logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć używany automat aby nie popsuć? Proszę o poradę.

Kapciaty 04 Lut 2011 23:34 2238 3
  • #1 9104939
    Kapciaty
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

Mój znajomy po awarii "wózków" przy swojej bramie przesuwnej postanowił wymienić automat na nowy. Jego stary automat (który własnoręcznie zrobił mu jego inny znajomy) dostałem w prezencie.
    Jednak robotnicy wymieniający instalacje, zdemontowali starą w takie sposób, iż zwyczajnie nie wiem jak to było ze sobą połączone.

Oto zdjęcia przedstawiające elementy co do których mam pytania:

Sterownik:
    Przy przewodach żółtym i czerwonym jest napis "24V~" - domyślam się, że tam mam podać prąd napięciu 24V
    Przy przewodach zielonym i brązowym jest napis "MOT" - czy jest to zasilanie silnika?
    Przy przewodach czarnym i białym (z tej samej kostki) jest napis "LAMP" - domyślam się, że to przewody do "koguta"

Przy drugiej kostce są wpięte przewody w miejsca z napisem "KRC" - jest to coś w stylu wyłącznika krańcowego? [automat ten posiadał taki czujnik, który wyłączał napęd gdy znalazł się koło niego taki magnesik (?) - sądzę, że to ma jakąś fachową nazwę]

Obok przewodów podłączonych w "KRC" jest napis "FOTO" i te dwa piny są zwarte drucikiem.

Nie mam bladego pojęcia od czego jest cienki niebieski przewód odchodzący od płytki prostopadłej do głównej.

Nie wiem również do czego służy "peerka" na głównej płytce

W zestawie znajdują się również dwie przetwornice (?):
    Czy takie przetwornice należy połączyć równolegle czy szeregowo?
    Które kable należy podłączyć pod 230V? Czerwone czy żółte?

To na razie chyba wszystkie moje pytania na ten temat.
    W razie niejasności proszę zwrócić uwagę, a postaram się uściślić wątek.

Z góry dziękuję na chęć pomocy.
  • #2 9105129
    LARYS
    Poziom 13  
    Witam
    zdjęcia nie są zbyt czytelne, ale transformatory wyglądają na 100Wat/12Volt
    Jeśli po słowie sek: czyli uzwojenie pierwotne jest 230V to pierwotne uzwojenia czerwone połącz równolegle, wtórne żółte 12V połącz szeregowo będzie 24V jeśli nie będzie napięcia to zamień miejscami końcówki jednego z traf po jednej stronie pierwotnej lub wtórnej.
    styki foto raczej są do fotobariery niech zostaną zwarte.
    niebieski kabelek wygląda na antenę zapewne piloty są radiowe.
    wyłącznik kontaktronowy zał. magnesikiem do punktu KRC=krańcówka
    p-erek służy zapewne do reg. prędkości lub oporu zacięcia.
    Powodzenia
  • #3 9105141
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Czy nie masz lepszego aparatu fotograficznego? Na tych zdjęciach nic nie widać (opisy). Poza tym, to co określasz mianem przetwornic, są to transformatory toroidalne o określonym napięciu wyjściowym - jakie? - nie jestem w stanie odczytać z fotki.
  • #4 9105235
    Kapciaty
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Niestety w tej chwili nie mogę zrobić lepszych zdjęć.

Dane zawarte na tym transformatorze zamieściłem w tabelce:

Wnioskuje, że to napięcie wyjściowe, to będzie to: 11.6, czyli prawie 12V. Czy tak?

EDIT I :
    W komórce w prawym górnym rogu tabeli powinien być nagłówek "TERM.", jednak jak widać, z rozpędu zasugerowałem się tymi st. Celsjusza.

EDIT II:

Połączyłem zestaw i wszystko działa bez zarzutu.
    Transformatory połączyłem równolegle na kablach czerwonych (napięcie pierwotne) i szeregowo na kablach żółtych (napięcie wtórne) i tak wyszło, że dwa transformatory po 12V dały napięcie 24V.

Później wykonam zdjęcia jak to wszystko jest ze sobą połączone [być może komuś okażą się pomocne] :)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
REKLAMA