logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate - analiza S.M.A.R.T. i realokowane sektory po naprawie bad sectorów

antares 01 Lut 2011 00:35 1736 2
REKLAMA
  • #1 9085560
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam !

Zanim przejdę do samego SMART-a chciałbym opisać zachowanie dysku.
    Mam go podpiętego, jako drugi. System mam na innym i ostatnio podczas uruchamiania komputera system nie mógł się do końca "załadować" słychać było tylko takie piski, jakby właśnie głowica zdzierała talerz.
    Dysk systemowy okazał się dobry, natomiast ten o którym będzie mowa okazał się uszkodzony.
    Uruchomiłem komputer z pod Hirensa z podpiętym dyskiem tym uszkodzonym. Ciężko było odnaleźć dysk, ale udało się po dłuższym czasie, jedna z partycja była niedostępna, do drugiej dostęp ograniczony.
    Zależało mi na danych z dysku, więc zapuściłem Victorie i wykrył mi bad sectory.
    Programem HDAT2 naprawiłem bad sectory i dysk zaczął być normalnie widziany, co pozwoliło mi na skopiowanie danych.
    W MHDD wyzerowałem dysk, oraz wykonałem remap dysku. Potem standardowe testy w HD tune, crystal disk, bad sectorów nie wykryto.
    No ale niepokoi mnie SMART dysku a w zasadzie ilość sektorów realokowanych.
    Dysk miałem od razu oddać na gwarancję, bo nie dało się uruchomić systemu, nie były widoczne partycje, ale zależało mi na danych, więc podjąłem próbę naprawy.
    Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, oddając na gwarancję, dysk mi odeślą z powrotem, że jest sprawny, z drugiej strony oddając z bad sectorami tez by mi wyzerowali i zremapowali dysk i oddali jako sprawny.

Jak myślicie, czy SMART tego dysku i liczba realokowanych sektorów może być brana pod uwagę przy gwarancji, czy mi jej w ogóle nie uwzględnią, ponieważ dysk jest sprawny? Pozostały mi ostatnie dwa miesiące gwarancji.

Oto smart dysku.
    Seagate - analiza S.M.A.R.T. i realokowane sektory po naprawie bad sectorów
    Zdjęcia, oraz wszelką grafikę dodajemy za pomocą opcji "Dodaj obrazek". Poprawiłem ale proszę zapamiętać i stosować. (gsm_virus)
  • REKLAMA
  • #2 9085634
    szafarz
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Jak widać dysk ma 105 uszkodzonych sektorów i powinieneś go reklamować. Seagate raczej przyśle nowy dysk, ewentualnie pośrednik może zrobić manewr z "usuwaniem badsectorów". W takiej sytuacji natychmiast oddaj dysk z powrotem z podaniem tej samej przyczyny. Dołącz zamieszczony wydruk.
  • #3 9293143
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Dysk zaczął "padać" coraz bardziej, oddałem na gwarancje i dostałem nowy.
REKLAMA