logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić właściciela adresu IP i legalność uzyskania numeru telefonu?

jamajka 19 Paź 2004 18:57 1617 6
REKLAMA
  • #1 923588
    jamajka
    Poziom 2  
    mam adres IP i chcę sprawdzić jego właściciela. jest to adres modemowy. interesuje mnie numer telefonu z którego zainicjowano połączenie. czy jest to legalne?
  • REKLAMA
  • #2 923609
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Niech mnie ktoś poprawi jeśli bzdury gadam ale wydaje mi się że w takim przypadku nie jest to stały zewnętrzny adres IP przypisany do konkretnego komputera.
  • REKLAMA
  • #3 923675
    jamajka
    Poziom 2  
    owszem nie jest,jest to adres przynawany dynamicznie.i pytanie moje brzmi jest mozliwosc sprawdzenia tego w logach operatora (jakos na lewo)
    :twisted:
  • REKLAMA
  • #4 923743
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Jest trzeba sie włamać do routera i przejrzeć dynamiczną tablice przydzielania protokołu DHCP tam beda podanie linie (powinny byś w formacie normalnego numeru urządzenia końcowego - telefonu) ale to nie jest legalne więdz nie ładnie tak robić...
  • REKLAMA
  • #5 923751
    Group_W
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    jeżeli poniosłeś jakieś szkody możesz poprosić tpsa o logi
  • #6 923785
    jamajka
    Poziom 2  
    czy takie logi można otrzymać od ręki?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości ustalenia właściciela dynamicznego adresu IP oraz legalności uzyskania numeru telefonu, z którego zainicjowano połączenie. Adres IP jest przydzielany dynamicznie przez operatora i nie jest stały ani przypisany do konkretnego urządzenia. Sprawdzenie właściciela IP i powiązanego numeru telefonu wymaga dostępu do logów operatora telekomunikacyjnego, co jest możliwe jedynie w przypadku zaistnienia szkody i za zgodą operatora. Próba samodzielnego uzyskania tych danych, np. poprzez włamanie do routera i przeglądanie tablicy DHCP, jest nielegalna. W przypadku szkód można zwrócić się do operatora (np. TP S.A.) o udostępnienie logów, jednak dostęp do nich nie jest natychmiastowy i wymaga formalnego zgłoszenia. Podano również link do strony TP S.A. z procedurą zgłaszania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA