logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drugi wymiennik c.w.u. z pompą i zaworem zwrotnym?

pej 28 Sty 2011 22:45 6520 3
REKLAMA
  • #1 9071485
    pej
    Poziom 2  
    Witam.Mam kilka pytań i wdzięczny będe jeśli ktoś mi wjaśni moje wątpliwości.Mam podłączony wymiennik c.u.w do pieca z otwartym układem.Mam zamiar podlączyć drugi wymiennik wraz z drugą pompą obiegową oraz zaworem zwrotnym aby zapobiec wychladzaniu bojlera.Więc czy pompę umiescić na zasilaniu czy powrocie.To samo tyczy się zaworu zwrotnego.Iczy lepszy jest zwykly czy klapowy. Ijak najlepiej byłoby się wciąc w obecną instalację .Poniżej zamieszczam schemat obecnej.Jak podłączyć drugi wymiennik c.w.u. z pompą i zaworem zwrotnym?
  • REKLAMA
  • #2 9080737
    delgo
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Następny wymiennik C.W.U. podłączasz tak samo jak istniejący t.z. zasilanie za zaworem różnicowym ,pompka, zawór zwrotny, kulowy (odcinający)i do wymiennika. Z wymiennika kulowy i do powrotu pieca. Masz układ otwarty więc odpada naczynie.Ważne aby dobrać odpowiednią pompkę. Piec też powinien mieć odpowiednią moc by to uciągnąć.
  • REKLAMA
  • #3 9081777
    pej
    Poziom 2  
    Piec mam ok, dom ocieplony.Właściwie u mnie nawet podczas silnych mrozów tylko sie przepala i to też dopiero po południu i jes cieplutko.Chodzi mi o to czy musze stosować bajpas czy mogę pompę podłączyć bezpośrednio na powrocie wymiennika a na zasilaniu dać zawór zwrotny.I jak najkorzystniej byłoby się wciąć w obecną instalację aby jedna pompanie "niewchodziła w paradę drugiej".Ja chcę podpiąć zasilanie przed obecną pompą zaraz przy piecu pompę dac na powrocie zawór zwrotny na zasilanu i wacham sie czy wszystko będzie ok.Bo jeżeli podepnę drugą pompę za zaworem różnicowym to czy nie będzie mi ona zabierać calej wody pchanj do góry przez pierwszą pompę? J widze to tak. Dziękuję za odpowiedz Jak podłączyć drugi wymiennik c.w.u. z pompą i zaworem zwrotnym?
  • #4 9083599
    delgo
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Zawór zwrotny stosuje się za pompką a tą na zasilaniu jak miałeś okazje zobaczyć to w większych układach jest t.z. leżak na zasilaniu / powrocie. Wszystkie zasilania są "brane" z tego samego miejsca a powrót tak samo do leżaka i do powrotu pieca. Pompka może podbierać za dużo wody dlatego ważny jest jej dobór n.p. 3 biegowa zawsze można się podratować szybkością 1 z 3 biegów ale dobór....! wielkości pompy. Zasilanie z pieca to większa średnica rury a ty wpinasz się cieńszą to jest stłumienie przepływu lwia część wody i tak płynie dalej, jak to za mało to trzeba zastosować zawór regulacyjny który tłumi przepływ , ale w twoim przypadku raczej można pominąć. Jaką pompę to już bez średnic rur wielkości wymiennika i pieca ......
REKLAMA