logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle: Jak ustawić odległość polygonu masy od ścieżek?

Michalo_007 02 Lut 2011 16:07 4598 5
REKLAMA
  • #1 9092660
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Chciałem zrobić wspólną mase na płytce jednak, rysuję obszar za pomocą narzędzia Polygon, potem zmieniam nazwę na GND i klikam RETSNETS. Wtedy wyskakuje błąd :

"signal "GND" contains an invalid polygon"

A po kliknięciu OK następny :

"Error while processing Polygons"

Szukałem na necie ale nic nie znalazłem, ktoś nie co ten błąd oznacza i jak go wyeliminować ?

Dodano po 13 [minuty]:

Dobra okazało się że w zakończeniu kształtu było kilka liń nakładających się na siebie jest Ok tylko teraz jak ustawić odległość od ścieżek itp..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9092751
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Cały kłopot w tym że rysowanie obrysu Polygon'u (wielokąta) nie może zachodzić na siebie.

Dobrym przykładem może być rysowanie ósemki za jednym pociągnięciem ołówka.
    Wtedy linia przecina już narysowany wcześniej obrys. I własnie tego należy się wystrzegać przy rysowaniu Polygon'u.
  • REKLAMA
  • #3 9093464
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Pozostaje teraz problem ustawienia odległości pól od ścieżek itp..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9093507
    marco47
    Poziom 41  
    Te wszystkie ustawienia wykonasz jak użyjesz narzędzia Info, a później zaznaczysz obrys Polygonu.
    Otworzy się nowe okno w którym będziesz miał do wyboru potrzebne funkcje.
    Te zmiany dokonujesz już na istniejącym Polygonie.
    Jeżeli zaczynasz tworzyć nowy Polygon, to potrzebne parametry ustawiasz na pasku narzędzi (górna belka)
    Za odległość od ścieżek odpowiada Isolate.
  • REKLAMA
  • #5 9093900
    Michalo_007
    Poziom 14  
    Dzięki wielkie za pomoc. Mam jeszcze problem z usunięciem z danej części płytki tej wspólnej masy. Tzn chciałbym usunąć część tej wsp. masy
  • Pomocny post
    #6 9093982
    marco47
    Poziom 41  
    Aby usunąć jakąś część masy (Polygon), możesz tak poprowadzić obrys aby wykluczyć tą powierzchnię.
    Tylko pamiętaj o nie przecinaniu się linii obrysu jednego Polygonu.

Możesz również dodatkowo dodać warstwę w Display/ bRestrict(42) (tRestrict 41).
    Wtedy obrysowany nowym Polygon'em (bez nazwy GND) lub prostokątem (Rect) z tej warstwy, nie zostanie wypełniony obszarem masy.
REKLAMA