logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy końcówka mocy bez przedwzmacniacza z PC osiąga pełną moc przy 50% głośności?

Samoon93 03 Lut 2011 22:44 1610 6
REKLAMA
  • #1 9099862
    Samoon93
    Poziom 9  
    Witam.Mam pytanie czy koncowka mocy podłaczana do komputra bez przedwzmacniacza daje cała moc jaką posiada przy połowie głosnosci w winampie ???? prosze o wasze odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 9100223
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witaj,
    Niestety przy większości przypadków sygnał z komputera jest zbyt słaby aby w pełni wysterować końcówkę mocy. W przypadku bardzo dobrych kart dźwiękowych jest to możliwe. Jednak w przeciwnym wypadku będziesz potrzebował czegoś co wzmocni sygnał z komputera, czyli jakiś mixer lub przedwzmacniacz.

Łatwo można to również sprawdzić, jeśli znasz wartość napięcia sygnału wyjściowego z karty dźwiękowej i zalecanego sygnały wejściowego końcówki mocy.
  • REKLAMA
  • #3 9100251
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Sprecyzuj pytanie tak aby było ono w pełni zrozumiałe.
    Jaką czułość wejścia ma końcówka. Jakie masz poziomy wyjściowe w karcie dźwiękowej?
    W praktyce końcówka mocy podłączona pod wyjście liniowe powinna mieć pełne wysterowanie przy pełnym wysterowaniu karty, jednak nie wszyscy producenci zarówno kart dźwiękowych jak i końcówek mocy będą się stosować do standardowych poziomów.
  • REKLAMA
  • #4 9100447
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Kiedyś również napotkałem się na podobne stwierdzenie tzn że komputer nie wysteruje maksymalnie końcówki mocy.

W jednym temacie zaś: (na samym dole-ostatni post)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

...kolega uznał że komputer jest w stanie w pełni wysterować końcówkę. Ja próbowałem wysterować końcówkę mocy telefonem komórkowym i się nie udało. Wysterowana została na 3/4 mocy przy czułości 0.775mV??

Czułości końcówki mocy nie jestem do końca pewien ale na 80% właśnie taka wartość.
  • #5 9101062
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Panowie nie fantazjujcie.
    1. sprawdź w manualu od karty dźwiękowej jaki poziomy wyjściowy posiada.
    2. Sprawdź jaki poziom wejściowy ma końcówka mocy.
    3. porównaj i wywnioskuj czy wysteruje.
  • REKLAMA
  • #6 9103598
    Samoon93
    Poziom 9  
    Nie znam sie zabardzo na tym ;d jak to sprawdzic i za pomoca czego
  • #7 9104096
    misiekan854
    Poziom 17  
    w MANUALU, tzn. instrukcji ;) ew. dosłownie w vademecum ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia końcówki mocy do komputera bez użycia przedwzmacniacza. Użytkownicy zauważają, że sygnał wyjściowy z komputera często jest zbyt słaby, aby w pełni wysterować końcówkę mocy, chyba że używa się wysokiej jakości kart dźwiękowych. Wskazano na konieczność sprawdzenia poziomów wyjściowych karty dźwiękowej oraz poziomu wejściowego końcówki mocy, aby ocenić, czy możliwe jest pełne wysterowanie. Użytkownicy sugerują również użycie mixerów lub przedwzmacniaczy w przypadku niskich poziomów sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA