logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amstrad SRX320 - migotanie wyświetlacza i zakłócenia TV po zaniku napięcia

anddd 18 Paź 2004 09:32 1488 7
REKLAMA
  • #1 920069
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Witajcie.
    Nie mogę znaleźć schematu. Po zaniku napięcia pojawił i pojawia się jedynie migotający wyświetlacz i brak jakiejkolwiek innej reakcji.Wyświetla jakąś ósemkę czy coś podobnego w jednakowych odstępach czasu i jednocześnie zakłóca telewizor.
    Podejrzewam zasilacz o to ale może ktoś miał podobny problem?
    Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
    Wolę być najpierw przygotowany teoretycznie do tego problemu aniżeli jeszcze sobie utrudnić.
  • REKLAMA
  • #2 920084
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2267
    Na początek wymien wszystkie elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy zmierz czy rezystory startowe nie mają przerwy.
  • REKLAMA
  • #3 921762
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Złącze na płycie bazowej łączące z zasilaczem czesto nie styka poprawnie sprawdż mase w tym złączu
  • REKLAMA
  • #4 928135
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Złącze też ale w tym przypadku to elektrolity na 100% . Niezapomnij o tych pod ekranem z blachy.
  • REKLAMA
  • #6 936352
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Znalazłbym i schemacik zasilacza dla Ciebie (PW).

PS.Dziś zamieściłem schemat zasilacza:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17149.html#938327
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 938204
    anddd
    Poziom 24  
    Witam ponownie.
    Dopiero wczoraj rozkręciłem sprzęt.Napięcia z zasilacza pulsują.Więc wymienię elektrolity po pierwotnej.
    Przydałby się na forum schemat SRX320 (ktoś nabije sobie chociaż punkty).Posiadam schemat SRX310 lecz są jednak różnice(a piszą że jest ten sam zasilacz).
  • #8 941149
    anddd
    Poziom 24  
    Dzięki wszystkim.
    Wymieniłem ten największy kondensator i wszystkie po stronie pierwotnej.
    Działa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem migotania wyświetlacza i zakłóceń telewizora w Amstrad SRX320 po zaniku napięcia wynikał z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej zasilacza. Zalecane było sprawdzenie i wymiana wszystkich elektrolitów na tej części przetwornicy oraz kontrola rezystorów startowych i połączeń masy w złączu między płytą bazową a zasilaczem. Po wymianie największego kondensatora i pozostałych elektrolitów po stronie pierwotnej zasilacz zaczął stabilnie dostarczać napięcia, co rozwiązało problem migotania i zakłóceń. W dyskusji pojawiła się także potrzeba schematu SRX320, gdyż posiadany schemat SRX310 różni się pomimo podobieństw zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA