logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson SX425W - brak druku w czerni po wymianie tuszy na zamienniki. Co robić?

szebasztjan 25 Sty 2012 12:19 9176 8
REKLAMA
  • #1 10445866
    szebasztjan
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam problem z drukarką Epson SX425W, a mianowicie: nie chce ona drukować w czerni. W innych kolorach drukuje bez żadnych przeszkód. Problem pojawił się, gdy wymieniłem wszystkie zużyte, oryginalne tusze na zamienniki. Dodam, że nie były to zamienniki najtańsze i najgorszej jakości, a wręcz przeciwnie. Kupiłem tusze najlepszej jakości, o konsystencji pigmentowej, co gwarantuje niezasychanie tuszu w głowicy. Posiadają one dodatkowo certyfikaty jakości. Tak przynajmniej pisało na stronie sprzedawcy. Drukarka ponadto wykrywa tusze jako oryginalne, marki Epson. Nie wiem co mam robić, a zależy mi na ciągłym drukowaniu. Próbowałem kilkakrotnie czyścić głowicę za pomocą programu Epson Status Monitor 3, ale nie dało to zadowalających efektów. Macie jakieś pomysły? Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 10447346
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Złóż reklamacje Epson nie lubi zamienników nawet "najlepszych"
    Pozdrawiam
  • #3 10447766
    szebasztjan
    Poziom 9  
    złożyć reklamację? Przecież te tusze, które zakupiłem już zostały trochę wykorzystane.Myślę , że sprzedawca raczej nie odda kasy. Nie wiem, może oddam drukarkę do serwisu, mam jeszcze na nią gwarancję. Ale boję się, że mi jej nie przyjmą, bo drukarka przestała działać z mojej winy.
  • REKLAMA
  • #4 10447920
    BOBBY1234
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Drukarki Epson to najgorszy syf pod względem stosowania zamienników, zawsze są z nimi problemy. Drukują dobrze ale tylko na oryginałach. Miałem jeden kombajn Epsona, włożyłem zamienniki i musiałem wyrzucić drukarkę na złom, głowica zaschła na amen, w żaden sposób nie dało się jej przeczyścić.
    Szukaj kogoś kto spróbuje ją przeczyścić póki nie zaschła na amen.
  • #5 10448834
    szebasztjan
    Poziom 9  
    A może założenie oryginalnego tuszu coś da, jak myślicie?
  • REKLAMA
  • #6 10449720
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Możesz spróbować. Zrób na nim kilka razy czyszczenie głowicy. Spowoduje to jednak zużycie wszystkich tuszy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 10449916
    plahenryk
    Poziom 16  
    Ocena: 111
    Mam kolegę który ma Epsona i miał podobny problem. Wymienił czarny tusz na nieoryginalny i drukarka przestała drukować. Ponieważ była na gwarancji założył stary i wysłał do naprawy. Był niezmiernie zdziwiony gdy po trzech dniach dostał naprawioną drukarkę z nowymi tuszami. Teraz sam napełnia kardridże ale tuszami pigmentowymi. W internecie jest dużo informacji na ten temat.
  • REKLAMA
  • #8 10454833
    BOBBY1234
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Do plahenryka

Coś mi się nie chce wierzyć, trzy dni to idzie przesyłka w tę i z powrotem, w serwisie to trzymają co najmniej kilka dni. A jeszcze żeby dali nowe tusze to już dziw nad dziwy.
  • #9 10458842
    szebasztjan
    Poziom 9  
    Pięknie. Po odczekaniu kilku dni zrobiłem czyszczenie głowicy za pomocą programu Epson Manager. Na pierwszy rzut oka, zauważyłem znaczącą poprawę. Drukarka drukowała jakieś 10% testu w czerni, więc zrobiłem jeszcze kilkakrotne czyszczenie głowicy, aż do zużycia tuszy. Kiedy włożyłem nowe tusze (zamienniki), sytuacja się diametralnie pogorszyła. Teraz drukuje tylko kolor żółty. A innych kolorów WCALE nie drukuje. Myślicie, że da się coś jeszcze zrobić? Może kupię płyn udrażniający.

Moderowany przez rys57:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). Link usunięto.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson SX425W, która przestała drukować w czerni po wymianie oryginalnych tuszy na zamienniki. Mimo że zamienniki były wysokiej jakości i drukarka je wykrywała jako oryginalne, czarny tusz nie działał. Użytkownik próbował kilkakrotnie czyścić głowicę za pomocą programu Epson Status Monitor 3, co przyniosło jedynie częściową poprawę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że drukarki Epson mają problemy z zamiennikami, a najlepszym rozwiązaniem może być powrót do oryginalnych tuszy. Wskazano również na możliwość oddania drukarki do serwisu, gdzie może być naprawiona z nowymi tuszami. Użytkownik rozważa zakup płynu udrażniającego, aby spróbować przywrócić funkcjonalność drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA