logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jakis czas na monitorze pojawia się czerwona kurtyna

Saint 17 Paź 2004 22:51 1146 5
  • #1 919577
    Saint
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.Co jakis czas na monitorze pojawia się czerwona kurtyna. Kolory są,monitor chodzi normalnie,tylko ten czerwony kolor. Obraz wraca do poprzedniego stanu, ale dopiero po mocnym walnięciu w obudowę:)
    Od czego mam zacząć?
  • #2 919643
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Sprawdź podłączenie przewodu od monitora do karty graficznej później sam przewód wada też może być w monitorze(zimny lut na płytce od kineskopu)
  • #3 920003
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Kolega ma rację - ja jednak poprawiłbym na początek zimne luty na PK (płytce kineskopu) - szczególnie w miejscach narażonych na temperaturę - tranzystory, układy na radiatorach, duże rezystory.
    Pozdrawiam.
  • #4 927547
    Saint
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    sprawdziłem co i jak, ale przyczyną była płytka kineskopu. Po dociśnięciu jej z jednej strony monitor działa bez zarzutu jak na razie:) Wsadziłem tam gąbkę i docisnąłem obudową...działa. Dzięki
  • #5 927584
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    dociśnięcie na długo nie pomoże musisz podlutować na niej te podzespoły na których widać jakiś czarny nalot (zimny lut)
  • #6 954300
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Moga byc tez zasniedziale wyproadzenia lamby kineskopu. Trzeba je przetrzec delikatnie drobnym papierem sciernym. Pozdrawiam.
REKLAMA