logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić katalog na hasło w Windows XP z systemem plików FAT32?

Sidorek 19 Paź 2004 21:43 6030 5
REKLAMA
  • #1 923974
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Siemanko

Czy ma ktos jakis program lub wie jak to zrobic w WIN XP abym mogl udostepnic w sieci jakis wybrany katalog ale na haslo ??

W WIN98 robilo sie to bez problemu, w XP juz nie wiem.

Posiadam system plikow FAT32.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 924459
    lem28
    Poziom 12  
    W narzędzia-->opcje folderów-->widok...masz opcje "proste udostępnianie plików", odchacz zaznaczanie i ma działać...nei trzeba programów aniu nic....Jak co to pisz..pozdro
  • REKLAMA
  • #4 924504
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    no fakt, teraz mam inne opcje wyboru przy udostepnainiu ale dalej jest to troche zawile, myslalem ze poprostu zaznacze udostepnienie, wpisze ew. haslo i koniec (tak jak w WIN98).

Nie wiem po cholere autorzy WIN XP robia takie utrudnienia

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 925008
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Nie przesadzaj, nic tu nie jest zawiłe.
    Najprościej udostępnić katalog na hasło w następujący sposób:
    Uruchamiasz Zarządzanie komputerem (Start->Ustawienia->Panel sterowania->Narzędzia Administracyjne->Zarządzanie komputerem) przechodzisz do folderu Użytkownicy i grupy lokalne->Użytkownicy znajdujesz konto Gość (musi być włączone-czyli bez czerwonego x na dole) prawy przycisk myszki->ustawienie hasła i ustawiasz je.
    Od tej pory każdy użytkownik, który będzie chciał się dostać do jakiegokolwiek udostępnionego przez Ciebie folderu dostanie monit o podanie nazwy użytkownika i hasła (musi podac Gość i hasło).
    Nie ma tu żadnego znaczenia sposób udostępniania plików (prosty czy złożony). Polecam jednak włączenie sposóbu złożonego bo jest możliwość ustawienia maksymalnej liczby użytkowników, którzy mogą mieć dostęp do danego zasobu i można ustawić jego uprawnienia (odczyt, zapis itp.)
    Chciałbym jednak przestrzec wszystkich, że standardowo Windows XP po instalacji i uruchomieniu kreatora konfiguracji sieci ustawia udostępniony folder C:\Documents and Settings\Nazwa_uzytkownika\Udostępnine dokumenty (może nazwa jest inna-już nie pamiętam) z prawami odczytu i zapisu !!!
    należy to natychmiast zmienić, bo ktoś "dowcipny" może wyrządzić sporo szkód.
  • #6 3644075
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    paweliw wydaje mi sie ze to nie jest tak nie wiem dlaczego ale u mnie te hasla nie dzialaja udostepniam i tak jest caly czas bez hasla ;(
REKLAMA