logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowe programy do zmiany kontrastu w wybranym obszarze zdjęcia

Fazzy 02 Lut 2011 21:01 3401 7
REKLAMA
  • #1 9094324
    Fazzy
    Poziom 10  
    Witam!

Mam pytanie: jakim programem mogę zmienić kontrast w danym miejscu na zdjęciu? Nie chodzi mi o całe zdjęcie, ale abym sam mógł zaznaczyć obszar gdzie ten kontrast ma być zmniejszony. Dodam, że nie stać mnie na photoshopa ;) Może coś darmowego? Albo z licencją na 30 dni oraz, aby nie zajmowało paru gb?

Tak na 'chłopski rozum' chodzi mi o to, aby np. dany kolor czerwony stał się mniej czerwony w danym miejscu na zdjęciu. Kontrast powinien to chyba załatwić.

Pozdrawiam!
    Fazzy
  • REKLAMA
  • #2 9094366
    kulfi82
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Lightroom (trial 30dni) sekcja develop -> adjustment brush (K). Prościej się chyba nie da. Masz plik RAW czy JPG ? Zresztą lightroom to i to Ci otworzy. Co do samego koloru to po chłopskiemu masz tam suwaki odpowiedzialne za każdy kolor :] Możesz sobie suwak przekręcić w lewo i zmniejszyć nasycenie czerwonego.
  • REKLAMA
  • #3 9094416
    blade-mrn
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Może być też GIMP (darmowy cały czas) choć jeśli chodzi o RAW to nie wiem czy da rade bo nigdy nie próbowałem
  • REKLAMA
  • #4 9094444
    Fazzy
    Poziom 10  
    dzięki za odpowiedzi. Już zacząłem ściągać tego Lightroom'a trail 30dni. Jak się uda to dam edycje i napiszę ;) Zdjęcie JPG.
  • #5 9103281
    pawel-foto
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    PS też ma chyba wersję 30 dniową. A jak to tylko jedno zdjęcie to podeślij i Ci to zrobię. Ja musiałem się na niego rzucić ;)
  • REKLAMA
  • #6 9172574
    jasikj
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Osobiście polecam do takich operacji photoshopa. Bardzo prosta sprawa. Jak będziesz zainteresowany daj znać a opiszę całą operację :)
    pozdrawiam...
  • #7 9236235
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    photoshop 7 chyba jest darmowy, tam znajdziesz podstawowe funkcje do obróbki zdjęć. szybko i sprawnie nadasz zdjęciom barw i nasycenia ... itd
  • #8 9236287
    pawel-foto
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    "chyba" :) Chyba na pewno ale przez 30 dni. Później już nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał darmowego programu do zmiany kontrastu w wybranym obszarze zdjęcia, preferując opcje, które nie zajmują dużo miejsca i są dostępne na próbę. Otrzymał kilka rekomendacji, w tym Adobe Lightroom (30-dniowa wersja próbna) z funkcją pędzla do korekcji, oraz GIMP, który jest darmowy na stałe, choć niektórzy użytkownicy mieli wątpliwości co do obsługi plików RAW. Inni sugerowali również Photoshop, który ma wersję próbną, oraz starszą wersję Photoshop 7, która może być dostępna za darmo. Użytkownik potwierdził, że pracuje z plikiem JPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA