logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza IBM 16V 4.5A do 15V?

kuchcik1345 23 Lip 2016 10:07 1116 6
REKLAMA
  • #1 15824889
    kuchcik1345
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam forumowiczów, posiadam oryginalny zasilacz do notebooka IBM. Moje pytanie jest następujące, czy jest możliwość przerobienia go tak aby na wyjściu było max 15V napięcia ? Nigdzie w Internecie nie mogę znaleźć schematu więc nie wiem jak wygląda jego budowa. Z tego co doszedłem z obserwacji PCB to feedback realizowany jest na transoptorze PC817 więc zgaduję, że po stronie wtórnego napięcia jest dzielnik napięcia. Jeżeli tak jest, może ktoś mi podać oznaczenia rezystorów które odpowiadają za realizację dzielnika, ponieważ sam nie jestem wstanie dojść.

Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza IBM 16V 4.5A do 15V? Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza IBM 16V 4.5A do 15V?
  • REKLAMA
  • #2 15824962
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    teoretycznie jest to mozliwe,
    musisz znalezc obwod sterujacy transoptorem sprzezenia zwrotnego i zmienic wartosci rezystorow sterujacych (moze masz tam oryginalnie rezystor nastawny), ewentualnie trzeba sprawdzic czy nie wyjdziesz po takiej regulacji z bezpiecznego zakresu wypelnienia impulsow - wtedy przetwornica bezie pracowala niestabilnie.
    A jakie obciazenie przewidujesz - moze tanszym kosztem/prostota dobuduj dodatkowy zasilacz 15V. Jakie jest napiecie wyjsciowe teraz (19V)?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15824997
    kuchcik1345
    Poziom 10  
    Napięcie wyjściowe jest teraz tak jak w temacie napisałem 16V. Przeróbka zasilacza jest mi potrzebna do zasilania ładowarki Raytronic C10 która ma zakres zasilania 11 - 15V DC. Więc potrzebne mi aby odrobinę obniżyć napięcie.
  • #4 15825084
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Da się to zrobić. Poszukaj rezystorów pełniących dzielnik napięcia w obwodzie transoptora. Jeżeli nie jesteś pewien dokładnie które to, możesz dokładać równolegle do rezystora drugi rezystor i patrzeć, czy zmienia się napięcie na wyjściu. Dokładany rezystor o takiej samej lub większej wartości
  • REKLAMA
  • #5 15825102
    kuchcik1345
    Poziom 10  
    I to jest właśnie mój problem, nie mogę dojść które to ponieważ PCB jest strasznie upchane elementami zarówno przewlekanymi i smd co powoduje, że nie które ścieżki giną pod elementami przewlekanymi. Mam nadzieje, że ktoś pomoże mi odnaleźć schemat zasilacza, wtedy nie byłoby problemu. Inaczej jest to szukanie igły w stogu siana.
  • REKLAMA
  • #6 15825364
    kwazar
    Poziom 29  
    Ocena: 118
    Ten scalak SMD na dole z ośmioma nóżkami to TSM101, wejście odwracające wzmacniacza błędu do kontroli napięcia ma na wejściu 7.
    Musisz dokładnie oglądnąć ścieżki z wyjścia +, jest tam dzielnik na dwóch rezystorach (dwa rezystory szeregowo do masy), a z pomiędzy nich powinna iść ścieżka do wejścia 7.
    Płytka jest dwustronna i nie widać ścieżek pod spodem.
  • #7 15828549
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    a jakie prady tam maja plynac ?
    Moze poprostu dasz dwie diody Si (0.7V) i bedziesz mial spadek 1.4V czyli 14.6V, co prawda napiecie bedzie sie lekko zmienialo ze zmianami obciazenia ale moze jest to do przyjecia ?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje sposobu na obniżenie napięcia wyjściowego zasilacza IBM z 16V do 15V, aby zasilać ładowarkę Raytronic C10, która wymaga napięcia w zakresie 11-15V DC. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym modyfikacja rezystorów w dzielniku napięcia na obwodzie transoptora PC817 oraz dodanie diod krzemowych, które mogą obniżyć napięcie o około 1.4V. Użytkownik napotyka trudności w identyfikacji odpowiednich rezystorów na PCB z powodu gęstości elementów. Wskazano również na scalak SMD TSM101, który jest istotny dla kontroli napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA