logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Whirlpool MD 131/WH - brak reakcji po naprawie zapadki drzwiczek

filip9519 02 Lut 2011 09:54 1874 6
  • #1 9091003
    filip9519
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam ! Mam problem z mikrofalówką , otóż wczoraj zepsuła mi się zapadka od drzwiczek (zeskoczyła). Rozebrałem i cofnąłem ją na swoje miejsce. Drzwiczki działają ale jest drugi problem . Po włączeniu do prądu nie włącza się , nie podświetla się wyświetlacz ani nie reaguje na nic . Sprawdzałem próbówką i na grzałce pokazuje oraz na poszczególnych elementach(nie wszystkich)napięcie.Jak to możliwe ze od zepsutych drzwiczek (które juz działają) zepsuła się mikrofala?
  • #2 9091714
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1262
    Większość mikrofal ma podwójną blokadę drzwi. Przy otwieraniu najpierw jedna odcina zasilanie, a następnie druga zwiera to co jest już odłączone. Jeśli pierwszy stopień zawiedzie (lub ktoś gmera tam np. widelcem ;) ) to chyba łatwo się domyślić co się dzieje. Poszukaj bezpiecznika.

PS. Próbnikiem można w takim sprzęcie szukać zdechłego chrząszcza w radiatorze - a do diagnozy usterek kup za parę złotych miernik! :)
  • #3 9091727
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    No to teraz trzeba wziąć omomierz w łapkę, zamiast tego tam "przyrządu" pomiarowego na pe, i dokonać pomiaru (przy wyłaczonej mikrofalówce z sieci !! ) mikrowyłączników i bezpieczników.
    Uwaga! Napięcia w działającej mikrofalówce sięgają paru kV !
  • #4 9092832
    filip9519
    Poziom 10  
    oby dwa włączniki działają a mikrofalówka nadal się nie włącza
  • #5 9092841
    movzx
    Poziom 40  
    Bo klikają? Czy sprawdziłeś omomierzem przejście?
    Przypominam o już dwukrotnie wspomnianych bezpiecznikach.
  • #6 9093347
    filip9519
    Poziom 10  
    nie bo klikają tylko rozłączają napięcie a bezpiecznik jest dobry
  • #7 9094565
    movzx
    Poziom 40  
    Po nitce do kłębka, od kabla zasilającego do płytki sterownika.
    Jeśli chcesz bardziej szczegółową pomoc to chyba przyda się zdjęcie albo dwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofalówką Whirlpool MD 131/WH, która przestała działać po naprawie zapadki drzwiczek. Mimo że drzwiczki działają, urządzenie nie włącza się, nie podświetla wyświetlacza, a napięcie jest obecne na niektórych elementach. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie podwójnej blokady drzwi, bezpieczników oraz mikrowyłączników. Zalecają również użycie omomierza do pomiaru przejścia oraz dokładne śledzenie połączeń od zasilania do płytki sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA