logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak polepszyć parametry zasilacza do laptopa 16V 7,5A

ulik87 27 Sty 2011 15:44 1420 4
  • #1 9064727
    ulik87
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam taki problem.
    Otóż kupiłem zasilacz IBMa 16V 7,5A aby podłączyć do niego przetwornicę palnika xenonowego 55W. Miałem 2 takie przetwornice. Na jednej po pierwszym odpaleniu, palnik świecił kilkadziesiąt sekund i gasł. Potem kilka razy musiałem "odpalić", wtedy gasł po kilku kilkunastu sekundach i dosłownie po kilku takich cyklach już nie gasł i pracował po kilka godzin bez przerwy. Gorzej z drugą przetwornicą (są z tego samego kompletu). Tutaj odpala tylko na chwilkę i od razu gaśnie. Mimo kilkunastu prób, palnik nie zapala się na stałe. Podejrzewam, że problem tkwi w tym, że wg danych przetwornica w szczycie pobiera 7,5A, czyli na granicy możliwości zasilacza, a nie zdziwiłbym się gdyby ten prąd był przekraczany. Być może zasilacz ma wbudowany jakiś układ, który go odłącza w momencie wykrycia obciążenia zbyt dużym prądem. Z tego co się orientuję palnik xenonowy pobiera duży prąd tylko na początku, potem spada (zresztą na przetwornicy jest podany standardowy pobór proądu i wynosi koło 5A). Moje pytanie dotyczy tego, czy można jakoś zmodyfikować, odłączyć, znieczulić układ odpowiedzialny za odłączanie zasilacza?
    Przetwornica jest w porządku, ponieważ po podłączeniu do akumulatora samochodowego palnik od razu się włącza i nie gaśnie.
    Z góry dziękuję za pomoc!
  • #2 9065979
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Zasilacz od lapka daje Tobie wyższe napięcie niż pracuje normalnie przetwornica.
    Nie zaleca się przerabiania takich zasilaczy, trzeba dobrze znać ich zasadę działania ponieważ są problemowe przy modernizacjach.

Czy musisz mieć taki typ zasilacza ??
    Może prościej, szybciej zastosować trafo, mostek, kondzior i po sprawie ??
  • #3 9066250
    ulik87
    Poziom 13  
    Daje trochę wyższe napięcie, ale w dopuszczalnym zakresie. jakieś 2-3V powyżej normy i 3V poniżej dopuszczalnego limitu.
    Ten zasilacz bardzo dobrze sobie radził z jedną przetwornicą, ale widocznie druga musi pobierać trochę większy prąd i zasilacz nie wyrabia.
    Wiadomo, że nic na siłę i jeśli nie jest to proste, nie będę się w nim grzebał.
    Po prostu ciężko znaleźć niewielki zasilacz, który będzie odpowiadał wymaganym parametrom przetwornicy (żarnik jest wstawiony w projektor, który pracuje na zewnętrznej przetwornicy samochodowej, więc zależało mi na zasilaczu zwartej i estetycznej budowy).

Możesz przybliżyć ideę prostszego zastosowania trafa, mostka i kondziora?
    Przyznam szczerze, że elektronik ze mnie żaden, elektryk też słaby, ale zdolności manualne jak najbardziej posiadam, więc odpowiednio poinstruowany jestem w stanie zrobić wiele ;)
    Wielką zaletą zasilacza, który posiadam była jego cena. 40 złotych z przesyłką.

Dziękuję za szybki odzew,
    pozdrawiam.
  • #4 9068146
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Można spróbować włączyć na wyjście przetwornicy duży kondensator elektrolityczny. Powinien on łagodzić pobór dużych impulsów prądowych podczas zapłonu. Ale o tym można się przekonać jedynie praktycznie. Nie masz przecież wykresu poboru prądu w czasie.
  • #5 9076909
    ulik87
    Poziom 13  
    Z tego co widziałem po rozebraniu zasilacza, przed wyjściem już chyba nawet są ze 3 kondensatory, dość spore gabarytowo.
    Nic to. Dziękuję Panowie za podpowiedzi, trzeba będzie się rozejrzeć za czymś innym.
    pozdrawiam.
REKLAMA