logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć wejścia układu mikroprocesorowego przed przepięciami?

Krampek 04 Lut 2011 11:55 4354 3
REKLAMA
  • #1 9101410
    Krampek
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam

Realizuję projekt w którym muszę zrobić optoizolację 4 wejść układu mikroprocesorowego. Układ będzie posiadał również 3 przekaźniki z cewkami na 9V.
    Zasilanie napięciem zmiennym lub stałym 12-24V. Do wytworzenia napięć 9V,5V,5ISO chcę zrealizować wg. poniższego schematu:
    9V - zasilanie przekaźników
    5V - zasilanie procesora i jednostki sterującej
    5VISO - izolowane zasilanie optoizolacji

Do optoizolacji chciałem użyć modułu 4kanałowego serii ILQ, wymyśliłem taki schemat z zabezpieczeniem diodą transil dwukierunkową na napięcie 33,3V:
    Jednak problem jest taki że chciałbym zabezpieczyć wejścia dodatkowo przed napięciami powyżej 24V i odwrotną polaryzacją. IF diody nadawczej transoptora jest max 60mA, napięcie przewodzenia rzędu 1,2-1,5V z tego wynika że.. przy rezystorze na wejściu 470 maksymalna różnica napięć pomiędzy wejściem a 5VIso może wynosić około 29,4V. Czyli warunek jest w miarę spełniony, jednak co jeśli podam odwrotnie napięcie. Czy wtedy nie przebije diody nadawczej ? Może zabezpieczyć ją dając równolegle odwrotnie spolaryzowaną diodę prostowniczą.
  • REKLAMA
  • #2 9101452
    druniu25
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam!!!

A nie dało by się za pomocą dwóch diod - zwykłą w szereg i zenera równolegle?
  • REKLAMA
  • #3 9101633
    Krampek
    Poziom 16  
    Ocena: 18

Wydaje mi się że sama dioda prostownicza w szereg powinna wystarczyć. W poprzednim poście trochę źle się określiłem - układ ma przeżyć napięcia wejściowe rzędu +/- 24V a nie powyżej.. Transil zabezpieczy przed ewentualnymi szpilkami.
  • #4 9101817
    druniu25
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Dobre rozumowanie tylko jak już to katodę zenerki daj za diodą - chyba, że chcesz stabilizować to napięcie w całym układzie
REKLAMA