logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera po starcie wentylatora na płycie Gigabyte Q35M-S2

trasher 03 Lut 2011 19:05 3674 12
REKLAMA
  • #1 9098360
    trasher
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witajcie,

Mam problem z komputerem od jakiegoś czasu. Po włączeniu przycisku zasilania na obudowie widać (i słychać). że wiatraki startują, po kolei: grafa, obudowa a potem cooler na procesorze i następuje restart. Dodam, iż restart ten następuje natychmiast po wystartowaniu wiatraka na procku. Problem występuje czasami, tzn raz się komp uruchomi i jakiś czas działa normalnie (Winx XP). Po wyłączeniu i ponownym włączeniu czasami nie chce sie uruchomić (nastepują wspomniane ciągłe restarty). Co robiłem:
    - wyjmowanie po kolei każdego sprzętu nic nie dało (ram, hdd, grafa, dvd), wiec to chyba nie jest problem z osprzętem
    - reinstall systemu nie pomógł

Zauważyłem ze jak się lekko dociśnie coller do procka to komp się nie restartuje ale na monitorze cisza.
    Dopóki komp działał to ustawienia biosu były defaultowe
    Czy to może być problem z dociskiem collera do procka i stąd nieskutecznym odprowadzaniem ciepła z niego? Z drugiej strony, jak już się kreci ten cooler i wszelkie inne to dlaczego na monitorze cisza?
    A może zasilacz za słaby? Mam Iboxa model SL-84000BTX 400W MAX. Zasilanie ATX 2x12 a na procek jest 2x2_12V?
    Sprzęt testowany w kilku różnych mieszkaniach i wszędzie to samo, więc odpada ew wahania/zakłócenia w sieci energetycznej.
    A może coś z samą płytą?
    Płyta i reszta są jeszcze na gwarancji. Problem w tym, że był już reklamowany i za każdym razem wracał niby sprawny ale problem prędzej czy później wyłaził.
    Zanim oddam ponownie do serwisu, może coś poradzicie? Przeoczyłem coś?
  • REKLAMA
  • #2 9098461
    among
    Poziom 31  
    Ocena: 99
    Sprawdź miernikiem napięcia na zasilaczu. Jeżeli masz możliwość to pożycz i podłącz inny zasilacz.
  • #3 9098473
    trasher
    Poziom 12  
    among napisał:
    Sprawdź miernikiem napięcia na zasilaczu. Jeżeli masz możliwość to pożycz i podłącz inny zasilacz.

Miernika nie mam, a do innego zasilacza może będę miał jutro dostęp, ale nie jest to pewne.

Edit:
    W tak zwanym międzyczasie poczytałem sobie forum i znalazłem post o prawidłowym doborze zasilaczy i niestety okazało się, iż mój zasilacz jest na czarnej liście. Więc krąg podejrzanych zawęża się.
  • REKLAMA
  • #4 9100989
    trasher
    Poziom 12  
    Podobne zapytanie wystosowałem do supportu Gigabyte i oto co dostałem w odpowiedzi:

""po wlączeniu do sieci nastepuje dwukrotne ciche pipniecie a nastepnie natychmiastowy reset i od nowa." - jest to normalne zachowanie platformy Vpro. Proszę zrobić CLR CMOS i podłączyć zasilanie i poczekać aż płyta się "uspokoi". Wtedy nacisnąć proszę POWER i poczekać na uruchomienie komputera. "

Oczywiscie zastosowalem sie do wskazowki i po dwukrotnym CLR CMOS pomoglo. Pytanie na jak dlugo to starczy?

Zastanawia mnie to "normalne" zachowanie platformy VPRO... Jesli takie zachowanie wystepuje co pare dni to chyba nie jest to normalne? Co mozna jeszcze w tej materii zrobic? Jakies ustawienia w BIOS-ie. Aktualnie zaladowane sa ustawienia Defaultowe.
  • #5 9101009
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9101094
    trasher
    Poziom 12  
    Łodyś napisał:
    Spróbuj zaktualizować bios. Wymień zasilacz na markowy o takiej samej mocy lub większej.

Mam kolejna odpowiedz z supportu:

"W momencie całkowitego odłączenia zasilania procedurę należy powtórzyć. Platforma Vpro charakteryzuje się specjalną konstrukcją i biosem i nie jest to standardowa płyt główna (do domowgo użytku) - rozwiązanie biznesowe. Następnym razem nie trzeba już robić CLR CMOS, proszę jedynie nie odłączać zasilania."

Czy mam przez to rozumiec, iz komp Musi byc wlaczony caly czas do sieci? Bo inaczej beda sie dzialy takie rzeczy? Hmm...

Co do update Biosu. Czytam Manuala do tej plyty i sa tam 3 propozycje:
    Q-Flash
    @bios (wprost z Windows)
    DOS-Flash utility

W BIOS-ie zauwazylem to Q-flash. Ale potrzeba do tego dyskietki z nowym biosem, wiec odpada. Pozostaje metoda wprost z Windows. Czy to bezpieczne? Robil to ktos z poziomu Windowsa? Dodam, iz nie potrafie odczytac aktualnej wersji BIOS, gdyz mam podlaczony monitor CRT i zanim sie uruchomi to widac juz okno uruchamiania Windows, wzglednie okno BIOS (po wcisnieciu Delete podczas uruchamiania)

Dodano po 34 [minuty]:

@Łodyś:
    Sprawdzilem sobie aktualna wersje BIOS-u za pomoca @bios z poziomu Windows i mam najnowsza.
  • #7 9101661
    globusek14
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Jak dla mnie wygląda to na usterkę płyty głównej. Przegrzanie chipsetu oraz uszkodzenie mostka.

Zakupiłem płytę MSI6747 i objaw był identyczny. Po instalacji systemu włączyłem komputer i działał poprawnie jednak po 30 minutach restart.
    Tak się to powtarzało przez parę godzin. Jednak gdy wyjąłem procesor i nałożyłem nową pastę to włączał się ale na monitorze zero obrazu.

Wpadł do mnie znajomy, posiedzieliśmy nad nią i stwierdziliśmy uszkodzenie chipsetu i mostka. Gdy nie ma obrazu mostek jest winny, gdy resetuje się to chipset zawinił.

Odeślij płytę na gwarancję i tyle. Jeżeli będziesz się bawił i spowodujesz dodatkową usterkę to nie przyjmą Ci gwarancji, do tego będziesz musiał opłacić wysyłkę w 2 strony i przegląd 50zł. Przeczytaj warunki gwarancji i następnie podejmij decyzję - czy warto bawić się w to.

Zasilacz oczywiście mógł być sprawcą uszkodzenia płyty głównej, jednak teraz jest już troszkę za późno.

Może być tak, że jeżeli płyta będzie leżeć nie używana to za parę godzin zaskoczy i będzie działać normalnie, jednak po pewnym czasie znowu odezwą się objawy.

Zastosowałeś się do tego co napisali Ci producenci? Widzisz jakieś poprawy?
  • #8 9102431
    trasher
    Poziom 12  
    Operacja CLR CMOS pomogła, tzn teraz płyta wstaje normalnie. Ale martwi mnie tylko, ze trzeba podtrzymywac caly czas zasilanie do ATX (w mniemaniu supportu) bo inaczej znow reset CMOS... Niby oficjalne stanowisko supportu, ale na zdrowy rozum biorac to przeciez nielogiczne i nieracjonalne.. Ze niby w firmach (a do nich jest dedykowana ta plyta) wszyscy maja UPS i nigdy sie nie zdarzaja zaniki napiecia? I nagle kilkanascie czy dziesiąt komputerow rozkrecac i zerowac CMOS? Zwlaszcza ze nie wszyscy sie musza znac na resecie CMOS. Dziwne...
    Nic, potestuje kompa z tym podtrzymaniem zasilania przez pare dni i odezwe sie jak to wyglada.

Dodatkowo jest taki myk z ta plyta, ze po wylaczeniu windows z menu, monitor wylacza sie ale wszystkie wiatraki nadal sie kreca.. Potrzeba dopiero przytrzymac kilka sekund przycisk wlaczania zeby sie calkiem wylaczyl. Probowalem roznych konfiguracji w BIOS-ie (sekcja Management) ale nic nie daje. System to Win XP PRO SP3 a w menedżerze urządzeń komputer jest z ACPI.
  • #9 9105439
    robo68
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No z tymi płytami był problem. Posiadają wbudowane IAMT i nie zawsze to chce chodzić prawidłowo. Pomaga najnowszy bios F8 i uaktualnienie IAMT. Jednak procedura jest skomplikowana i trzeba mieć ten nowy wsad do iAMT. Jeśli używasz płyty w domu to iAMT do niczego nie jest ci potrzebne i wystarczy zaktualizować bios w standardowy sposób tyle że pozbawisz się tego właśnie iAMT. Inny sposób to jeśli używasz jednej pamięci RAM umieść ją w trzecim slocie lub załóż zworkę na iAMT, jest w okolicy kołków gdzie podłącza się panel przedni obudowy, a problemy z uruchamianiem powinny się skończyć.
  • REKLAMA
  • #10 9105531
    trasher
    Poziom 12  
    robo68 napisał:
    No z tymi płytami był problem. Posiadają wbudowane IAMT i nie zawsze to chce chodzić prawidłowo. Pomaga najnowszy bios F8 i uaktualnienie IAMT. Jednak procedura jest skomplikowana i trzeba mieć ten nowy wsad do iAMT. Jeśli używasz płyty w domu to iAMT do niczego nie jest ci potrzebne i wystarczy zaktualizować bios w standardowy sposób tyle że pozbawisz się tego właśnie iAMT. Inny sposób to jeśli używasz jednej pamięci RAM umieść ją w trzecim slocie lub załóż zworkę na iAMT, jest w okolicy kołków gdzie podłącza się panel przedni obudowy, a problemy z uruchamianiem powinny się skończyć.

Wreszcie jakieś światełko w tunelu...
    Co do obejścia tego ficzera, to BIOS mam najnowszy F7 (przynajmniej na stronach gigabyte nie ma nowszych: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2728&dl=1#bios
    Co do pamięci to są dwie kości po 1GB, obydwie w żółtych slotach.
    Czytam manual do tej mobo i rzeczywiscie jest tam info o iAMT - zworka SPI_FLASH. Niby zwarcie powoduje wyłączenie tej funkcji, ale czy to wystarczy i nie trzeba jakichś dodatkowych ustawień?
  • Pomocny post
    #11 9106330
    robo68
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zworkę zakłada się na czas wgrywania nowego iAMT, ale jeśli ci ono nie potrzebne to zworka nie powinna niczemu przeszkadzać. Szczerze mówiąc nie testowałem takiej opcji na dłuższą metę, musisz sam to przetestować.
  • #12 9106395
    trasher
    Poziom 12  
    robo68 napisał:
    Zworkę zakłada się na czas wgrywania nowego iAMT, ale jeśli ci ono nie potrzebne to zworka nie powinna niczemu przeszkadzać. Szczerze mówiąc nie testowałem takiej opcji na dłuższą metę, musisz sam to przetestować.

Zobaczymy co powie na ten temat jeszcze support Gigabyte'a, co nie omieszkam podać na forum.
  • #13 9123317
    trasher
    Poziom 12  
    Odświeżam temat.

Ostatnie konsultacje z supportem Gigabyte - podsumowanie problemów z płytą:
    Ta płyta z technologią vPRO za założenia przeznaczona jest pod ciągłe zasilanie z sieci i nie da się tego wyłączyć (np poprzez zworkowanie iAMT)
    - Jeśli w sieci zabraknie napięcia, to po ponownym podłączeniu i odczekaniu paru sekund płyta powinna zastartować bez żadnych problemów (nie ma konieczności resetowania BIOS-u)
    - Po wyłączeniu systemu z poziomu Windows, komputer również powinien się wyłączyć (czyli nastąpić wyłączenie wiatraków chłodzenia, etc).

Jeśli powyższe mają miejsca to jest albo problem z samą MB albo- co bardziej prawdopodobne z zasilaczem.
    Wobec powyższego sprzęt (wraz z zasilaczem) idzie do naprawy w ramach gwarancji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Gigabyte Q35M-S2, która po włączeniu komputera restartuje się po uruchomieniu wentylatora procesora. Problemy występują sporadycznie, a czasami komputer działa normalnie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wyjmowania komponentów i reinstalacji systemu, ale bez skutku. Otrzymał odpowiedzi od supportu Gigabyte, które sugerowały wykonanie CLR CMOS oraz podłączenie zasilania na stałe, co miało pomóc w stabilizacji działania płyty. Użytkownik zauważył, że zasilacz jest na czarnej liście, co może wskazywać na jego wpływ na problemy z płytą. W dyskusji poruszono również kwestie aktualizacji BIOS-u oraz potencjalnych uszkodzeń chipsetu. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na wysłanie sprzętu do naprawy w ramach gwarancji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA