Piszę na ślepo bo nie mam w pracy akcessa a wczoraj tylko przez chwilę zerknąłem do wnętrza bazy.
Jeżeli kwerenda4 działa z wpisanymi "z ręki" danymi to:
W kwerendzie w miejscu gdzie masz wpisane [materiał na obróbkę] (w kryterium)wciśnij prawy klawisz muszki i wybierz buduj... (czy twórz...). Pojawi się okno. Wybierz z jednego z "dolnych" okienek Forms, wyszukaj i wybierz formularz "wszystko" (tam gdzie sa te comboboxy), znajdź i zaznacz nazwę odpowiedniego comboboxa i dwukrotnie wciśnij na <wartość>
"kod" wejdzie ci do "górnego" okienka.
Zamień w tym okienku ciąg "Wyr" na dwukropek lub równa się (teraz nie pamiętam)
Zrób to dla każdego kryterium.
Oczywiście zanim wywołasz kwerende4 musisz mieć otworzony formularz z wybranymi opcjami. (najlepiej docelowo wywołanie tej kwerendy podpiąć pod drugi przycisk na formularzu)
Wrócę do domu to sprawdzę moje rady w wolnej chwili - bo też dawno nie "bawiłem" się akcessem i na pamięć ciężko radzić.
Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:
Tak jak pisałem radziłem na ślepo. Teraz szczegółowiej i dokładniej bo było parę błędów.
Otwierasz kwerende4 w projekcje. Klikasz prawym w kryteria gdzie jest [obróbka] i wybierasz "Konstruuj..." (blisko byłem:) )
Otworzy się okno Konstruktora wyrażeń z lewego dolnego okienka wybierasz Forms - wszystkie formularze - wyszukiwanie.
Teraz w środkowym okienku odszukujesz odpowiednią nazwę comboboxa dla obróbki czyli "cborodzajobróbki" i w prawym dolnym okienku dwukrotnie klikasz "<wartość>"
"Kod" wpiszę się w okienko główne konstruktora wyrażeń.
Usuń wcześniejszy wpis [obróbka] i "<<Wyr>>"
Ma zostać
Forms![wyszukiwanie]![cborodzajobróbki]
Zrób tak analogicznie dla każdego kryterium (oczywiście inne comboboxy)
Zapisz kwerendę i już.
Ale teraz przed włączeniem kwerendy4 musisz włączyć formularz wyszukiwanie i wybrać jakieś wartości (bo inaczej będziesz musiał podawać wartości z ręki).
Można do formularza dodać przycisk otwierający kwerendę Z tym że trzeba pamiętać że po wykonaniu zapytania i zmianie parametrów w formularzu należy wcześniej zamnknąć kwerendę4 bo inaczej będzie pokazywać "stare" dane.
Myślę że jasno wytłumaczyłem. Jak nie to pytaj.
Poniżej przykłąd