logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EAGLE - jak obrysować ścieżki polygonem, by były połączone?

piotr8605 13 Paź 2012 10:27 3081 8
REKLAMA
  • #1 11406234
    piotr8605
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam,
    w jaki sposób mogę obrysować te 2 ścieżki widoczne na obrazku polygonem?

Dla masy wpisałem: GND, ustawiłem szerokość i izolację i narysowało polygon, a tutaj jak próbuję narysować polygon, to pojawiają się tylko 2 obszary po jednej i po drugiej stronie ścieżki niepołączone z tą ścieżką.
    Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest wpisanie nazwy ścieżki np.:N$16 (tak próbowałem i powstają te 2 obszary niepołączone):

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11406384
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Masa [GND] rozlewa się wszędzie tam, gdzie ma możliwość dostępu. Układ Twoich ścieżek (za małe odległości między ścieżkami i padami) nie "puszcza" masy do tych pól w środku na pierwszym obrazku. Odległości te można konfigurować w parametrach. Innym rozwiązaniem jest dołączenie tych wewnętrznych rozlanych pól do której ze ścieżek sygnałowych, rysujesz wtedy następny polygon i nadajesz mu nazwę zgodną z nazwą ścieżki sygnałowej. Zwróć jeszcze uwagę na ustawienie "kolejności" kilku polygonów (będą one zazwyczaj nakładane jeden na drugi), nie pamiętam w tej chwili nazwy tego parametru, może rank, czy coś takiego. Kolejne wartstwy to 0, 1, itd. W efekcie uzyskasz odstęp wokół małego wewnętrznego polygonu od reszty dużego polugonu, nawet jeśli ten mały jest położony na obszarze dużego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11406399
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Aby nie powstawały niepołączone powierzchnie masy, należy odznaczyć opcję jak poniżej:
    Robisz to narzędziem Info najeżdżając na krawędź Polygon'u.

Nazwy Polygon'u i nie tylko nadajesz za pomocą narzędzia Name.
  • REKLAMA
  • #4 11406560
    piotr8605
    Poziom 14  
    Cytat:
    Robisz to narzędziem Info najeżdżając na krawędź Polygon'u.
    Nazwy Polygon'u i nie tylko nadajesz za pomocą narzędzia Name.

Dzięki za cenne informacje:)

Cytat:
    Zwróć jeszcze uwagę na ustawienie "kolejności" kilku polygonów (będą one zazwyczaj nakładane jeden na drugi), nie pamiętam w tej chwili nazwy tego parametru, może rank, czy coś takiego. Kolejne wartstwy to 0, 1, itd. W efekcie uzyskasz odstęp wokół małego wewnętrznego polygonu od reszty dużego polugonu, nawet jeśli ten mały jest położony na obszarze dużego.

Jeśli polygony będą na siebie zachodzić, to nie jest to błędem?
  • #5 11406603
    marco47
    Poziom 41  
    Zachodzenie Polygon'ów nie jest błędem, jeżeli panujesz nad ich ustawieniami.

Czym niższy numer opcji Rank, tym ważniejszy jest dany Polygon.
    Oczywiście mogą to być Polygony z tą samą nazwą, jak i również z innymi dowolnymi.
    Nie ma znaczenia nazwa danego Polygonu, tylko jego priorytet, ustawiony w Rank.
  • #6 11439388
    piotr8605
    Poziom 14  
    A czy mogę podczas wyboru polygonu wpisać w wiersz poleceń u góry np. GND, VCC, N$5 itd, aby utworzyło mi od razu kilka polygonów?
  • REKLAMA
  • #7 11440132
    marco47
    Poziom 41  
    Niestety, nie można tworzyć na raz kilka Polygon'ów. :|
    Każdy tworzysz osobno, obrysowując dany obszar, później nadając mu nazwę i ustawiając dla niego odpowiednie parametry.
  • #8 11462632
    piotr8605
    Poziom 14  
    Gdy tworzę polygon z masy (górna ścieżka), to nie mam żadnego błędu, lecz gdy tworzę kolejny polygon z zasilania (dolna ścieżka) i ustawiam Rank na:2, to wówczas pojawiają się błędy związane z odległością, które widać na rysunku:
    Czy jest jakiś sposób, aby tych błędów nie było?
  • #9 11462806
    marco47
    Poziom 41  
    Aby jednoznacznie odpowiedzieć, wklej plik z projektem płytki, aby to dokładnie sprawdzić.
    Takie oglądanie obrazka nic nie daje.
    Należy sprawdzić wszystkie opcje które ustawiałeś , mogące powodować takie błędy o których piszesz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak obrysować dwie ścieżki w programie EAGLE, aby utworzyć polygon, który będzie z nimi połączony. Odpowiedzi sugerują, że problem wynika z niewłaściwych odległości między ścieżkami a padami, co uniemożliwia rozlanie masy (GND) do wewnętrznych pól. Zaleca się dostosowanie parametrów odległości oraz dołączenie wewnętrznych pól do ścieżek sygnałowych. Użytkownik powinien również zwrócić uwagę na ustawienia "rank" polygonów, które określają ich priorytet. Zachodzenie polygonów nie jest błędem, o ile użytkownik kontroluje ich ustawienia. Niestety, nie można tworzyć kilku polygonów jednocześnie, każdy należy tworzyć osobno. W przypadku błędów związanych z odległością, zaleca się przesłanie pliku projektu do dokładnej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA