logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Colorett 3006 - Zbyt ciemny obraz po wymianie powielacza TPN-31, brak kontrastu

szybki912 17 Paź 2004 18:39 1200 3
REKLAMA
  • #1 918895
    szybki912
    Poziom 11  
    Mam problem z naprawa telewizora Colorett, nie mozna było wyregulować ostrości, po wymianie powielacza ostrość daje się wyregulować ale jest zbyt ciemny obraz. Po podkręceniu jasności traci kontrast.

Mam schemat ale brakuje typu powielacza, zastosowalem najbardziej typowy TPN-31.

Proszę o pomoc!!! Może ktoś z Was juz naprawial taki telewizor?

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 919233
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Do tego telewizora bardziej się nadaje powielacz z Elektrona C380-UH 9,5,ale na TPN 31 też musi działać.Sprawdż czy dobrze podłączyłeś wyjścia D i A/M z powielacza .Usterka wyląda na złą pracę układu ograniczania prądu kineskopu.
  • REKLAMA
  • #3 921210
    szybki912
    Poziom 11  
    Witam !!!

Dowiedziałem sie właśnie o zamienniku orginalnego powielacza który miał podobno oznaczenie HSK-103. Zamiennik dostępny na rynku ma oznaczenie HRT507 oraz KN4006. Jutro idę kupić zamiennik i nie omieszkam opisać czy pomogło.

Pozdrawiam
  • #4 942191
    szybki912
    Poziom 11  
    Dzięki za rady. Wstawiłem powielacz KN4006 i wszystko OK. Na płycie głównej była drobna przeróbka. Dwa kondensatory foliowe w okolicy trafa miały wylutowane po jednej nóżce i były połączone w szereg, a z miejsca łączenia był podpięty kabel pod jedną z nóżek trafa. Przerobiłem to tak jak ma być w oryginale (żadnych widocznych zmian w obrazie :?: ). Być może przez to nie chciało działać na TPN - 31 :?:
    Dodam jeszcze, że na TPN-ie działało dobrze przez jakieś 10 minut i zauważyłem, że bardzo się grzeje, po tych kilku minutach obraz zrobił się bardzo ciemny. Nie wiem co miała na celu przeróbka z kondensatorami skoro nic nie zmieniła :?:
    POZDRAWIAM
REKLAMA