logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson SX218 nie drukuje czarnego tuszu mimo pełnego poziomu - co robić?

zona 02 Lut 2011 00:50 14757 9
REKLAMA
  • #1 9090471
    zona
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam.

Problem dotyczy drukarki (urządzenie wielofunkcyjne) Epson sx218 która nie drukuje czarnego koloru (tuszu)
    innymi kolorami drukuje bez problemu (tusze to zamienniki) na których drukowała już kilka wydruków (mono i kolor) i było ok.Wskaźnik tusz wskazuje czarnego ok. 60% a pozostałych ok.85%.Po czyszczeniu dysz i głowicy zauważyłam spadek tuszu.

Podsumowując napiszę co już zrobiłam by znaleźć problem:
    - czyszczenie dysz (programowe) .
    - czyszczenie głowicy (programowe).
    - najnowsze sterowniki (aktualizacja ze strony producenta).
    - wszelkie ustawienia (menu główne) między innymi;typ papieru,kolory,szarości,jakość wydruku.
    Nadal zachowuje się tak samo - w wydruku testowym są wszystkie kolory oprócz czarnego .

Bardzo proszę o pomoc bo mi skończyły się pomysły :(
    Może to coś banalnego ale my kobietki ...
  • REKLAMA
  • #2 9090495
    among
    Poziom 31  
    Ocena: 99
    Próbowałaś zdjąć kartridż i udrożnić go?
  • REKLAMA
  • #3 9090518
    zona
    Poziom 10  
    kartridż to ten tusz (pojemnik)
  • Pomocny post
    #4 9090532
    among
    Poziom 31  
    zona napisał:
    kartridż to ten tusz (pojemnik)

Tak. Może po prostu zdarzyło mu się zaschnąć :)
  • #5 9091823
    zona
    Poziom 10  
    Wymieniłam kartridż na nowy drukarka wskazuje czarnego tuszu stan pojemności 100% a inne kolory tak ok, 65% kolor inne drukuje i kopiuje ok. czarny bez zmian brak koloru przy wydruku (kolor,szarości) jak i przy kopiowaniu . A może aktualizować sterowniki ?
  • REKLAMA
  • #6 9092003
    among
    Poziom 31  
    Możesz spróbować ze sterownikami, zobaczymy czy to coś zmieni. Znajdują się one tutaj: Link
  • #7 9093426
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Zapchana dysza głowicy. Albo kup kartridż udrożniający albo oddaj do serwisu. Może być konieczne wymontowanie głowicy. Ew. spróbuj z płynem udrożniającym i wacikiem. Nalej na niego trochę tego płynu a następnie umieść tam gdzie parkuje karetka. Następnie zrób czyszczenie głowicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 9139008
    zona
    Poziom 10  
    Po kilku bezsilnych próbach , postanowiłam zakupić oryginalne tusze i oddać Epsona do serwisu . Szkoda było mi jednak tych zamienników więc chciałam ich wykorzystać na jakieś tam druki i nagle po 10 dniach zaczął drukować na czarno (jak niby nigdy nic) i teraz wszystko z wydrukami jest w 100% ok.Zrobiłam już kilka druków mono i działa , co mogło być przyczyną tego zjawiska ?
  • REKLAMA
  • #9 9139227
    wojtekflis
    Poziom 19  
    Ocena: 59
    Zaczęła drukować na oryginalnych?
  • #10 9143471
    zona
    Poziom 10  
    No nie - nie zdążyłam ich kupić (oryginalnych) zaczęła drukować na tych zamiennikach które włożyłam jej od początku jak ją kupiłam (Epsona) teraz już wydrukowała kilka ładnych wydruków na czarno i jest ok . Nadal chyba będę używała tych zamienników bo jakość jest dobra . nie wiem co mogło być przyczyną ale myślę że może po prostu gdzieś coś było zapowietrzone ? ... .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Epson SX218, która nie drukuje czarnego tuszu, mimo że inne kolory działają poprawnie. Po przeprowadzeniu czyszczenia dysz i głowicy oraz aktualizacji sterowników, problem nie ustąpił. Po wymianie kartridża na nowy, czarny tusz nadal nie był drukowany. Użytkownik rozważał aktualizację sterowników oraz serwis, jednak po kilku dniach drukarka zaczęła drukować na czarno, co mogło być spowodowane zapowietrzeniem lub innym problemem z tuszem. Użytkownik planuje kontynuować używanie zamienników, które okazały się wystarczające.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA