logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z postawieniem serwera ftp na łączu netii

tooblack 28 Sty 2011 00:11 2779 2
REKLAMA
  • #1 9067481
    tooblack
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

na wstępie chciałbym zaznaćżyć, że jestem raczej zielony w tym temacie.

Od paru dni próbuję postawić serwer ftp na łączu netii.
    moja konfiguracja to: łącze Netia 8mb >ruter cerberus p 6331-42‎>sieć wewnętrzna w-lan

Serwer ma stać wewnatrz sieci, na laptopie z win xp, na próbę program CesarFTP.
    Oczywiście łacząc się wewnętrznie przez adres 192.168.1.101:21 wszystko gra.

Problem w w tym że nie mogę się połaczyć z zewnątrz.
    Ustawiłem przekierowanie portow, udp tcp, all, port 21,na 192.161.1.101 ( także inne nr portów probowałem, zmieniajac rowiniez konfiguracje serwera ftp - bezskutecznie). Włączanie DMZ, wyłaczanie firewall`i (ruter, winda) tez nic nie daje.

Wiadomo, dynamiczne ip, więc załozylem konto no-ip, dziś także na próbę dyndns.
    Próba połaczenia z adresem ip chwilowym , uzyskanym przez whatismyip tez nic nie daje.

Testowałem przez Total Commander.
    Wpisujac w przegladarce, h.ttp:mojanazwa.no-ip.org czy h.ttp://mojeipchwilowe czy h.ttp://mojanazwa.dyndns.org , wywołuje połaczenie z ruterem co jest oczywiste i zrozumiale. Niestety proba polaczenia z serwerm ftp przez te same adresy kieruje mnie do serwera ftp na ruterze. Czyli tak jakby nie przekierowywal portu. Czy DMZ powinno byc wlaczane razem z portfowarding`iem?

Proszę o pomoc, nie mogę rozgryzć czy wina leży w konfiguracji rutera, czy może po stronie dostawcy internetu, tj Netii?? Czy spotkał się ktoś z tym że Netia blokuje możliwośc postawienia serwera ftp?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9067521
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Netia na bank nie blokuje. Przekierowanie dla FTP potrzebujesz 20 i 21, jak nie będzie działać to i DMZ spróbuj.

Serwer FTP na routerze? Nie kojarze żeby ten pentagram miał taką usługę, spróbuj ją wyłączyć jak się da. Jak się nie da to przestaw tego Cesara na inny port i spróbuj wtedy..

PS. Albo DMZ albo PF, oba jednocześnie mogą się posypać(ale nie muszą)
  • #3 9067553
    tooblack
    Poziom 2  
    Tym razem na próbe ustawiłem przekierowania na port 110-111 , oczywiście cesara na 111. Niestety przy połaczeniu przez total Comander. na adres mojanazw.no-ip.org:111 nie łączy się. Zaś przy próbie na mojanazwa.no-ip.org łączy z czymś takim: 220 router FTP v.1.0 ready. Dalej woła o hasło.

Niestety brak opcji w konfiguracji aby właczyć to ftp z rutera.

zmieniłem ruter na d-link dsl2740b, do testow, porty otwarte (testowane programem ze strony portfowarding), niestety dalej to samo, czy ktoś pomoże?
REKLAMA