logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć wejścia I/O przed napięciem 12VDC lub 24VDC?

omnixcrs 28 Lis 2017 13:26 1167 6
  • #1 16854511
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Ocena: 60
    Witam,
    Panowie (lub Panie :) ), mam pewien problem z jednym urządzeniem, nie ważne jest co to za urządzenie. Posiada ono sterownik w postaci płyty głównej z jakimś mikrokontrolerem na pokładzie. No i teraz tak: na płycie są wejścia sygnału sterowane sygnałem LOW -5V, mam problem konkretnie z wejściami do których podłączone są czujniki poziomu wody w zbiorniku wykonanym ze stali czyli po prostu poprzez wodę i metalowy zbiornik zamyka się obwód jeżeli woda sięgnie do jednego z czujników. Problem polega na tym że od pewnego czasu wejścia te płycie głównej się przpalają - domyślam się, że gdzieś w instalacji kablowej urządzenia jest jakieś uszkodzenie i sporadycznie na stalowej obudowie urządzenia (czyli także na obudowie zbiornika- bo są one galwanicznie połączone) pojawia się napięcie 12VDC lub nawet 24VDC bo takowe występują w okablowaniu.
    No i tu moje pytanie jak mogę zabezpieczyć takie wejścia sygnału LOW przed dostaniem się tam w takiej wsytuacji 12VDC lub 24VDC ???
  • #2 16854586
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Witam.
    Nie wiem jak to obecnie wygląda, lecz kiedyś w czasach TTL wejścia zabezpieczało się za pomocą diod zenera 5,1V.
    Pozdrawiam
  • #3 16854868
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2817
    Zastosuj transil na odpowiednie napięcie np. PSD05, lub inny podobny.
    Załączniki:
    • PSD03-PSD36.pdf (96.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16859094
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Stosując diody zabezpieczające (transil) warto zwracać uwagę na ich pojemność. Jest ich bardzo duży wybór, można trafić na takie co mają nawet po kilka nF. Duża pojemność diody może zdegradować czasowe parametry wejścia/wyjścia, utrudniając lub wręcz uniemożliwiając komunikację (np. 1wire z wieloma slave'ami na magistrali).
  • #5 16859242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16859250
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2817
    No właśnie wskazałeś na to co ja napisałem bowiem określenia Transil, TVS i Transient Voltage Suppressor znaczą jedno i to samo.
    Podany przeze mnie typ, jest właśnie przeznaczony do tego typu sygnałów i ma niską pojemność ok. 350pF.
  • #7 16860493
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Ponieważ jest to pomiar poziomu cieczy, to na pewno jest to sygnał wolnozmienny. Wystarczy, ze dasz szeregowy rezystor ograniczający prąd płynący przez diodę zenera (w sytuacji gdy występuje wysokie napięcie), a za nim diodę zenera na 5,1V. Może to być też transil - to też dioda zenera, tylko bardzo szybka. Jeżeli możliwa jest odwrotna polaryzacja, to lepszy będzie dwukierunkowy transil (nie znam układu, nie wiem jakie napięcie o odwrotnej polaryzacji może wytrzymać, więc tylko zwracam Twoją uwagę na ten fakt).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia wejść I/O przed niepożądanym napięciem 12VDC lub 24VDC, które może uszkodzić płytę główną urządzenia. Użytkownicy sugerują różne metody ochrony, w tym zastosowanie diod Zenera o napięciu 5,1V oraz transilów, które są szybkimi diodami Zenera. Zwracają uwagę na znaczenie pojemności diod, która może wpływać na parametry czasowe sygnałów. Proponowane rozwiązania obejmują również użycie szeregowego rezystora ograniczającego prąd oraz dwukierunkowych transilów w przypadku możliwości odwrotnej polaryzacji.
REKLAMA