logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać dane z 4 nadajników TX433N na jednym odbiorniku 433MHz?

neversoft 31 Sty 2011 09:54 1830 3
REKLAMA
  • #1 9081602
    neversoft
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

chcę stworzyć układ, który pobiera temperaturę z 4 nadajników (TX433N - http://sklep.avt.pl/p/pl/481369/modul+nadajnika+433mhz.html). W tych 4 stacjach zastosuję nadajniki 433mhz. W stacji odbierającej odbiornik 433 np coś tego typu: http://sklep.avt.pl/p/pl/481370/modul+odbiornika+433mhz.html

Czy te dane po prostu przekazuje się na moduł nadawczy? czy może trzeba jeszcze koder?

Zastanawiam się nad odbieraniem tych danych. W przypadku jednego nadajnika nie widzę większego problemu.
    Podejrzewam, że trzeba zastosować bufor FIFO. Czy jest to odpowiednie rozwiązanie? są jakieś inne? polecacie coś?

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki/schematy i rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #2 9081678
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 9081783
    neversoft
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuje za info. Rzeczywiście lepiej chyba jest odpytywać urządzenie na żądanie. Stacje i nadajniki chcę oprzeć na ATMEGA8-16PU.
  • #4 9268053
    aimn
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    neversoft napisał:
    Dziękuje za info. Rzeczywiście lepiej chyba jest odpytywać urządzenie na żądanie. Stacje i nadajniki chcę oprzeć na ATMEGA8-16PU.

Zależy jakie rozwiązanie Cię satysfakcjonuje. Jeżeli wystarczy Ci taka funkcjonalność to dobrze. Natomiast nie ma żadnego problemu dla RFM12B w odbieraniu danych z wielu nadajników, gdy dane te mogą przyjść o dowolnym czasie. Możesz na przykład przed wysyłaniem wykrywać nośną, czyli sprawdzić czy żaden inny układ nie nadaje (RMF12B - RSSI). Dodatkowo możesz zaimplementować proste potwierdzenia, by upewnić się, że układ odebrał dane z nadajnika.
REKLAMA