2343056
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja mogę napisać to samo co jeden z kolegów wyżej - mam identyczny problem z moim tx-29pm11p, pojawiają sie zniekształcenia w zależności od jasności obrazu - efekt jest taki ze gdy obraz ciemnieje to rogi wracają na swoje własciwe pozycje a gdy obraz robi sie coraz jasniejszy to rogi uciekają tak jak na fotce. Mam tak od nowości. Nie wspominając o tym, ze w nocy mam wrazenie ze czerń jest lekko zielona i zegar też raz się wyświetla a raz nie. Ten TV to kpina z Polaków którzy takie gó....no masowo kupili - masowo!!! Nigdy nie kupię już TV Panasonic - jest to najdurniejszy TV jaki w życiu miałem - chyba Czesi składali go a obok piwko stało - Panasonic dno.
    Serwis oczywiście problemów nie widzi tak samo sprzedawca - ten to nic nie widzi - żeby nie było piszę o salonie Panasonic na ul. Kaszubskiej w Koszalinie. Jak inny TV w sklepie miał zbieżność zjechaną o 1cm! (to dużo) to na moje zapytanie o ten efekt sprzedawca powiedział, że to wina anteny.
    Oszukują nas na każdym kroku - producenci i sprzedawcy. Jak mam kupić jakiś drogi sprzęt to dostaję różnych dolegliwości - już nie napiszę czego.

A może zróbmy coś klienci - może pomogliby nam koledzy serwisanci którzy też zapewne czytają nasze posty. POMOCY! bo nas okradają, oszukują i robią z nas durniów - a może nie robią, może jesteśmy skoro taki szmelc kupujemy za duuuuuże pieniądze - piszę też o sobie :(
  • #16 2343160
    loky
    Poziom 17  
    Ojjj, mialem nadzieje ze o tej "zielonkawosci" czarnego nikt nie wspomnie i uda mi sie oklamac samego siebie ze tego nie widze. Nie wierze w skutecznosc pospolitych ruszen, nie wierze wiec tez ze da sie cokolwiek wywalczyc z tymi telewizorami, choc to oczywiscie byloby piekne...
    Zwezylem dzis w trybie serwisowym obraz tak zeby byly po bokach czarne pionowe pasy, pomyslalem ze jak je rowno ustawie to bedzie lepiej, nie da sie, tam jest pion pofalowany na kulku cm o kilka cm, jeden wielki szalejaco falujacy esflores, wszystko pulsuje. Niepotrzebnie tam grzebalem, teraz mam jeszcze gorszego kaca ze to kupilem.

A tak juz na marginesie to ja mam chyba inny kineskop, nie mam tych malych pikseli po bokach zanaczonych na zdjeciu.

Zniekształcenia obrazu DivX na Panasonic TX-29PM1P z Philips DVD737
  • #17 2343515
    europejczyk
    Poziom 18  
    Drugi mój TV w domu to SONY on nie ma tych pikseli po bokach i nikt mi nie powie że SONY to g...... jak się popsuje to trudno ale póki gra to:
    1. dźwięk jest dynamiczny z basami a nie jak w panasonic płaski jak deska
    2. ZERO! zniekształceń geometrycznych ani efektu pompowania nawet przy dużej jasności - bardzo dobra stabilizacja
    3. fakt - zbieżność w dolnej połówce trochę dziwna ale przy oglądaniu normalnym nie widać tego
    4. jest funkcja pomijania pustych programów - można chodzić w kółko
    5. automatyczna regulacja natężenia dźwięku a nie jak w panasonic w zależności od programu albo ciszej albo głośniej gra
    Także jeśli się mi SONY zepsuje - no cóż... ale póki działa to jest naprawdę w porządku a panasonic - cóż - nigdy więcej panasonic - szmelc europejski przy piwie przez Czechów składany.
    Żadna korekta geometrii w panasonic nie pomoże - nic nie pomoże, te rogi cały czas będą się zwężać albo rozszerzać.
  • #18 2344068
    Tony_wro
    Poziom 11  
    No to dalismy sie wszyscy zrobic w bambuko :cry:
  • #19 2344422
    loky
    Poziom 17  
    Mialem poprzednio panasonika, 10 lat dzialal i jeszcze go ze 2 lata temu sprzedalem na chodzie. Najtansze sony podobno tez robia w daewoo w Pruszkowie i jak znam zycie to te modele sa tyle samo warte co te panasoniki. Mysle ze w tej chwili najwiekszy blad jaki mozna zrobic to kierowac sie marką, trzeba siedziec w sklepie i testowac, testowac i jeszcze raz testowac, gorzej jak ktos "taki jak ja" nie moze isc do sklepu i moze kupowac tylko w necie, czym niby mialem sie kierowac jesli nie marka? Domyslam sie ze ten sony kolegi to nie nowy najtanszy model?
  • #20 2344450
    europejczyk
    Poziom 18  
    Mój SONY to nowy model - ale nie najtańszy :D
    Natomiast ten panasonic też najtańszy nie był - jak dla mnie to czyste złodziejstwo panasonica niestety!
  • #21 2344462
    loky
    Poziom 17  
    Ciekawy jestem czy serwis, gdyby chcial oczywiscie, bylby w stanie zrobic cos z tym telewizorem zeby zniwelowac pompowanie i te znieksztalcenia. Zdecydowanie przydaloby sie zeby wpadl tu ktos kto sie zna na rzeczy.
  • #22 2347005
    europejczyk
    Poziom 18  
    Producent gdyby chciał to by inaczej zaprojektował układy tego TV a tak wypuścili szmelc taki jak Daewoo i tyle teraz Panasonic jest warta.

Klienci raz oszukani na takiej sumie nie zaryzykują już tak szybko zakupu takiego g....na - ja nigdy już nie kupię TV panasonic a i znajomych się ostrzeże przed tym.

Jeszcze mała uwaga - TV LCD panasonic też nie kupię, bo tam jest takie same menu jak w CRT i zegar w TXT również losowo się wyświetla i pomijania kanałów nie ma.

A jak znam życie żaden fachman nie wypowie się na temat PanasonicTV i znów temat umrze śmiercią naturalną a my będziemy klnąć te srebrne g.....na!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem zniekształceń obrazu DivX na telewizorze Panasonic TX-29PM1P podłączonym do odtwarzacza Philips DVD737. Zniekształcenia objawiają się ściętymi, zwężającymi się górnymi rogami obrazu, które zmieniają się w zależności od jasności i kontrastu, a także zniekształceniami OSD menu DVD. Problem występuje również przy sygnale AV, komputerze i konsoli, gdzie obraz „pompowany” i falujący nasila się przy zwiększaniu jasności. Użytkownicy podejrzewają wadę fabryczną lub niewłaściwą regulację, jednak serwis i sprzedawcy nie potwierdzają usterki. Próby regulacji w trybie serwisowym nie przynoszą poprawy. Dodatkowo zgłaszane są problemy z wyświetlaniem zegara na pilocie, brakiem pamięci ustawień dźwięku przestrzennego oraz niedoskonałościami w telegazecie i funkcjach pilota. Porównania z telewizorami Sony wskazują na lepszą stabilność obrazu i dźwięku w konkurencyjnych modelach. Wskazywane jest, że problem może wynikać z konstrukcji kineskopu lub układów wewnętrznych telewizora Panasonic, co użytkownicy określają jako poważną wadę uniemożliwiającą komfortowe użytkowanie. Propozycje rozwiązania obejmują kontakt z serwisem lub zastosowanie separatora galwanicznego, jednak brak jest potwierdzonych skutecznych metod naprawy. Dyskusja podkreśla rozczarowanie jakością i obsługą serwisową Panasonic oraz obawy przed dalszymi zakupami tej marki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA