logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680?

jachut 30 Sty 2011 23:46 10136 9
REKLAMA
  • #1 9081043
    jachut
    Poziom 10  
    Witam
    Jestem posiadaczem zabawki RC TYCO SCORCHER bez pilota. Model był kupiony ( za 7,50 zł:) )w celach dawcy organów między innymi do mojego starego światłoluba i innych konstrukcji.

Po zakupie okazało się że pojazd ma ogromny potencjał i chętne dorobię do niego sterowanie. I tu zaczynają się problemy.
    Model działa w paśmie 27.113MHz na kwarcu natomiast ma adnotację 26.680
    1. Czy wystarczy dokupić używany pilot,czy sterownik2-kanałowy czy od razu kupować komplet z kwarcem?
    2.czy piloty o podobnej częstotliwości będą działały?-jaką tolerancję ma dane pasmo?
    3. Jak się zabrać do tego tematu:)

Długo szukałem odpowiedzi na moje pytania na różnych forach modelarskich i temu podobnych a ponieważ nie spotkałem podobnego tematu jestem zmuszony założyć nowy.
    Bardzo proszę konkretne podpowiedzi i ewentualne linki, które mogą mi pomóc w dorobieniu sterowania do pojazdu.
    Poniżej dokumentacja płytki z modelu i filmik z spranym modelem.

Link

Link

Dziękuję i czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9084920
    mario s.
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    A więc po kolei... :)
    Dobrze robisz że próbujesz dać mu nowe "życie" , bo takich sprzętów już nie ma !!!
    Podwozie , silniki jak i płytka po rozbiórce na niewiele się przydadzą , bo nie jest model tylko zabawka i tu najbardziej się spiszą :)))
    ( choć jest na allegro jeden "kuba rozpruwacz" który STARE DOBRE NIKKO,TYCO itd. "tnie" i sprzedaje jak idzie a rzadko któregoś oszczędzi ,szkoda :(

Napisałeś że kwarc w aucie to 26,680 , nie bardzo to pasuje do "ŚWIĘTEJ" pośredniej 0,455MHz czyli pilot musiał by mieć kwarc 27,135MHz , ale skoro TYCO napisało 27.113MHz ,TO TAK MUSI BYĆ :)
    Najbardziej popularna para scalaków to TAIYO 93-T i 93-R. co do nich to pilot mam o ręki ale u Ciebie jest 88-R czyli nadajnik 88-T - takie mam tylko dwa , jeden do pary z autem a drugi zapas (może kiedyś trafię tego "HI JACKER"-a :) (Sądzę że przy jego pomocy uruchomił bym Twoją płytkę :) )

Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680?

Pokazuje tu ten nadajnik w którym jak widzisz są nie jeden ,ale dwa kwarce jak i w twoim autku (ten niebieski podaj jeszcze jego wartość), nie wiem dlaczego tylko z tym scalakiem firma TAIYO tak to rozwiązała , wyjaśnienie pozostawiam O WIEELE tęższym głową na tym forum , gdyż sam chętnie o tym poczytam :)

Napisałeś :
    "1. Czy wystarczy dokupić używany pilot,czy sterownik2-kanałowy czy od razu kupować komplet z kwarcem?
    2.czy piloty o podobnej częstotliwości będą działały?-jaką tolerancję ma dane pasmo?
    3. Jak się zabrać do tego tematu:)"

Więc jak to już na tym forum wielu pisało . Zdalne sterowanie to fala nośna ,koder i dekoder , u ciebie brak kodera czyli scalaka 88-T i tu klapa ,resztę udało by się zdobyć ,cewkę ,dławiki ,kwarc i może to uruchomić.
    Osobiście próbowałem wczoraj uruchomić pojazd ze scalakiem w odbiorniku TAIYO 95-R przy pomocy pilota z 93-T i zero reakcji , potem zamiast tego 95-R wlutowałem 93-R (plus zmiana jednego rezystora i kondensatora) i ruszyło ale niestety nie działał jeden z dwóch silników (być może na mojej płytce uszkodzony jest scalak 95-D ster. silnik )
    Dowiodło to jednak że jest możliwość zamiany ale , scalaki niby tak sobie "bliskie" 93-T i 95-R "nie lubią się" w ogóle :(

Tak więc proponuje szukanie min. na (allegro-aparatury) pilota ze scalakiem 88-T ,a resztę pomogę , chyba że takowy trafię to dam Koledze znać :)
  • REKLAMA
  • #3 9085303
    jachut
    Poziom 10  
    Na wstępie bardzo dziękuję za konkretna odpowiedź. Spodziewałem się jakiejś banalnej riposty moderatorów w stylu: weź antenę z śmigłowca itd...

Kolega ma racę, nie wiem skąd ziołem .113 MHZ , faktycznie sprzęt działa na 27.135MHz, chyba za długo szukałem informacji na stronach modelarskich...

Dokładnie,płytka ma dwa kwarce, poniżej dokumentacja fotograficzna z szczegółami.

Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680?

Silniki pracują- tyle mogłem sprawdzić
    Jeżeli chodzi o moją elektronikę to nie mam pojęcia czy działa. Zastanawiam się jednocześnie , czy wypada mi poprosić Kolegę o sprawdzenie takowej, gdybym ją wysłał w tą i s powrotem 7-ką na mój koszt- tym samym kolega sprawdził by swoją( niedziałający jeden silnik)-ale to na PW :)

Bardzo dziękuję za ewentualne info o możliwości kupienia sterownika, na pewno skorzystam z informacji o możliwości kupienia.

Pojazd kupiłem we Wrocławiu na Młynie-sprzedają tam ludzie klamoty z szperów za grosze ( 7,5 zł ) i myślę że prędzej czy później coś konkretnego się trafi.

Dodano po 23 [minuty]:

Na drugim filmiku załączonym przeze mnie widać oryginalny pilot

Rozumiem że kierunek położenia dźwigni sterring nie ma żadnego znaczenia- oryginalnie obydwie dźwignie poruszają się w górę i w dół- jak na fotce powyżej, co ma związek z ala czołgowym typem skręcania.
    Propozycja Kolegi skręca w płaszczyźnie lewo-prawo o nie powinno stanowi żadnej różnicy.

Ponadto czy są jakieś inne fora czy strony na których warto szukać takiego sterownika??
  • REKLAMA
  • #4 9085477
    mario s.
    Poziom 19  
    No co do szukania pilotów itd. to w naszym kraju jak i wszytko inne , jesteśmy 100 lat za murzynami !
    Fajną stronę mają francuzy , myślę że może dożyje takich czasów kiedy i u nas takowa będzie .......... http://nikkoevolution.fr/voitures-nikko.php

-Co do pozycji manetek to masz rację , nie ma różnicy tylko wygoda użytkowania .
    -Widzę że niebieski kwarc u Ciebie jest jednak jest inny niż w pilocie który tu wrzuciłem , jest taki jak w tym drugim moim aucie z oryginalnym nadajnikiem 550 a nie 400 ........i już by nam nie zatrybił :)
    -Co do naprawy- przejrzenia płytki czy auta NIE MA PROBLEMU , tak jak napisałeś , pokryjesz tylko koszty przesyłki , ja za to nic nie chcę :)
    Myślę że prawdziwi pasjonaci na tym forum podzielają moje zdanie , gdyż nikt na tym kokosów nie zrobi , tylko SATYSFAKCJA :)
  • #5 9655302
    Leo16
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak przy okazji dorzucę ciekawostkę - można sprawdzić na jakiej częstotliwości działa pilot skanerem częstotliwości (np. UNIDEN UBC92XLT) lub ewentualnie CB radiem (tylko na 27 mhz -nie sprawdzałem)
    PS.Może ktoś wie jak dopasować pilot do autka/amfibi itp. - niby coś jedzie do przodu ale nic nie działa poza tym :/ (NIKKO)
  • REKLAMA
  • #6 9656887
    mario s.
    Poziom 19  
    Kolego Leo16 wrzuć jakieś fotki tej amfibii to na pewno ją wskrzesimy :)

A co do tego Unidena to masz coś takiego i sprawdzałeś jak to działa ?
  • #7 9661293
    Leo16
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam identyczny model jak ten:
    http://www.youtube.com/watch?v=qY3ZjgkavQA

mam też taki:
    http://www.youtube.com/watch?v=bP53nKluBN

Posiadam również inne modele

Niestety nie mam pilotów do obu
    Co do unidena to działa na zasadzie szumu- największy(najgłośniejszy..) szum jest na danej częstotliowśći (np. 27,145 mhz) Niestety dla zmyłki są też szumu na zbliżonych kanałach (około +,450 i -,450)

Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680?
  • #8 9663266
    mario s.
    Poziom 19  
    NOOOO ... PIĘKNE SPRZĘCIORY- MOJE ULUBIONE , NIE ŻADNA TAM CHIONOLÓWA TYLO MADE IN SINGAPORE I MALAYSIA ;) (mam wszystkie oprócz "AMPHI TRUCKA")
    Co do pilotów to :
    - do Amfy Dickie mam cały rozrysowany schemat pilota i odbiornika na 27 i 40 MHz (sam mam taką na 27MHz z orginał pilotem), więc mogę przerobić Ci każdy pilot z TX2 aby ją odpalił ...

-AMPHI TRUCK NIKKKO miałem tylko raz w rękach z orginał pilotem -na bazarku , ale był za całe 50zł i nie wziąłem , sądzę że masz tam scalak C1059CA więc pasuje każdy pilot NIKKO z funkcją turbo i scalakiem c1069c ... nie wiem tylko czy auto ma kwarc ?

-TIR jeśli byłby to NIKKO ,a nie jest , to ma wymienne kwarce i też taki sam scalak więc nadajnik od AMFI TRUCK mógłby z nim ruszyć ..

-TURBO CLIMBER NIKKO ma niesamowitą moc gdyż prawa i lewa gąsiennica ma TURBO !!! ,
    Nadajnik MUSI PASOWAĆ od TIRA NIKKO lub CLIMBERA -przy zastosowaniu odpowiednich kwarcy.
    Mam taki ale NA NIESZCZĘŚCIE nie mam gąsiennic i nadajnika ale (ten ostatni jakoś dorobiłem) ;(((((
    (org. pilot w zał.)
    Tak więc wskrzeszę każdego z nich ;)
    p.s. ten drugi link z you tube nie otwiera się :cry:

Mogę jeszcze dodać że tu jest WIELKI POSIADACZ NIESAMOWITYCH ...... TYCO ,NIKKO I TAIYO http://www.youtube.com/watch?v=qpVBcmv8ywA&feature=related
  • #9 18902187
    Mothal
    Poziom 8  
    Witam! Podepnę się pod temat bo mam taki sam, albo bardzo podobny problem. Mam autko z początku lat 90-tych. Niestety jeździ tylko do przodu i skręca w obie strony. Ma także wyciągarkę, która tylko się rozwija. Był w dwóch warsztatach elektronicznych i są dwie sprzeczne ekspertyzy. Jedna, że awaria dotyczy auta, druga, że problem jest z pilotem. No i tyle wiem, że nadal nic nie wiem, a auto jak nie jeździło do tyłu tak nie jeździ. Najchętniej zlecę komuś naprawę bo zależy mi na tym samochodzie.
    Załączniki:
    • Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Screenshot_2020-09-02-10-49-06-453_com.miui.gallery.png (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Screenshot_2020-09-02-10-48-13-044_com.miui.gallery.png (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać pilot do RC TYCO SCORCHER 27.113MHz z adnotacją 26.680? Screenshot_2020-09-02-10-48-39-503_com.miui.gallery.png (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18902769
    mario s.
    Poziom 19  
    Mothal, sprzęt jest do ogarnięcia, pisz na priv ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pilota do modelu RC TYCO SCORCHER, który działa na częstotliwości 27.113MHz, jednak z adnotacją 26.680. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zakupu używanego pilota, możliwości dopasowania pilotów o podobnych częstotliwościach oraz tolerancji pasma. Użytkownicy sugerują, że najpopularniejsze układy scalone to TAIYO 93-T i 93-R, a także podają, że można sprawdzić częstotliwość pilota za pomocą skanera częstotliwości. Wspomniano również o problemach z innymi modelami RC oraz o możliwościach naprawy i przeróbki pilotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA