mam adres IP i chcę sprawdzić jego właściciela. jest to adres modemowy. interesuje mnie numer telefonu z którego zainicjowano połączenie. czy jest to legalne?
Niech mnie ktoś poprawi jeśli bzdury gadam ale wydaje mi się że w takim przypadku nie jest to stały zewnętrzny adres IP przypisany do konkretnego komputera.
Jest trzeba sie włamać do routera i przejrzeć dynamiczną tablice przydzielania protokołu DHCP tam beda podanie linie (powinny byś w formacie normalnego numeru urządzenia końcowego - telefonu) ale to nie jest legalne więdz nie ładnie tak robić...
✨ Dyskusja dotyczy możliwości ustalenia właściciela dynamicznego adresu IP oraz legalności uzyskania numeru telefonu, z którego zainicjowano połączenie. Adres IP jest przydzielany dynamicznie przez operatora i nie jest stały ani przypisany do konkretnego urządzenia. Sprawdzenie właściciela IP i powiązanego numeru telefonu wymaga dostępu do logów operatora telekomunikacyjnego, co jest możliwe jedynie w przypadku zaistnienia szkody i za zgodą operatora. Próba samodzielnego uzyskania tych danych, np. poprzez włamanie do routera i przeglądanie tablicy DHCP, jest nielegalna. W przypadku szkód można zwrócić się do operatora (np. TP S.A.) o udostępnienie logów, jednak dostęp do nich nie jest natychmiastowy i wymaga formalnego zgłoszenia. Podano również link do strony TP S.A. z procedurą zgłaszania. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.