Witam,
Panowie (lub Panie
), mam pewien problem z jednym urządzeniem, nie ważne jest co to za urządzenie. Posiada ono sterownik w postaci płyty głównej z jakimś mikrokontrolerem na pokładzie. No i teraz tak: na płycie są wejścia sygnału sterowane sygnałem LOW -5V, mam problem konkretnie z wejściami do których podłączone są czujniki poziomu wody w zbiorniku wykonanym ze stali czyli po prostu poprzez wodę i metalowy zbiornik zamyka się obwód jeżeli woda sięgnie do jednego z czujników. Problem polega na tym że od pewnego czasu wejścia te płycie głównej się przpalają - domyślam się, że gdzieś w instalacji kablowej urządzenia jest jakieś uszkodzenie i sporadycznie na stalowej obudowie urządzenia (czyli także na obudowie zbiornika- bo są one galwanicznie połączone) pojawia się napięcie 12VDC lub nawet 24VDC bo takowe występują w okablowaniu.
No i tu moje pytanie jak mogę zabezpieczyć takie wejścia sygnału LOW przed dostaniem się tam w takiej wsytuacji 12VDC lub 24VDC ???
Panowie (lub Panie
No i tu moje pytanie jak mogę zabezpieczyć takie wejścia sygnału LOW przed dostaniem się tam w takiej wsytuacji 12VDC lub 24VDC ???