logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak powiązać pola kombi z kwerendą w ACCESS dla wyboru materiałów i obróbki?

martusia53 31 Sty 2011 13:10 3881 10
REKLAMA
  • #1 9082185
    martusia53
    Poziom 9  
    Witam

Mam problem, a mianowiecie:

w mojej bazie danych mam wybrać z pola kombi 3 rzeczy: materiał na obróbkę(aluminium, stal nierdzewna, inconel 617 lub stal NC6), materiał elektrody (miedź, mosiądz lub węglik spiekany) oraz rodzaj obróbki (zgróbna lub dokładna). Na podwtawie tych trzech wybranych parametrów ( np. aluminium, miedź, zgróbna)mają mi sie wyświetlić szczegółowe dane dotyczące prądu, czasu obróbki itp.

Mój problem polega na tym ze nie wiem jak powiazać te pola kombi z kwerędą wyszukującą.

Prosze o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9082381
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Tak bez przykładowych danych będzie trochę trudno ci pomóc. Na tym forum mało jest jasnowidzów. Jakbyś zamieścił przykładową bazę - nawet puste tabele bez danych tylko z jasno opisanymi polami byłoby łatwiej. (spakuj zipem i załącz).

Bo nie wiem czy ci coś pomoże to by w kwerendzie odwołać się do wartości każdego comboboxa w oddzielnym polu i dołożył do niej tabelę z głównymi danymi i (w kwerendzie tej) odpowiednie pola skojarzyć z danymi z comboboxów.

Bo rozumiem że dane dotyczące prądu i czasu obróbki itp masz uzależnione od tych trzech parametrów i wpisane w jednej tabeli.
  • REKLAMA
  • #3 9082509
    martusia53
    Poziom 9  
    załączam baze z przykładowymi danymi. Chodzi mi o to aby kwerenda działała tak jak Kwerenda4 tylko żeby nie trzeba było wpisywac dane tylko wybierać z listy.
    Załączniki:
    • Baza danych 1.zip (112.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 9082822
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    No dobra, znalazłem formularz o nazwie "wyszukiwanie", w którym pola kombi powiązane są z danymi, o których piszesz.
    Za to kod formularza zawiera procedury powiązane z... ?
    Na podstawie tego formularza można zbudować kwerendę pobierającą parametry z tych trzech combobox'ów i to jest dość proste.
    Pytanie: Skąd pobierać wyniki?
    Coś jest w tabeli "rodzaj dielektryka i parametry elektryczne oraz regulatora", ale ni w ząb mi to nie pasuje...
    Potrzebny opis w stylu:
    Na podstawie parametrów z pól kombi formularza "wyszukaj" kwerenda ma pobierać wynik z tabeli/tabel... tu nazwy pól... oraz wyświetlić w formie... (raport, formularz, kwerenda widok tabeli, niepotrzebne skreślić).
  • REKLAMA
  • #5 9086266
    martusia53
    Poziom 9  
    Na podstawie parametrów z pól kombi formularza "wyszukiwanie" kwerenda ma pobierać wynik z tabeli "chropowatość" - pole chropowatość oraz z tabeli "rodzaj dielektryka i parametry elektryczne oraz regulatora" - pola: dielektryk, napięcie zapłonu, napięcie robocze, prąd zapłonu, prąd roboczy, czas przerwy, czas impulsu, wzmocnienie, Ti, Td oraz wyświetlić w formie kwerenda widok tabeli.

Kod formularza zawiera procedury powiązane z kwerędą wszystko.

Pisałeś ze na podstawie tego formularza można zbudować kwerendę pobierającą parametry z tych trzech combobox'ów i to jest dość proste - a możesz to opisać troche bardziej szczegółowo jak to zrobić?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 9087044
    marek003
    Poziom 40  
    Piszę na ślepo bo nie mam w pracy akcessa a wczoraj tylko przez chwilę zerknąłem do wnętrza bazy.
    Jeżeli kwerenda4 działa z wpisanymi "z ręki" danymi to:
    W kwerendzie w miejscu gdzie masz wpisane [materiał na obróbkę] (w kryterium)wciśnij prawy klawisz muszki i wybierz buduj... (czy twórz...). Pojawi się okno. Wybierz z jednego z "dolnych" okienek Forms, wyszukaj i wybierz formularz "wszystko" (tam gdzie sa te comboboxy), znajdź i zaznacz nazwę odpowiedniego comboboxa i dwukrotnie wciśnij na <wartość>
    "kod" wejdzie ci do "górnego" okienka.
    Zamień w tym okienku ciąg "Wyr" na dwukropek lub równa się (teraz nie pamiętam)

Zrób to dla każdego kryterium.

Oczywiście zanim wywołasz kwerende4 musisz mieć otworzony formularz z wybranymi opcjami. (najlepiej docelowo wywołanie tej kwerendy podpiąć pod drugi przycisk na formularzu)

Wrócę do domu to sprawdzę moje rady w wolnej chwili - bo też dawno nie "bawiłem" się akcessem i na pamięć ciężko radzić.

