Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EAGLE - rysowanie polygonu dla ścieżek - pytanie

piotr8605 13 Oct 2012 10:27 2868 8
Altium Designer Computer Controls
    piotr8605
    Level 14  
    Witam,
    w jaki sposób mogę obrysować te 2 ścieżki widoczne na obrazku polygonem?

Dla masy wpisałem: GND, ustawiłem szerokość i izolację i narysowało polygon, a tutaj jak próbuję narysować polygon, to pojawiają się tylko 2 obszary po jednej i po drugiej stronie ścieżki niepołączone z tą ścieżką.
    Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest wpisanie nazwy ścieżki np.:N$16 (tak próbowałem i powstają te 2 obszary niepołączone):

• Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    yogi009
    Level 43  
    Masa [GND] rozlewa się wszędzie tam, gdzie ma możliwość dostępu. Układ Twoich ścieżek (za małe odległości między ścieżkami i padami) nie "puszcza" masy do tych pól w środku na pierwszym obrazku. Odległości te można konfigurować w parametrach. Innym rozwiązaniem jest dołączenie tych wewnętrznych rozlanych pól do której ze ścieżek sygnałowych, rysujesz wtedy następny polygon i nadajesz mu nazwę zgodną z nazwą ścieżki sygnałowej. Zwróć jeszcze uwagę na ustawienie "kolejności" kilku polygonów (będą one zazwyczaj nakładane jeden na drugi), nie pamiętam w tej chwili nazwy tego parametru, może rank, czy coś takiego. Kolejne wartstwy to 0, 1, itd. W efekcie uzyskasz odstęp wokół małego wewnętrznego polygonu od reszty dużego polugonu, nawet jeśli ten mały jest położony na obszarze dużego.
  • Helpful post
    marco47
    Level 41  
    Aby nie powstawały niepołączone powierzchnie masy, należy odznaczyć opcję jak poniżej:
    Robisz to narzędziem Info najeżdżając na krawędź Polygon'u.

Nazwy Polygon'u i nie tylko nadajesz za pomocą narzędzia Name.
  • Altium Designer Computer Controls
    piotr8605
    Level 14  
    Quote:
    Robisz to narzędziem Info najeżdżając na krawędź Polygon'u.
    Nazwy Polygon'u i nie tylko nadajesz za pomocą narzędzia Name.

Dzięki za cenne informacje:)

Quote:
    Zwróć jeszcze uwagę na ustawienie "kolejności" kilku polygonów (będą one zazwyczaj nakładane jeden na drugi), nie pamiętam w tej chwili nazwy tego parametru, może rank, czy coś takiego. Kolejne wartstwy to 0, 1, itd. W efekcie uzyskasz odstęp wokół małego wewnętrznego polygonu od reszty dużego polugonu, nawet jeśli ten mały jest położony na obszarze dużego.

Jeśli polygony będą na siebie zachodzić, to nie jest to błędem?
    marco47
    Level 41  
    Zachodzenie Polygon'ów nie jest błędem, jeżeli panujesz nad ich ustawieniami.

Czym niższy numer opcji Rank, tym ważniejszy jest dany Polygon.
    Oczywiście mogą to być Polygony z tą samą nazwą, jak i również z innymi dowolnymi.
    Nie ma znaczenia nazwa danego Polygonu, tylko jego priorytet, ustawiony w Rank.
    piotr8605
    Level 14  
    A czy mogę podczas wyboru polygonu wpisać w wiersz poleceń u góry np. GND, VCC, N$5 itd, aby utworzyło mi od razu kilka polygonów?
    marco47
    Level 41  
    Niestety, nie można tworzyć na raz kilka Polygon'ów. :|
    Każdy tworzysz osobno, obrysowując dany obszar, później nadając mu nazwę i ustawiając dla niego odpowiednie parametry.
    piotr8605
    Level 14  
    Gdy tworzę polygon z masy (górna ścieżka), to nie mam żadnego błędu, lecz gdy tworzę kolejny polygon z zasilania (dolna ścieżka) i ustawiam Rank na:2, to wówczas pojawiają się błędy związane z odległością, które widać na rysunku:
    Czy jest jakiś sposób, aby tych błędów nie było?
    marco47
    Level 41  
    Aby jednoznacznie odpowiedzieć, wklej plik z projektem płytki, aby to dokładnie sprawdzić.
    Takie oglądanie obrazka nic nie daje.
    Należy sprawdzić wszystkie opcje które ustawiałeś , mogące powodować takie błędy o których piszesz.