logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD LG W2284F zalany wodą - można usunąć samemu plamy?

kamso 01 Lut 2011 20:51 13855 5
REKLAMA
  • #1 9089237
    kamso
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć

Monitor został zalany wodą. W zasadzie bardziej pasowałoby słowo "zachlapany". Podczas pracy przy komputerze straciłem panowanie nad otwartą butelką wody mineralnej (niegazowanej :D). Skończyło się to chlapnięciem wodą na monitor. Woda spłynęła po matrycy do środka obudowy i wyciekła dołem. Monitor się wyłączył i myślałem, że jego żywot jest zakończony. Natychmiast wyłączyłem kompa.

Na następny dzień podłączyłem zasilanie do monitora żeby zobaczyć, czy da jakieś oznaki życia. Ku moje zdziwieniu ożył. Włączył się normalnie i wyświetla to, co normalnie wyświetla włączony monitor przy wyłączonym kompie. Wiem, że nie jest to podłączenie pod kartę graficzną (tego jeszcze nie robiłem), więc nie jestem pewien jak będzie z wyświetlaniem normalnego obrazu, jednakże po samym podłączeniu zasilania nie widzę żadnych problemów z wyświetlaniem obrazu.

Problemem jest coś jakby zaparowanie/zamoczenie matrycy. Na większości powierzchni jest widoczne ciemniejszy obszar niż normalnie. Wygląda to dokładnie jak częściowo mokry kawałek materiału - tam gdzie mokre, tam jest ciemniejsze.
    Monitor stoi nieużywany od 2 dni, liczyłem, że po prostu wyschnie. I faktycznie widać pewne oznaki przesychania, jednakże "wyschło" może z 1% tego co było "mokre". W tym tempie to ja prędzej umrę niż to samo wyschnie.

Moje pytanie są następujące:
    1) jakie widzicie perspektywy dla tego monitora?
    2) czy ewentualne włączenie i używanie monitora może spowodować jego wyschnięcie (poprzez nagrzanie się)?
    3) czy macie jakiekolwiek propozycje zaradzenia tej sytuacji w stylu "zrób to sam?"

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9089258
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    1. Matryca do wymiany, lub wymiana monitora na inny.
    2. Nie. ( Wlasciwie wyschnie, ale slad zostanie )
    3. Patrz punkt 1.
  • REKLAMA
  • #3 9089375
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Miałem podobny przypadek z tym, że ja przed ponownym włączeniem wysuszyłem monitor myślę b.dokładnie suszarką do włosów na minimalnej temperaturze. Zacząłem to zaraz po zamoczeniu ustawiając monitor w pionie i dmuchając ciepłe powietrze szczelinami w obudowie. Nie został żaden ślad.
  • REKLAMA
  • #4 9090723
    kamso
    Poziom 2  
    Może być ciężko z wysuszeniem suszarką, gdyż monitor nie ma żadnych otworów wentylacyjnych, obudowa jest jednolita. Jedyne szpary to takie na łączeniu plastików i pomiędzy obudową i matrycą. Jednakże spróbuję.

Do listy moich pytań chciałbym dodać kolejne:

4. Czy używanie monitora w takim stanie poza wkurzającymi smugami może spowodować pogorszenie jego stanu/utratę szansy na jako-taką naprawę? Myślę, że w ostateczności będę mógł żyć z takim defektem, ale jeśli grozi to eksplozją monitora/wyłysieniem/bezpłodnością lub zagładą niedźwiedzi polarnych, to zutylizuję grata :D
  • REKLAMA
  • #5 9095073
    kamso
    Poziom 2  
    Widzę, że ciężko o jakieś wskazówki, przypadek jest raczej nieciekawy. Podbijam ostatni raz :D

Włączyłem dzisiaj monitor i w sumie działa. Obraz wyświetla się na całej powierzchni tylko, miejscami nie jest najlepszy :D Zdjęcie może lepiej zobrazuje sytuację.

LCD LG W2284F zalany wodą - można usunąć samemu plamy?

Będzie co z tego jeszcze? Nie da się wyczyścić matrycy od środka?
  • #6 9095914
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Da się wyczyścić, ale do tego trzeba trochę wiedzy na temat budowy matrycy i bardzo czystego środowiska do tych prac. Matrycę trzeba całą rozebrać i dopiero każdy element czyścić. Trzeba używać materiałów bezpyłowych i nie pomylić kolejności folii rozpraszających jak i strony awers i rewers. Ostrożność wskazana także przy wyjmowaniu szkła, aby nie uszkodzić taśm pomiędzy logiką a szkłem matrycy. Najlepiej powierzyć tą czynność bardziej doświadczonemu koledze lub serwisowi.
REKLAMA