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

Tak jak pisałem radziłem na ślepo. Teraz szczegółowiej i dokładniej bo było parę błędów.
    Otwierasz kwerende4 w projekcje. Klikasz prawym w kryteria gdzie jest [obróbka] i wybierasz "Konstruuj..." (blisko byłem:) )
    Otworzy się okno Konstruktora wyrażeń z lewego dolnego okienka wybierasz Forms - wszystkie formularze - wyszukiwanie.
    Teraz w środkowym okienku odszukujesz odpowiednią nazwę comboboxa dla obróbki czyli "cborodzajobróbki" i w prawym dolnym okienku dwukrotnie klikasz "<wartość>"
    "Kod" wpiszę się w okienko główne konstruktora wyrażeń.
    Usuń wcześniejszy wpis [obróbka] i "<<Wyr>>"
    Ma zostać
    Forms![wyszukiwanie]![cborodzajobróbki]

Zrób tak analogicznie dla każdego kryterium (oczywiście inne comboboxy)

Zapisz kwerendę i już.
    Ale teraz przed włączeniem kwerendy4 musisz włączyć formularz wyszukiwanie i wybrać jakieś wartości (bo inaczej będziesz musiał podawać wartości z ręki).
    Można do formularza dodać przycisk otwierający kwerendę Z tym że trzeba pamiętać że po wykonaniu zapytania i zmianie parametrów w formularzu należy wcześniej zamnknąć kwerendę4 bo inaczej będzie pokazywać "stare" dane.

Myślę że jasno wytłumaczyłem. Jak nie to pytaj.

Poniżej przykłąd
    Załączniki:
    • Baza danych 2.zip (74.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 9091278
    martusia53
    Poziom 9  
    Serdeczne dzięki za pomoc. Póki co wszystko wydaje sie już jasne. :) Pozdrawiam
  • #8 9097429
    martusia53
    Poziom 9  
    cześć
    przebudowałam troche jeszczet tą baze, ponieważ w polu "materiał elektrody" po rozwinieciu poka kompi pojawiały sei powtarzane materiały. Usunełam to dodając nową tabele i połączyłam ją relacyjnie z reszta. Wszystko dzała jak sie wpisuje z ręki to co che wyszukać ale nie mam pojęcia czemu ale ta kwerenda jednak nie działa przy otwieraniu z formularza. nie wyświetla mi zadnych wyników mimo iż kryterium wybrałam tak jak pisałeś.
    dołaczam to co teraz zrobiłam. pozdrawiam
    Załączniki:
    • Baza danych.zip (96.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 9098541
    marek003
    Poziom 40  
    Zmieniłaś tabele źródłowe w combobox'ach. Dodałaś dodatkową kolumnę i to "z przodu".
    Kwerenda dlatego nie wykonuje poleceń bo comboboxy zwracają w wyniku nie nazwy tylko liczby porządkowe: pierwszy cyfr np 1, drugi i trzeci litery np A i Z a takich danych nie masz w tabelach.

Wejdź w widok projektu formularza "wyszukanie", stań na comboboksie i zmień we właściwościach "kolumna powiązana" z 1 na 2 (bo w drugiej kolumnie masz nazwy a nie w pierwszej) zrób tak dla wszystkich i wszystko ruszy.

We właściwościach "Kolumna powiązana" jest zaraz pod "źródło wierszy"
  • #10 9220966
    martusia53
    Poziom 9  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Stworzyłam analogiczną bazę (do tej co jest wyżej) tylko z rozszerzeniem "adp" i połączyłam z SQL EXPRESS 2005.

i w tym momencie mój problem jest taki sam: nie wiem jak powiazać te pola kombi (któbe są na formularzu) z procedurą wyszukującą,

po połączeniu z SQL nie mogę znaleźć konstruktora wyrażeń, a polecenie: "Forms![wyszukiwanie]![cborodzajobróbki]" nie działa.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
  • #11 9225591
    marek003
    Poziom 40  
    Niestety tu ci nie pomogę gdyż nie mam żadnej wiedzy na temat SQL EXPRESS 2005. Poznawałem (i to dość dawno) tylko access'a i tylko z jego narzędzi (i to nie wszystkich) potrafię korzystać.

Proponuję założyć oddzielny temat dotyczący właśnie SQL EXPRESS 2005 (ewentualnie jeszcze chwilę poczekać może ktoś zajrzy).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z powiązaniem pól kombi w formularzu Access z kwerendą, aby wyświetlać szczegółowe dane dotyczące obróbki materiałów na podstawie wybranych parametrów: materiał na obróbkę, materiał elektrody oraz rodzaj obróbki. W odpowiedziach zasugerowano, aby w kwerendzie odwołać się do wartości z comboboxów oraz dodać odpowiednie tabele z danymi. Użytkownik załączył przykładową bazę danych, a następnie wprowadził zmiany w tabelach, co spowodowało problemy z wyświetlaniem wyników. Ostatecznie, rozwiązaniem było dostosowanie właściwości comboboxów, aby zwracały odpowiednie nazwy zamiast wartości liczbowych. Pojawił się również nowy problem związany z bazą danych w SQL Express, gdzie użytkownik nie mógł znaleźć odpowiednich narzędzi do powiązania pól kombi z procedurą wyszukującą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA