logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na monitorze Belinea 1070 50 mimo działania przetwornicy

konradx 18 Paź 2004 18:17 1173 11
  • #1 921103
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam! Mam monitor Belinea 10 70 50, kłopot w tym że monitor sie załącza(przetwornica pracuje , kineskop i trafo ok), ale nie ma obrazu na kineskopie, monitor ma wejście na przewód monitorowy i BNC sprawdzałem na obydu i tez nic nie działa. prosze o pomoc!
  • #2 921201
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Sprawdź jakie masz wartości napięć na żarzeniu, G1, G2 i RGB.
  • #3 922497
    konradx
    Poziom 18  
    a gdzie to trzeba 'tyknąc" żeby to sprawdzic???? nie znam siena tych sprawach i do mnie to trzeba tak jak do osła.
  • #4 922529
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    trzeba sprawdzić te napiecia o ktrórych wspomniał kolega.Znajdują sie na płytce PK (płytka kineskopu)zazwyczaj oznaczone na płytce,przy poszczególnych pinach kineskopu
  • #5 926757
    konradx
    Poziom 18  
    niestety nie są pozaznaczane te piny, a PK jest od spodu i od góry zabezpieczona metalową obudową , mam ją wylutować i sprawdzić?? Zauwarzyłem jedną rzecz, jak zgasiłem swiatło to widziałem ze ta lampa kineskopu normalnie żarzy, a jak wepnę kabel sygnałowuy do kompa to słychać to charakterystyczne "piśnięcie", czyli sygnał dochodzi ,ale gdzieś go coś blokuje. Pytanie tylko gdzie???
  • #6 926913
    jarob
    Aby te napięcia pomierzyć musisz idlutować ten metalowy ekran. Jeżeli nie dokonasz tych pomiarów nikt Ci nie będzie mógł pomóc, bo zgadywać można by długo co tam nie działa. Jest wiele przyczyn usterek obiawoających się takimi skutkami.

Mówisz, że gdy podasz sygnał z kompa to słychać reakcję monitora, a czy potem dalej lampa żarzy?
  • #7 927533
    konradx
    Poziom 18  
    Żarzy dalej. Dobra odlutuję ta blachę i napiszę co i jak
  • #8 927587
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    miałem taki sam problem z belineą po trzech latach użytkowania. Oddałem do serwisu i podobno uszkodzony jest jakiś procesor na płycie głównej
  • #9 928529
    konradx
    Poziom 18  
    podaję kolejno napięcie na nóżkach podstawiki lampy, one nie są jakoś opisane rgb, czy tak jak jarob napisałeś. Jarob podaję te napięcia kolejno względem masy(gnd-które jest podpisane): na pierwszej 72V, na drukiej 6V, na trzeciej(to jest własnie masa), na czwartej 72V(i ona jest opisana jako "R"), na piątej 300V(opisana jako "G"), na szóstej 73V(opisano "G2"), na siódmej 150V(opisano jako G2), Ósma to Masa(GND). I co dalej??? Te napiecia są odpowiednie? nie wiem dlaczego, ale podczas pomiarów nie wiem skąd ale cos strzeliło,ale nic sie nie stało.Może ruszyłem lekko PK i gdzieś styk sie poruszył. Ale Co mam dalej robić z tym monitem???
  • #10 928632
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Te napięcia w okolicy 72-73V są OK. 6V też jest OK - żarzenie. Pozostałe dwa, czyli 150 i 300V są jakieś nie właściwe - i jeszcze te podwójne opisy G2. Sprawdź je dokładnie.
  • #11 928645
    gugus
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Sprawdz układ odchylania poziomego w szczególności hota.
  • #12 928910
    jarob
    Napięcie na G2 powinno iść z trafopowielacza przewodem do płytki kineskopu, jego wartość powinna wynosić około 300-400V. Natomiast napięcie na G1 powinno wynosić od około -80V do około -20V i powinno się zmieniać wraz ze zmianą regulacji jasności na panelu sterowania. Na kineskop to napięcie jest podawane z płyty głównej. Napięcia na katody R, G, B są podawane ze wzmacniaczy wizji, więc łatwo można je zlokalizować.

Sprawdź jeszcze raz te napięcia, o których mówił Connor MacLeod

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Belinea 1070 50 włącza się, przetwornica działa, kineskop i transformator są sprawne, jednak brak jest obrazu na kineskopie mimo podłączenia sygnału przez wejścia monitorowe i BNC. Słychać charakterystyczne "piśnięcie" przy podaniu sygnału, a lampa kineskopu żarzy się normalnie. Zalecane jest zmierzenie napięć na żarzeniu, elektrodach G1, G2 oraz na katodach RGB na płytce kineskopu (PK), co wymaga odlutowania metalowej osłony. Pomiar wykazał napięcia około 72-73V na niektórych nóżkach, 6V na żarzeniu oraz 150V i 300V na elektrodach G2 i G1, przy czym wartości 150V i 300V mogą być nieprawidłowe i wymagają dokładnej weryfikacji. Napięcie na G2 powinno pochodzić z trafopowielacza i wynosić około 300-400V, natomiast G1 powinno mieć napięcie ujemne od -80V do -20V regulowane potencjometrem jasności. Sugeruje się również sprawdzenie układu odchylania poziomego, zwłaszcza elementu hota. W jednym przypadku podobna usterka była spowodowana uszkodzeniem procesora na płycie głównej monitora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA